First Aid Kit lämmitti pakkasillassa

Pieni pala folk-perinnettä naapurista

Tammikuisena torstai-iltana lämpömittarin lukema on laskenut reilusti pakkasen puolelle ja olen ensimmäistä kertaa keikalla Helsingin jäähallissa. En ole ainoa, nimittäin myös illan tähtiesiintyjä, ruotsalaissiskosten muodostama folk-duo First Aid Kit on ensimmäistä kertaa täällä. Paikalle on saapunut pariskuntia, ystäväporukoita ja ainakin yhdet siskokset. Heleä-, mutta vahvaääninen Sarah Klang on lämmittänyt paikalle ajoissa saapuneen yleisön americana -tunnelmaan, jota myös illan päätähdet tulevat yleisölle tarjoilemaan.

Heti keikan aluksi First Aid Kit siivittää minut herkkiin tunnelmiin Distant Star -balladilla kosmisen avaruusanimaation pyöriessä hitaasti taustalla. Pidä kiinni elämän pienistä ihmeistä, sillä se kestää vain hetken. Siskosten käsittämättömän kauniit ja harmonisesti yhteen soivat äänet ylipuhuvat minut matkalle mukaan jo keikan alkumetreillä. Matka jatkuu It’s a Shame -biisin myötä road tripille Amerikkaan, auringonpaisteeseen. Vailla huolta huomisesta.

Viehättävä Johanna Söderberg soittaa bassoa ja laulaa taustoja

Viehättävä Johanna Söderberg soittaa bassoa ja laulaa taustoja

Klara Söderberg toivottaa yleisön tervetulleeksi bändin Pohjoismaiden keikkakiertueen ensimmäiselle etapille. Suomessa duo on nähty jo useita kertoja, mutta jäähallin keikka on tähän astisista isoin. Tänään yhtye on laajentunut viisihenkiseksi kokoonpanoksi, ja kitaristi-laulaja Klara Söderbergin ja basisti-laulaja-kosketinsoittaja Johanna Söderbergin lisäksi lavalla ovat rumpali, kosketinsoittaja ja pedal steel -kitaristi.

Alkupuolen jammailevan kantrimeiningin jälkeen vaivun siihen turvalliseen kuplaan, jonka tämän duon musiikki monelle tarjoaa. Stay Gold -albumilta tutut Stay Gold ja Shattered & Hollow rauhoittavat yleisön unenomaiseen ja lämpimään fiilikseen, vaikka hallissa on kylmä. Dopamiinitasoni ovat varmasti huipussaan.

Valovoimainen laulaja-kitaristi Klara Söderberg 

Valovoimainen laulaja-kitaristi Klara Söderberg 

First Aid Kit on kasvanut kymmenvuotisen uransa aikana menestystarinaksi ja sykähdyttänyt ihmisten sydämiä ympäri maailmaa. Yhtye nousi vauhdilla kansainväliseen suosioon jo uransa alkupuolella, kun siskokset latasivat Youtubeen esittämänsä Fleet Foxesin Tiger Mountain Peasent Song -kappaleen. Tähän hetkeen palataan myös tänään, kun Helsinki saa kuulla coverin livenä. Oh, that was so long time ago, huokaa Klara esityksen jälkeen. Keikan aikana kuullaan myös Fever Raylle omistettu tulkinta tämän When I Grow Up -kappaleesta. Fever Ray on omalta osaltaan avittanut tämän kaksikon uran nousukiitoa ja ansaitsee kiitokset tästä.

Bändin suosiosta huolimatta jäähalli ei ole tänään täynnä. Ainakin on tilaa, vaikka musiikki ei varsinaisesti jamittelutilaa vaadikaan. Rauhallinen yleisö keskittyy keikkaan intensiivisesti. Ghost townin aikana myös Sarah Klang saadaan lavalle, ja ihmiset nostavat valaistut puhelimet kuuliaisesti ilmaan. Taisi joukossa muutama sytkärikin heilua. Valoshown jälkeen Klara pyytää please be like angry and drunk, ja on yhteislaulun aika. Hem on her Dress vie meidät pubitunnelmaan, vaikka tämä yleisö ei olekaan juopunut. Muusta kuin siskosten lumoavista äänistä ja kauneudesta.

Kännykkämeri valaisee jäähallia

Kännykkämeri valaisee jäähallia

Harmonisen ja herkän kokonaisuuden vastapainona lavalla nähdään myös vähän rokimpaa meininkiä. You are the Problem Here -biisin aikana särökitara soi ja hiukset heiluvat. Yksi yhtyeen kauneimmista kappaleista, Fireworks taas palauttaa yleisön universumin vaikeiden kysymysten äärelle, siihen kun kaikki hyvä päättyy ennen kuin ehtii alkaakaan. Why do I do this to myself every time? Koskettavia ajatuksia odotuksista ja elämänhallinnan vaikeudesta.

Aika vierähtää ja keikka lähenee loppuaan. Buutsit vaihtuvat mekkoihin ja on encoren aika. Hittibiisi Emmylou on kunnianosoitus country-musiikin perinteelle, jota nämä musiikin sanansaattajat ansiokkaasti levittävät eteenpäin. Illan päättää Silver lining, joka vie minut ensimmäisen kappaleen ajatuksiin. Kiinnittämään huomiota elämän pieniin kauniisiin asioihin. Niin kuin vaikka tämä keikka.

First Aid Kit on yhtye, josta ei voi olla pitämättä. Jos jostain voi sanoa ”musiikkia korvilleni”, niin todennäköisesti siitä harmoniasta jota ruotsalaissiskosten yhteensointuvat äänet ja vaivaton yhteensoittaminen tuottaa. Joku viisas on aikoinaan todennut, että tarina on aina hyvä jos se on totta. First Aid Kitin menestystarina on.

Kiitos kun kävitte, First Aid Kit.

Kiitos kun kävitte, First Aid Kit.
LISÄÄ JUTTUJA:

naamat 2019 BDSM aapinen Hynynen Kadonnutta tavaraa etsimässä – Jouni Hynynen