Edorf – Varjojen piiri

09.09.2016
Fiilis: Syvällinen

Frode Erik Ingebrigtsen alias Edorf oli Norjassa syntynyt ja nuoruutensa Ivalossa viettänyt rap-artisti. Edorfin esikoisjulkaisu Näkijä-ep julkaistiin vuonna 2006 ja ensimmäinen studioalbumi Yön elonkorjuu helmikuussa 2011. Edorf menehtyi syöpään maaliskuussa 2015 saatuaan juuri äänitettyä toisen studioalbuminsa. Varjojen piiri julkaistaan tänään – kymmenen vuotta esikoisalbumin jälkeen – ikään kuin sulkien ympyrän. Yön elonkorjuu oli erinomainen albumi ja Edorfin sanoitukset ovat mielestäni aina huokuneet jotain syvällisempää ymmärrystä. Siksi odotin mielenkiinnolla, mitä artisti runoili ennen matkansa jatkamista.

Levyllä on vain kuusi kappaletta, mikä kertoo itsessään jo jotain, sillä levyn pituus on kappalemäärästä huolimatta lähemmäs 50 minuuttia. Heti ensimmäisestä kappaleesta huomaa hyvin erilaisen tyylin levyllä. Genrerajat rikotaan tehokkaasti ja vaikka rapista onkin kyse, lähes yhtä paljon kuullaan ihan aitoa laulua. Musiikillisesti mennään jossain progressiivisen 1970-luvun rockin ja folkin välimaastoissa. Välillä sain ainakin itse selviä Rush-yhtymiä biisirakenteissa ja tyylissä. On kitaraa, viulua, pianoa ja erityisesti tunnelmaa. Mukana on myös edellisen levyn keikkoja säestänyt bändi sekä vierailevia artisteja.

Lyriikoissa liikutaan melko syvissä vesissä. Välillä käsitellään elämää ja kuolemaa, välillä vieraillaan Lovecraft-tyylisissä tunnelmissa ja toisinaan syvennytään filosofisempiin ajatuksiin maailmasta. Pelkkää synkistelyä ei kuitenkaan ole luvassa, vaan välillä mennään yllättävänkin elämänmyönteisissä ja positiivisissa tunnelmissa. Kappaleista heijastuu sekä elämänilo kuin tajuaminen elämän lyhyydestä ja hauraudesta, mikä sinänsä on hyvin ymmärrettävää, sillä Edorf äänitti omia osuuksiaan levylle aina viimeisiin päiviinsä asti. Tämän vuoksi levystä tulee hyvin henkilökohtaisen tuntuinen, sukellus toisen ajatusmaailmaan, joka nostaa sen tavallaan aivan omalle tasolleen.

Vaikka rap-artisti onkin kyseessä, on Varjojen piiri kaukana hip hopista. Se on omaperäinen yhdistelmä upeasti toteutettua sielukasta progressiivista rockia ja folkia, jossa Edorf avaa sisimpänsä tekemällä sitä mitä parhaiten osaa eli rappaamalla ja laulamalla. Sanomattakin siis on selvää, että rap-osuudet hoidetaan erinomaisesti ja flow on mukavan letkeä, mutta myös puhdas laulu on todella miellyttävää ja sieluun käyvää kuunneltavaa.

Varjojen piiri on kuin iso monumentti. Muisto todella lahjakkaasta artistista, joka lähti aivan liian pian. Se huokuu elämää, pelkoa, toivoa ja kaikkea mitä ihmiselämä pitää sisällään. Se on upea teos, vaikka jäädessään myös viimeiseksi, se ei voisi olla parempi lopetus ja kumarrus yleisölle ennen poistumista lavan taa. Nimikkokappaleessa lauletaan: En tahdo tietää miltä tuntuu kuolema, ennen kuin tiedän miltä tuntuu elää. Asia jonka liian moni tajuaa aivan liian myöhään.

Kiitos ja lepää rauhassa.

Varjojen piiri
Edorf

Monsp Records
Formaatti: CD / LP
http://www.monsp.com/


LISÄÄ JUTTUJA:

Tampere Metal Meeting Suuret Seikkailupelit - Juho Kurokoski