Dark Flood valloitti Japanin

09.06.2017
Teksti:
Kuvat:
K

Oululainen melodinen metalliorkesteri Dark Flood on viettänyt pitkään hiljaisempaa kautta. Pinnan alla on kuitenkin hääräilty monen monta projektia samanaikaisesti. Bändi kävi hetki sitten kolmella keikalla Japanissa, julkaisi live-dvd:n sekä valmistelee neljättä albumiaan. 

Aloitetaan Japanista. Bändin vokalisti Tero Piltonen kertoo kuinka sinne päädyttiin.

– Japanin suhteen ensimmäinen yhteydenotto tuli tammikuun lopussa. Järjestävä organisaatio oli löytänyt meidän bändin, ja olivat sitä mieltä että meidän musa toimisi Japanin yleisölle ihan satanolla, että kiinnostaisiko ottaa osaa tällaiseen Suomi Feast -kiertueeseen.

Reissuun päätettiin lähteä empimättä.

– Tällaisissa yhteydenotoissa aina ensimmäinen reaktio on perisuomalainen epäily ja skeptisyys. Kuitenkin hyvin pian kävi ilmi, että ovat oikeasti tosissaan ja taustalla on todella ammattitason organisaatio, joten siitä hetkestä eteenpäin oli selvää, että tehdään kaikkemme, jotta reissu onnistuisi.

Kun on kyse tämän mittasuhteen reissusta, tekemistä on paljon ennen kuin ollaan paikan päällä.

– Säätämistä oli tottakai, ja kymmeniä sähköpostin vaihtoja, mutta kun tosiaan toisessa päässä on ammattimainen porukka, niin aika vähällä selvittiin. Mitä enemmän muistaa ottaa asioita huomioon ennen lähtöä, niin sitä vähemmän tarvii uunoilla perillä.

Dark Flood

Kierros kulki tittelillä Suomi-feast, ja se on järjestetty kolmesti aiemmin. Neljänteen Suomi-Feastiin lähtivät Dark Floodin lisäksi Insomnium, Whispered, Rearmed, Ares sekä Brymir.

– Kaikilla bändeillä oli todella hyvä yhteishenki, ja se teki reissusta entistä mukavampaa! Kamat vähän hajoili ja osa katosi, mutta toisia avitettiin aina pahan tilanteen sattuessa. Ehkä eniten Insomnium oli omissa oloissaan, mutta se johtui suurimmaksi osin pääesiintyjän omista aikatauluista.

Hullut japanilaiset

Dark Flood esiintyi kolmella keikalla yhdessä muiden suomalaisbändien kanssa Tokiossa ja Osakassa. Meininki erosi melkoisesti siitä tutusta ja turvallisesta.

– No, kyllä. Onhan se meininki jotain ihan uskomatonta: Keikkapaikkojen ovet avattiin jo päivällä, ja salit olivat käytännössä välittömästi täynnä yleisöä. Moni oli lähtenyt liikenteeseen ostohousut jalassa, sillä kauppa kävi levy- ja paitatiskillä. Japanilaiset eivät juurikaan kaljoittele keikkaillan aikana, silti menevät ihan sekaisin kun musiikki alkaa soida. Siinäpä hyvä esimerkki, että näköjään hauskaa voi olla ilman viinaaki. Bändien aika omaa keikkaa odotellessa meni käytännössä nimmareita kirjoitellessa ja yhteiskuvia ottaessa. Eräs fani tuli jännittyneenä minulta kysymään, että voidaanko ottaa yhdessä selfie, mutta reppanan käsi tärisi siihen malliin ettei siitä kolmannenkaan kuvan jälkeen tainnut tulla vielä valmista.

Yleensä ulkomaan-reissuilla tekee mieli tehdä muutakin kuin soittaa. Aikaa ei kuitenkaan aina ole nähtävyyksille tai muille aktiviteeteille.

– Harmittavan vähän oli aikaa. Saavuimme maahan perjantaiaamuna, ja se päivä oli varattu nähtävyyksille ja aikaerosta toipumiselle. Siitä eteenpäin aikataulut olivat sen verran nopeaa tykitystä, että kaupunkeja ehti ihailla käytännössä vain siirtymisten ja ravintolareissujen aikana. Kyseessä on sen verran eksoottinen kokemus ja maa, tällaiselle pohjanmaalaiselle, että aikaa pitäisi olla heti useampi viikko.

Soittaminenhan on samanlaista puuhaa, teki sen Oulussa tai Osakassa, mutta yleisöt eroavat keskenään kuin yö ja päivä.

– Suurin ero on varmaan siinä, että yleisöä on alusta asti sali täynnä, ja he ovat heti aivan täysillä keikassa mukana. Suomessa pitää ainakin muutama biisi saada ensin ulos, ennen kuin yleisö alkaa kunnolla lämmetä. Ja niin, kaljaa ei saa olla soittajilla lavalla mukana ollenkaan. Koska silloin kun soitetaan, ollaan töissä, ja töissä ei ryypätä.

Kommelluksia ja hankalia tilanteita kuuluu matkaan, tottakai.

– Väsymys oli hetkittäin aika infernaalista. Siirtyminen Osakasta Tokioon oli tarkoitus taittaa yön aikana organisaation bussilla. Tämä tarkoitti sitä, että menimme suoraan bussiin kun edellinen keikkapaikka sulkeutui. Bussi kuitenkin hajosi jonnekin keskelle maaseutua, joten sinä yönä ei nukuttu silmäystäkään, ja aamulla piti kymmeneltä olla jo tekemässä taas soundcheckiä.

– Toinen hieman hankaloittava tekijä oli kielimuuri. Japanilaiset eivät osaa englantia juuri ollenkaan. Ja siinä ei ole mitään vikaa. Mutta kun he ovat niin kohteliaita, niin eivät kehtaa myöntää etteivät tajunneet sanaakaan siitä, mitä juuri yritit selittää.

Dark Flood

Dark Floodin musiikille löytynee tilausta ulkomailta enemmänkin.

– Kyllä! Tämä oli ensimmäinen reissu ulkomaille. Ja täytyy sanoa, että meidän musiikin puolesta ei olisi voinut parempaan maahan osua. Melodinen metallimusiikki on siellä niin kovassa huudossa, että tämä oli loistava tilaisuus meille. Tulevaisuudessa pääsemme varmasti Japaniin uudestaankin, ja tietyt isommatkin tahot kiinnostuivat meidän musiikista, joten voisi sanoa että tilausta on ainakin Aasian suunnalla.

Kuin lottolapun palauttaminen

Aasian kierroksen lisäksi Dark Flood on saanut viimein valmiiksi pitkän projektin live-DVD-julkaisun kanssa. Tallenteella nähtävä keikka kuvattiin jo pari vuotta sitten, mutta projekti oli yllättävän työläs, mutta ilmeisesti lopulta palkitseva.

– Keikka kuvattiin 16. toukokuuta 2015 Oulun Tukikohdassa, ja samalla juhlistettiin bändin kymmenvuotista taivalta, debyyttilevystä laskettuna. Vaikka keikasta on jo vierähtänyt muutama vuosi, niin materiaali ei ole missään nimessä mennyt vanhaksi. Mukaan julkaisuun saatiin myös mukavasti ekstroja, joten olemme lopputulokseen tyytyväisiä. Koko projekti on täysin omakustanteinen ja -varainen, joten työtä on riittänyt äänen ja videon miksauksessa, leikkauksessa ja lopputuloksen läjään kursimisessa. Julkaisua hidasti myös se, että videoeditoinnin projektit katosivat kertaalleen kovalevyltä, joten piti aloittaa aivan alusta. Ja meni aikaa ennen kuin viitsi edes aloittaa, sen verran vitutti. Mutta valmista tuli, ja onhan tämä taas yksi hieno rajapyykki!

Youtubesta löytyy hieno näyte julkaisusta kipaleesta Deadline. Tero kertoo, kuinka tuotteen saa käsiinsä niin halutessaan.

– DVD:tä voi ostaa meidän levy-yhtiön Haunted Zoo Productionsin nettikaupasta sekä suoraan bändiltä esimerkiksi keikoilta.

Dark Floodilla on pitkä historia takanaan, mutta se ei ole koskaan lyönyt läpi suuremmassa mittakaavassa. Bändi tuntuu kuitenkin olevan tyytyväinen sijoittumisestaan metallikartalla, eikä asiaa turhaan mietitä.

– Sanoisin, että olemme juuri sinä missä meidän pitääkin olla. Sitä sijoitusta kun ei itse pysty määrittämään. Se tuntuu vähän samalta, kuin jokaviikkoinen lottolapun palauttaminen: ei ole kovinkaan suuri pettymys, jos sitä voittoa ei tälläkään kertaa tullut, mutta joka kerta on kuitenkin yhtä hyvät mahdollisuudet, ja siihen uskotaan. Eräs hyvä ystäväni sanoi, että hyvä musa löytää aina kuulijansa, ei tarvi tehdä kuin hyviä biisejä. Eli eihän tämä loppujen lopuksi niin vaikeaa ole.

Dark Flood

Puoli bändiä vaihtoon

Dark Flood on julkaissut kolme pitkäsoittoalevyä. Kaksi ensimmäistä, Still Liberty ja The Dead Lines tulivat vuosina 2005 ja 2006, kunnes kolmatta Inverno-albumia saatiinkin odottaa miltei yhdeksän vuotta.

– Tuon yhdeksän vuoden aikana bändi koki valtavan muutoksen, kun käytännössä miehistö meni täysin uusiksi Ruumensaaren veljeksiä lukuun ottamatta. Nykyään kun tuntuu, ettei ole helppoa löytää edes kitaristia, jonka taidot ovat tyydyttävällä tasolla ja jonka kanssa kemiat kohtaa, niin mitä se sitten on kun pitäisi löytää puoli bändiä. Siihen lisäksi Kalle ja Ville (Ruumensaari) jatkoivat sävellystyötä kahdestaan kyseisen ajanjakson aikana, joten aikaa hieman vierähti. Dark Flood on todellakin tänäpäivänä aktiivisimmillaan mitä koskaan, ja uutta levyä ei tarvitse odottaa yhdeksää vuotta! Jos seitsemän vuoden sisään saadaan levy pihalle, niin onhan sekin jo reilu parannus edellisestä.

Tero paljastaa lopuksi hieman Dark Floodin kesäsuunnitelmia.

– Kesän aikana saatamme uuden levyn esituotannon loppuun, ja sen jälkeen suoraan levyn nauhoitukset. Tavoite olisi julkaista uusi levy vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana. Kesällä myös grillataan ja itselleni siihen kylkeen toimii esimerkiksi Pirkka Lager oikein hyvin. Yksinkertaiselle miehelle yksinkertaiset eväät.
LISÄÄ JUTTUJA:

Jess & The Ancient Ones