Egotripin uusi kevät

30.04.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Egotrippi on jälleen selvässä positiivisessa nousukierteessä. Sen huomaa keikoilla, kuulee uusimmalla levyllä ja näkee positiivisena ilmeenä bändin aktiivisessa toiminnassa. Nyt suurin työmaa on uusi levy, jonka on näillä näkymin määrä ilmestyä keväällä 2017.

Viimeisin levy, Vuosi nolla, Egotripiltä julkaistiin keväällä 2015, ja se sai heti ansaitemansa suosion. Harmoninen moderni kitararokki soi ennennäkemättömän energisesti ja kappaleet eivät kulu – päinvastoin ne saavat uusilla kuuntelukerroilla egotrippimäistä lisävoimaa.

– Sitä tietysti toivoo, kun tekee levyä. Mehän pyritään tekemään ajatonta popmusaa enemmän kuin ajassa olevaa, koska siinä on aina riski, että parin vuoden päästä se kuulostaa vanhalta. Pääinspiraation lähteet tulee 1960- ja 1970-luvuilta melodisesti ja kappalerakenteellisesti. Me ollaan vaan viety se modernin kitararockin suuntaan. Se on uuden levyn selkeä suunta. Tuottajakin on valittu sen mukaan, että se tekee nykyartistien kanssa töitä, koska studiossa työskentely vaikuttaa soundimaailmaan oleellisesti, laulaja-kiipparisti Mikki Kauste kertoo.

Vuosi nollan avausraita Uusi aamu alkaa Sex Pistolsin Anarchy in the UK:n rytinällä, mutta on muuten aivan omanlaisensa biisi.

– Meidän musiikkihan on täynnä tuollaisia blokkauksia, Mikki sanoo. – Ne on harkittuja. Tuhansien levyjen kuuntelu elämän aikana vaikuttaa valintoihin.

Fanit ja kriitikot kuulivat, että jotakin on tapahtunut. Se jokin oli bändin uusi rumpali Risto Niinikoski, jos Mikkiin on uskominen.

– Riston tulo bändiin toi myös biisinkirjoitustyyliin uutta, se on mennyt modernimpaan suuntaan.

Napakasti kannuja kolisuttava Niinikoski astui orkesterin riveihin 2014, ja hän vaikutti heti bändin biisintekoon piristävällä tavalla. Piristyksen sai myös fanijoukko.

– Meininki on pikkuhiljaa keikoilla taas kasvussa, Mikki kertoo. – Vuosi 2011 oli meille ehkä sellainen huippuvuosi. Me oltiin aika pitkään pois. Julkaisuväli oli pitkä. Varsinainen edellinen studioalbumi oli Maailmanloppua odotellessa 2008. Tulee uusia bändejä ja uusia artisteja. Viime vuosi tehtiin töitä, että löydettiin yleisö uudestaan. Nyt keikoilla käy uusia ja pitkäaikaisia faneja ja kaikkia siltä väliltä, ja uutena ryhmänä nuoria muusikkojätkiä. He kuuntelevat, miten orgaanista musiikkia soitetaan – jokainen keikka on vähän erilainen.

Vaikka Egotripin keikkatahti on Vuosi nolla -levyn julkaisun jälkeen jonkin verran rauhoittunut, Mikki vakuuttaa bändin pysyvän aktiivisena.

– Satunnaisesti keikkaillaan nyt keväällä ja kesällä mutta pääpaino on uusien kappaleiden tekemisessä. Niitä ollaan jonkun verran saatu tehtyä ja meillä on nyt tämä loppuvuosi aikaa. Luulen että alkukeväästä saadaan levy ulos.

– Nyt meidän on tarkoitus olla aktiivisia. Me pyritään pitämään tätä momentumia, mikä nyt on. Yleisö on mukana ja meillä on itsellä fiilis, että olemme menossa eteenpäin. Syksyllä ehkä on luvassa jotakin yllätystä. Nyt mietitään, mitä sitten tehdään. Vuoden päästä lähdetään taas voimakaammin kiertämään, jos uusi levy saadaan keväällä ulos.

Egotrippi on mukavasti esillä myös sosiaalisessa mediassa. Kurkatkaapa vaikka Facebookin ryhmään, Instagramiin tai vaikka Twitteriin!

Mukava soittaa

Egotripin sielu ovat Mikki ja Knipi, Suomen kärkijoukkoon kuuluvat biisintekijät. Paitsi tyylikäs musiikki myös lyriikat puhuttelevat yleisöä. Yllättävän usein levyjen tematiikka syntyy itsestään.

– Me ollaan aika erilaisia tyyliltämme. Mutta se on aika mystistä, että me kirjoitetaan usein sattumalta samaa tematiikkaa. Esimerkiksi Maailmanloppu-levystä me ei koskaan sovittu, että siitä tulisi jotenkin kantaaottava. Siitä tuli loppujen lopuksi temaattinen levy, joka on sidoksissa esimerkiksi ympäristöön. Me kirjoitettiin toisistamme tietämättä biisejä, jotka olivat saman suuntaisia.

– Huomaan että mun biisit menevät koko ajan enempi henkilökohtaiseen suuntaan ulkokohtaisuuden sijaan. Se on mun tapa kirjoittaa. Mä yritän hahmottaa omaa itseäni  kappaleiden kirjoittamisen kautta. Pyrin löytään vastauksia ja lisää kysymyksiä. Knipi on sanoituksissaan enemmän maiseman kuvaaja, mitä mä en osaa ollenkaan, kertoo Mikki.

Lyriikoita tehdään myös yhdessä etenkin silloin, jos muuten ei riimit taivu paperille.

– Joskus tiedetään, että on hyvä biisi tulossa, mutta teksti ei meinaa syntyä. Välillä me tehdään tosi paljonkin yhteistyöstä. Se on aika kiduttavaa mutta myös hauskaa, ja sitä kautta pääsee myös ryhmänä eteenpäin.

Lopulta biisi on aina kuitenkin koko vahvan bändin yhteinen tulos, joka kootaan palasista osa kerrallaan. Anssi Maasalo soittaa basson, Skele Knipin kanssa kitarat, Risto rummut ja Mikki koskettimet.

– Usein tehdään studiossa lopullisesti kasaan. Joskus teksti voi tuntua hyvältä, mutta laulamalla se ei ihan toimikaan. Kappaleen tekeminen on usein palapelin rakentamista. Alkuinspiraation ja -idean jälkeen alkaa varsinainen nakuttaminen: melodialinjat, tavut ja kaikki muu kohdalleen. Se on varsinaista sävellystyötä.

Uuden musiikin tekeminen arvatenkin vie nyt aikansa. Tavoitteena on ajaton menevä rock ilman suurempia jarrutteluja.

– Popbiisejä, joissa on meininkiä. Sellaista on keikoilla nyt mukava soittaa. Rempseitä ja kepeitä kappaleita, mutta myös syvemmältä luotaavia, tiivistää Mikki.

Egotrippi esiintyi huhtikuun alussa Rukan Iskelmä rinteessä -tapahtumassa ravintola Pisteessä ja Hämeenlinnassa hotelli Aulangossa. Molemmilla keikoilla kuultiin bändin best of -hittejä vuosien varrelta ja Vuosi nolla -albumilta.

– Uusia kappaleita mahdollisimman paljon, että tekeminen säilyy itselle mielekkäänä, Mikki kertoo.

Levillä taas keikasta sukeutui toivelevykonsertti.

– Ihmiset rupesivat toivomaan kappaleita. Se oli kiva fiilis. Yleisö alkoi huudella, ja me tartuttiin toiveisiin ja ruvettiin soittelemaan kappaleita, jotka eivät olleet setissä. Se oli hauskaa – me pystymme myös reagoimaan.

Kaikkialla yleisö rokkasi ihastuneena mukana, ja mikä uuden levynkin kannalta tärkeintä, bändillä oli mukava soittaa.

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Les Revenants Heaven Upside Down