Emilia – S/T

Peto on irti

21.11.2018
Teksti:

Jos 1980-luvulla on jotain jäänyt kuulematta, niin se on Emilian vuonna 1982 julkaistu Satan In Love. Suomessa on tehty diskoa ja humppaa jo vuosikymmeniä, mutta tämä artisti on jäänyt unholaan. Emilia on mysteerinainen, joka nykyään viettää hiljaiseloa jossain päin Eurooppaa. Joskus menneisyys on eilistä, johon ei halua palata, mutta tässä tapauksessa syytä olisi. Tämä uudelleenjulkaisu ei ole täyttä mirhamia ja suitsukkeita koko kestonsa ajan, mutta on siinä hetkensä ehdottomasti.

Kasarisoundi ja aika ihmeellisetkin sanoitukset piirtävät tästä kokonaisuuden, jonka äärellä ainakin voi viettää hetken ja ehkä palata toistekin. Jos biiseissä silmätön lepakko vie sydänmesi tai vihtahousu on rakastajasi, niin levy ei voi olla läpeensä huono. Kaikki levyn kappaleet ovat käännösdiskoa. Näistä kuusi on laulajan itsensä suomentamia alkuperäisistä italodisko-versioista. Monilahjakkuutta ja oma-aloitteisuutta ei Emilialta puuttunut ainakaan tuolloin. Jälki on paikoitellen loistavaa ja välillä taas vähemmän mairittelevaa. Ohivetoja sattuu aina ja ne saa anteeksi, jos kokonaisuus kantaa. Tämä on muuten hyvä elämänmottokin.

Onko levy vain kuriositeetti, joka on nostettu takaisin hipsteriyleisön voimin? Ei ole. Näissä biiseissä on jotain merkillistä, koska niitä kuuntelee muutenkin kuin nousuhumalassa. Levyssä yhdistyvät kornius ja koskettavuus. Ja elämähän on aika kornia lähes koko ajan ja koskettavaakin ainakin viikonloppuaamuisin. Levy on eräänlainen vaativa mindfulness-harjoite, koska tämän soidessa on oltava läsnä hetkessä ja antaa Emilian tai pedon viedä.

Satan in Love
Emilia

Svart Records


LISÄÄ JUTTUJA:

Lanai