Cosmo Jones Beat Machine – Skeleton Elevator

Hiostava rytmireissu

11.05.2021

Rouheampi rock`n roll ja ajoittain funkkaava blues kokoontuvat luitavavisuttavaan ryhmätanssiin Cosmo Jones Beat Machinen tuoreimmalla Skeleton Elevator -albumilla. Varpaisjärveläinen yhtye laittaa tarjolle teoksen, jonka äänimaailma katkuaa kaikumaailmaa aina 70-luvulta saakka.

Levy lähtee liikkeelle kuin papattiraketti. Kuuntelija ei jää turhia odottelemaan, vaan hänelle tykitetään monitasoista ja sähköisen itsevarmaa soundia kappaleesta toiseen. Skeleton Elevator on yleisilmeeltään sopivan röyhkeä ja itsevarmasti omaa tietään kulkeva. Se ei kumartele valtavirtamusiikin suuntaan tai yritä miellyttää kaikkia. Silti se tarjoaa yllättävän paljon useammalle musiikin ystävälle, ja kuuntelija saa maistiaisia aina groovesta jazz-vaikutteiseen otantaan.

Kakkosraita Transformed henkii vanhoja aikoja ja sen kerrontaa tehostavat kutkuttava rytmikitara ja taustalaulanta. Kappaleessa on myös jotain vihjailevan vauhdikasta. Levyn singlelohkaisulla Mad Trumpeter nousee hokemiensa myötä heti pintaan, ja antaa kuulijalle tuoreella vivahteella terästettyä dopamiinitihkua.

Jänteitä pingottavaa itsevarmuutta

Tunnelma vaihtuu tyystin, kun käyntiin polkaisee Magnetic Pole Reversal. Taustasoundit napsuvat kuin jänteet ja blues-tunnelma nappaa mukaansa lupaa kyselemättä. Laulusuorituksessaan Pekka “Faarao” Pirttikangas irrottelee koko studioajan edestä. Hänen raapiva suorituksensa sekä estoton eläytyminen luovat yhtyeelle eheästi tunnistettavan estetiikan ja autenttisuuden. Levyn äänimaailma luo mielenmaisemia, missä näyttäytyvät sekä hiekkadyynien karuus että kuunkajoiset routayöt.

Levyn seiskaraidalla Dr. Butt`s Dispensary siirrytään jonnekkin eksoottisen ja primitiivisen välimaastoon. Kaikumainen kitarariffailu ja naislaulajan taustasäestys luovat kappaleeseen aistikkaan otteen. Yleistunnelma henkii auringonpimennysmäistä mystiikkaa, ja laulutyyli vaihtuu elokuvamaiseen puheeseen. Minimal Brain Dysfunction Generation jatkaa levyn paahtavaa tunnelmaa, joka nostattaa hikipisarat otsalle ja pureutuu luuytimiin asti. Kappaleella kuuluu jälleen naisvokaaleja ja pysäyttämätöntä korkeapainetta. Rytmikkyys läpäisee kuulijansa sähköiskun lailla.

Kokonaisuutena Skeleton Elevator on kaunistelemattoman rouhea kokoelma eri genrejen sulavaa yhteisilottelua. Se tarjoaa karvaanmakeaa rock-asennetta ja bluesia, ja kutsuu mukaan myös rnb- ja funk -vaikutteita. Levyltä nousee myös esiin useampia kappaleita, joissa olisi ollut singlepotentiaalisia jopa Mad Trumpeteria enemmän. Soundi on kuin pallosalama; siihen kätkeytyy jotakin vaarallisen kiehtovaa. Löylymäinen iskevyys, perkussioterävyys ja monitasoinen sulavuus kietoutuvat yhteen kuin maito ja veri.

Skeleton Elevator
Cosmo Jones Beat Machine

Svart Records


LISÄÄ JUTTUJA:

Tuomas Salminen Mario & Sonic IIK!! 2017