Commodore 64: Tasavallan tietokone

Hip hurraa C64!

16.11.2017

Tietokirjailija Juho Kuorikoski on julkaissut useita mielenkiintoisia peliaiheisia tietokirjoja lähivuosina. Nyt männävuosien suomalaisten suosikkikone Commodore 64 on hänen käsittelyssään kirjassa Commodore 64  Tasavallan tietokone.

Commodore 64 on hyvin legendaarinen kone. Luultavasti kaikki 1980–1990-luvulla varttuneet, ja luultavasti sitä nuoremmatkin, tietävät sen ja tunnistavat ulkonäöstä. Myytiinhän konetta Suomessa huomattava määrä ja väkilukuun suhteutettuna olikin eniten C64:ia maailmassa.

Lähestymiskulma kirjaan on sinivalkoinen. Se käsitteleekin varsin kattavasti Commodore 64:n vaikutusta pieneen maahamme. Näkemystä asioihin haetaan lukuisin haastattelujen kautta aiempien Kuorikosken kirjojen tyyliin. Ääneen pääsevät niin maahantuojat, median edustajat, koodarit ja myös tavalliset käyttäjät, jotka ovat myöhemmin tehneet nimeä itselleen.

Verrattuna aiempiin Kuorikosken kirjoihin, painoa ei anneta niin paljon peleille kuin muissa kirjoissa, vaikka niistäkin ja pelaamisesta toki puhutaan. Etenkin Commodore-tuotteiden ja pelien maahantuonti ovat kirjan mielenkiintoisinta antia. Myös C64:lla alkanutta demosceneä käsitellään ja vielä aikoinaan hyvin pienen skaalan kotimaista pelituotantoa.

Perspektiivin vuoksi kirjassa toki puhutaan paljon muistakin laitteista kuin Commodore 64:sta. Commodore Internationalin julkaisemat aiemmat ja myöhemmät mallit käsitellään ja etenkin vertailun näkökulmasta ne ovat toki oleellisia. Kirjassa on jonkin verran myös Amigasta ja muista niin sanotusti kilpailevista kotitietokoneista, mutta pääpaino pysyy koko ajan tutun Kuuslankun kanssa.

Mitään järin negatiivista sanottavaa kirjasta en edes keksi. Yksi hieman silmään pistänyt asia oli, että värikuvat oli siirretty kirjan keskelle omaan osioonsa, mutta koska kuvia oli kuitenkin ripoteltu pitkin kirjaa, olisi ollut ihan kiva jos nekin olisivat olleet väreissä aiempien kirjojen tapaan.

Commodore 64 – Tasavallan tietokone on hyvin mielenkiintoista luettavaa, kuten Kuorikosken muutkin kirjat. Nättiin ja tiiviiseen pakettiin ahdettuna se tarjoaa paljon ajatuksia ja mielenkiintosia näkemyksiä kotimaisesta IT-kulttuurista ja sen kehittymisestä. Kirjaa lukiessa tuleekin aika selväksi, että ehkä olemme paljosta velkaa Commodore 64:lle. Eläköön Commodore 64!

Commodore 64 – Tasavallan tietokone
Juho Kuorikoski

Minerva Kustannus
Sivuja: 250


LISÄÄ JUTTUJA:

rotuaari piknik Maj Karma – Peltisydän American Movie