Ennakko: IIK!! 2017

Kylmiä väreitä, ja huumoria Yöväentalolla

On aika pukeutua mustaan, puistella viitta ja kalkita naama. Maailman tunnelmallisin kauhuelokuvafestivaali palaa takaisin pyhäinpäivän aikaan 3.–4. marraskuuta. Ota veripussit sulamaan ja anna hautakynttilöiden johdattaa kohti Iitä!

Tänä vuonna teemana on kauhukomedia. Nyt on todella räävitöntä menoa luvassa. Esimerkkinä mainittakoon espanjalainen The Night of the Virgin (2017) ja japanilaiset Meatball Macine (2005) ja Meatball Machine Kodoku (2017). Näiden jälkeen ei voi kuin pudistaa päätä, mitä hell… tapahtui – sairasta!

Perinteinen säestetty kauhukomedia on tällä kertaa Cat and the Canary, johon tunnelmia luo elävänä Shaahi Skeletoon-duo.

Viikonloppu ei ole pelkästään roisketta ja eritteillä läträämistä. Kauhulegenda George A Romero menehtyi kesällä. Mestaria muistellaan kaiholla neljän elokuvan sarjalla.

Koko ohjelma ja asiantuntevat esittelyt elokuvista löydät IIK!!n nettisivulta.

Mikä on kulttijuhlan salaisuus?

IIk!! järjestetään jo 16. kerran. Pitkän linjan IIk!!-kävijät Janne ja Kati Blonqvist ovat saapuneet Yöväentalolle satojen kilometrien päästä vuosi toisensa jälkeen. Mistä viehätys johtuu?

– Kauhuelokuvien lisäksi on rakennettu koko muu tapahtuma, kuten taidenäyttely, teemaan istuvaksi. Loppuelämäksi jäi mieleen kuukautisverellä maalatut teokset. Mieleenpainuvimpana on jäänyt mieleen ihana intiimi tunnelma. Iikissä näkee myös sellaisia kauhuelokuvia, joita ei tule joka paikassa vastaan. Lisäksi on ollut hienoa huomata, miten monimuotoista kauhu voi olla, hyvänä esimerkkinä toissavuotinen Dust Devil, Janne ja Kati kertovat.

Tänä vuonna teemana on huumorikauhu. onko kauhu vakava asia, mitä sanovat konkarit?

– Kyllä kauhuelokuvalle voi nauraa. Tästä hyvänä esimerkkinä viimevuotinen Tissiperjantai. Parasta on tietysti, jos huumori on tahatonta, jolloin sillä on jo camp-arvoa, vrt Plan 9 from Outer Space. Varsinkin lyhäreissä on suoranainen odotusarvo, että joukossa on kieli poskessa tehtyä hyvää kauhean hauskaa. Erityisesti muistamme Tort-elokuvan, jossa ihmisiä jahtasi ja mestasi kilpikonna sekä tietysti zombie-komedia Illallinen.

Ryppyotsaisesta juhlasta ei siis ole kyse. Kauhuelokuva on selkeästi miesten juttu, mutta on paikalla aina kauniimpaakin sukupuolta. Naistutkijoita ei paikalla varmasti näy – eikä noin ole edes korrektia sanoa, ”sillä eihän sukupuolia ole edes olemassa ja ulkonäköön viittaaminen on seksististä.” Nyt voin sanoa, sillä kauhuelokuva on usein tissejä ja kirkuvia naisia. Kysyn Katilta, miksi naistenkin kannattaa tulla kauhujuhlaan?

– On mielenkiintoista ylipäätään välillä mennä omalle epämukavuusalueelle. Totuuden nimissä silti pitää vähän tietää elokuvasta, että se pysyy oman sietokyvyn rajoissa. Muuten voi käydä niin, ettei uskalla mennä yksin sienimetsään

– Jos vähänkään haluaa pyristellä irti stereotypiasta, jossa naiset on korkokengissä tissit tanassa juoksevia kirkuvia, avuttomia bimboja, jotka miesten pitää aina pelastaa, voi tulla Iikkiin nauramaan tälle makeasti. Jokaisen olisi hyvä joskus haastaa itsensä sinne edellä mainitulle epämukavuusalueelle. Tarjonnasta löytyy varmasti jokaisen makuun sopivia elokuvia, vähintäänkin jokavuotinen mykkäkauhuleffa. Mistäpä sen tietää, jos joku päivä löytäisi itsestään body horror -diggarin, Kati sanoo.

 

IIK!!! -kauhuelokuvafestivaali Iin (T)Yöväentalolla 3.-4. marraskuuta
Infoa lipuista, festivaalibussista ja monesta muusta
LISÄÄ JUTTUJA:

DREAM THEATER Rajuilma Juha Vuorma - Nordic Gothic maalaus