Deep Purple

Ikonisen yhtyeen vuosikymmenet

04.01.2019
Teksti:

Enpä usko että Deep Purplesta on enää yhtään tarinaa, jota ei olisi jo kerrottu. Mutta jotkut niistä ovat niin hyviä, että ne voi kertoa uudestaan. ” – Ian Gillan Oulussa 11. kesäkuuta 2016

Deep Purple -yhtyeen tarina on useimmille bändin seuraajille ja faneille tuttuakin tutumpi. Muusikko ja musiikin monitoimimies Mika Järvinen on kuitenkin tehnyt yhdestä maailman menestyneimmistä bändistä teoksen Deep Purple – Highway Star, Ritchie Blackmoren vuodet 1968–1993. Se on mielestäni paras koskaan yhtyeestä kirjoitettu, ja se on paljon sillä tästä yhtyeestä ja sen jäsenistä on nimittäin kirjoitettu kirja jos toinenkin vuosikymmenien aikana.

Mustia öitä ja savua vedessä

Deep Purple on yli viidenkymmenen toimintavuotensa aikana ja yli sadan miljoonan myydyn levynsä kautta vaikuttanut voimakkaasti paitsi raskaan rockin ja heavy metal -musiikin syntyyn ja kehityskulkuun – myös lukemattomiin ihmisiin ja heidän elämäänsä. Kuinka moni kitaristi onkaan aloittanut uransa tapailemalla ensikitarallaan Smoke On The Waterin riffiä, tai basisti näppäilemällä samaisen kappaleen bassokuviota? Oma varhaisin lapsuusmuistoni on se, että olen tomera kolmevuotias pikkutyttö, kotona vanhempieni monomankasta kuuluu hyvä biisi ja läpsyttelen käsiäni yhteen Black Nightin tahtiin, joka muuten kuuluu edelleenkin omiin Deep Purple -suosikkeihini.

Kirjan kirjoittaja Mika Järvinen on Five Fifteen– ja Crazy World -yhtyeistä tuttu muusikko, jonka aiempi tuotos on Uriah Heep – Easy Livin’ – Ken Hensleyn vuodet 1970–1980. Lisäksi Järvinen on kääntänyt loistavan Stephen Davisin Led Zeppelinistä kertovan kirjan The Hammer of the Gods – Jumalten vasara.

Deep Purple ehti rakentaa vuosien 1968–1993 välisenä aikana menestyksensä jo käsitteeksi muodostuneilla menestysalbumeillaan sekä ahkeralla keikkailulla. Välillä pillit laitettiin pussiin, sitten palattiin yhteen ainakin osittain, kokoonpano vaihtui aika ajoin, ja loppu onkin musiikin historiaa joka jatkuu edelleen. Yhtyeen legendaariseen kokoonpanoon kuuluivat Ritchie Blackmore, Jon Lord, Ian Paice, Roger Glover sekä Ian Gillan.

Syvällä purppurassa

Järvinen on onnistunut Deep Purple – Highway Star, Ritchie Blackmoren vuodet 1968–1993 -teoksessaan välttämään bändihistoriikkien suurimman kliseen ja kompastuskiven eli rock’n roll -sekoilut ja muut tämän kirjallisuusgenren tyypilliset karikot; muusikkona Järvinen antaa tilaa itse musiikista ja sen tekemisestä kertovalle kerronnalle enemmän. Asiantuntevasta otteesta huolimatta Järvinen osaa kuitenkin viedä Deep Purplen tarinaa eteenpäin rennolla otteella aina yhtyeen perustamisesta 1960-luvulla hajoamiseen asti Helsingissä vuonna 1993, kun oikullinen ja äkkipikainen kitaralegenda Blackmore teki bändiin lopullisen pesäeron.

Tarinat noilta vuosikymmeniltä on kerrottu lukemattomissa Deep Purple -historiikeissa jo aiemmin, mutta Järvinen luotaa omassa versiossaan vielä syvemmälle tapahtumien syihin ja seurauksiin, sekä analysoi tarkkanäköisesti bändin sisäistä dynamiikkaa ja jännitteitä, kuitenkaan sortumatta vastoinkäymisillä tai muulla negatiivisella mässäilyyn.

Deep Purple – Highway Star, Ritchie Blackmoren vuodet 1968–1993 on järkäle, niin ulkoisilta mittasuhteiltaan kuin sisällöltään, ja se on varmasti jokaisen suomalaisen Deep Purple -fanin pakko-ostos. Värikästä kuvamateriaalia on tekstin lomassa runsaasti harvinaisista varhaisista bändin jäsenien otoksista singlen kansiin ja kaikkeen siltä väliltä. Lähdekirjallisuusluettelo on mittava ja antaa omalta osaltaan hieman kuvaa siitä, minkä kokoluokan projekti tämä kirja on tekijälleen ollut. Hatunnosto Mika Järviselle on siis enemmän kuin paikallaan!

Deep Purple – Highway Star, Ritchie Blackmoren vuodet 1968–1993
Mika Järvinen

Johnny Kniga
Sivuja: 400


LISÄÄ JUTTUJA:

Katujen Äänet - Sulle Joka Yksin Aina Oot Tobii EyeX