All Eyez on Me

Räppäri, joka halusi muuttaa maailmaa

16.06.2017
Teksti:
Fiilis: Räpähtävä

All Eyez on Me -elokuva kertoo tositarinan räppäri, näyttelijä ja aktivisti Tupac Shakurista, joka käytti artistinimeä 2Pac. Elokuva tulee ensi-iltaan maailmanlaajuisesti perjantaina 16. kesäkuuta, joka olisi ollut artistin 46-vuotissyntymäpäivä. Shakurin lahjakkuus, voimakkaat sanoitukset ja vallankumoukselliset ajatukset tekivät hänestä ikonin.

Elokuva keskittyy kuvaamaan Tupacin kasvua yhdeksi tunnetuimmaksi ja vaikutusvaltaisimmaksi ääneksi. Tupac syntyi vallankumoukselliseen perheeseen ja hänet kasvatettiin ymmärtämään koulutuksen tärkeys ja taistelemaan mustien oikeuksien puolesta. Elä asiasi puolesta ja kuole asiasi puolesta, hänelle opetettiin jo lapsena. Hän aloitti opinnot taidelukiossa, mutta ansaitakseen rahaa hän keskeytti ne ja keskittyi musiikin tekemiseen.

Menestys tuli varsin nopeasti. Hän ei taipunut kuitenkaan helpolla levy-yhtiön markkinaosaston toiveisiin, vaan halusi tehdä omanlaistaan musiikkia ja kertoa rankkojakin tarinoita. Hän on sitä mieltä, että ihmiset haluavat tulla kuulluiksi. Hänen unelmansa oli yhdistää musiikillaan jengit ja vallankumous.

Tupac Shakurin roolia esittää Demetrius Shipp Jr.

Hän oli mukana ampumisissa, milloin itse ampumassa ja milloin kohteena. Hän sai syytteen rikoksesta, johon hän ilmoitti olevansa syytön, hänet vangitttiin ja vankilassa hänet hakattiin. Hän ei kuitenkaan antanut periksi, vaan jatkoi musiikin tekemistä. Hänestä tuli ensimmäinen artisti, joka on vankilassa olleessaan noussut listaykköseksi.

Elokuvan tarina on 2Pacin faneille varmasti tuttu. Hänen musiikkia tai taustoja sen enempää tuntematta, elokuva on mielenkiintoista katsottavaa. Biisit, joiden taustaa ja sanomaa elokuvassa avataan, osoittavat hänen taitonsa kirjoittaa puhuttelevia kappaleita ja rohkeuden kertoa siitä mitä kaduilla tapahtuu. Etenkin uran alkuvaiheessa hän otti sanoituksissa kantaa yhteiskunnalliseen epäoikeudenmukaisuuteen, köyhyyteen ja poliisiväkivaltaan. Hän halusi muuttaa ihmisten tapaa ajatella. Tähän varmasti myös hänen suosionsa on perustunut.

Toki tämä ajattelutapa kaikkien yhdenvertaisuudesta ja samanarvoisuudesta kyseenalaistuu myös elokuvassa. Menestyksen myötä ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle ja kaikki eivät ole iloisia menestyksestä. Myös mustien keskuudessa on vihaa ja kostonhalua. Tupac kritisoi esimerkiksi mustia vanginvartioita, jotka eivät ole mustien puolella. Tosin Tupac itsekään ei osaa aina ajatella kaikkia ystävinään ja veljeys on edelleen vain haave ja myös hän itse hautoo kostotoimia.

2Pac:in biiseistä löytyi niin hillitöntä aggressiota, myötätuntoa, leikillisyyttä kuin toivoa.

Elokuva maalaa Tupacista kuvan sydämellisenä ihmisenä, joka halusi auttaa muita, eikä osannut sanoa ”ei” ympärillä oleville ystäville. Hän luki runsaasti kirjallisuutta, mikä elokuvassa tulee useaan otteeseen ilmi, muun muassa toistuvina Shakespeare-sitaatteina, myös hänen musiikissaan on nähtävissä näitä vaikutteita.

Tupac Shakurin murhasta on kulunut 20 vuotta ja hänen murhansa on edelleen selvittämättä. Hänellä oli unelma muuttaa maailmaa. Kuinka paljon maailma on muuttunut 20 vuodessa? Lukiessa uutisia voi vain todeta, ettei mikään tunnu muuttuneen Amerikassa. Elokuvassa nähdyt kohtaukset, jossa musta mies hakataan poliisin toimesta kadulla, voisivat olla tämän päivän uutisista. Ilmeisesti ei ole elämää mustana miehenä Amerikassa ilman aseita, väkivaltaa ja huumeita, sortoa ja taistelua oikeuksista. Asiat ratkaistaan kadulla niin kuin aina ennenkin on tehty.

Elokuvassa ei ole oikeastaan kyse vain Tupac Shakurista, vaan kaikista mustista, jotka ovat maalitauluja ja taistelevat edelleen oikeudesta ja yhdenvertaisuudesta. 2Pacin musiikki elää, ja niin kauan kuin sanoma leviää hänen unelmallaan on toivoa.

 

 

All Eyez on MeLISÄÄ JUTTUJA:

Ratchet & Clanki Logitech G810 Brutuksesta