Chilifest Finland – Rock, ruoka ja rakkaus chiliin

29.08.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Chilifest Finland – tuo tuliselle ruoalle pyhitetty viikonloppu Tampereen kesässä – kokosi vuoden tauon jälkeen mausteisen ruoan ystävät nauttimaan rockista, ruoasta ja luonnollisesti chilistä. Tullikamarin aukiolla ja Pakkahuoneella järjestetyssä ohjelmassa oli perinteisten syöntikisojen ja Chilirockin ohella uutuutena pienpanimofestivaali Tulli Beerfest.

GrillikisaKauppiKoskenniskaSolTamTo

Chilifesteillä nähtiin näytöskeittiöiden ohella myös Tampere All Stars -grillauskilpailu, jossa mittelivät kaupungin tulisimmat kokit. Kuvassa Tiina Kauppi, Tomi Koskenniska, Sol Medina-Visenius ja Chef Tam To.

 

Chilifest Finland järjestettiin Tullikamarin aukiolla ja Pakkahuoneella elokuun 12.–14. päivinä. Tapahtumassa oli luonnollisesti esillä runsas valikoima chilituotteita ja -ruokia. Näytöskeittiöissä esiteltiin luovia tapoja chilin käyttöön rautaisten ammattilaisten toimesta. Myös yleisempää chilitietoutta oli runsaasti tarjolla niin kasvatuksen kuin käytönkin osalta. Eräs Chilifest Finlandin keskeisimmistä tavoitteista onkin chilitietouden lisääminen. Aikaisempina vuosina saadun palautteen perusteella Chilifest Finlandissa oli tarjolla enemmän kasvisruokaa ja myös lähiruoan saatavuuteen oli panostettu. Ruokaa oli aikaisempaan verrattuna muutenkin saatavilla enemmän ja monipuolisemmin. Infopisteen yhteydessä oli asiaan kuuluvasti festivaalien sammutuspiste, jossa liialliseen tulisuuteen pääsi hakemaan helpotusta maidon tai jogurtin muodossa.

Tulli Beerfesteillä oli tarjolla runsain mitoin pienpanimoitten laadukkaita tuotteita. Paikallisedustus oli vahva, sillä monet paikalla olleista panimoista olivat pirkanmaalaisia. Tapahtuman henkeen sopivasti tarjolla oli myös chilillä maustettuja oluita. Pienpanimoita esille tuovia tapahtumia on Suomessa runsaasti, mutta jokaiseen näyttää riittävän yleisöä, sillä kotimaisuus ja lähituotanto kiinnostavat kuluttajia entistä enemmän myös sillä saralla.

Tuoreimpana tulokkaana Pirkanmaalla panimotoiminnan on aloittanut Kaleva Brewing Company, joka lanseerasi ensimmäiset tuotteensa Tulli Beerfesteillä. Toinen uusi tamperelaispanimo, Nordic Brewery on toiminut Chilifestien aikaan kolme kuukautta. Mistään keltanokista ei oluen saralla kuitenkaan ole kyse, sillä panimon taustalla on vahva gastropub-osaaminen usealta vuodelta. Panimon edustajat kertoivat, että esikuvina he pitävät erityisesti brittiläistä ja keskieurooppalaista olutosaamista ja kriteerit omia tuotteita kohtaan ovat korkealla. Omanlaisensa viehätys on myös tamperelaisessa Brewcats-panimossa, joka vastuuhenkilöt ovat naisia. Omien sanojensa mukaan Brewcats panee laadukkaita käsityöläisoluita hauskanpidon ohessa. Hauskaa kyllä olikin, sillä panimon kojulle pysähtyessä olikin mahdollista saada lei kaulaansa Tiki-oluen hengessä. Tavoitteena Brewcatsilla on jakaa käsityöläisoluiden ilosanomaa niillekin, jotka eivät koe itseään vakaviksi olutharrastajiksi.

Aivan uusien tulokkaiden ohella Tulli Beerfesteillä nähtiin myös vakiintuneempia toimijoita, kuten vuodesta 2013 toiminut, jo useampaan otteeseen palkittu Pyynikin käsityöläispanimo sekä akaalainen Hopping Brewsters ja kaarinalainen Radbrew, jotka ovat toimineet vuodesta 2014. Hopping Brewsters valtasi jo aikaisemmin kesällä tamperelaisen metallikansan makuhermot ja sydämet Tampere Metal Meetingissä. Tunnelmaa kohottamassa oli illan tummetessa irlantilaishenkinen orkesteri, Sorrowhearts. Surusta ei kyllä musiikissa ollut vähäisintäkään tietoa, vaan tunnelma kohosi kattoon ja pysyi siellä.

Sorrowhearts2

Tulli Beerfesteillä tunnelmaa kohottamassa kuultiin Sorrowheartsia.

 

Paikoillanne, valmiit, syö!

Olennainen osa chilifestien antia ovat perinteisesti olleet erilaiset kilpailut. Tänä vuonna lauantaina kilpailtiin festivaalin historian aikana ensimmäistä kertaa myös Nagatikkarin syömisessä. Kilpailijoiden ilmeetkään eivät värähtäneet kisan aikana, mutta kyse taisi olla tulisuuteen tottuneisuudessa, sillä suurin osa kilpailun osanottajista oli Suomen Chiliyhdistyksen jäseniä.

nagatikkari2

Nagatikkarin syöntikilpailussa eivät ilmeetkään värähdelleet. Tiukan kisan voitti punaiseen pukeutunut herrra Chiliyhdistyksestä.

 

Myös ruoan laitossa kisattiin lauantaina, kun Tampere All Stars Grillikisassa yhteen ottivat Tampereen tulisimmat kokit. Kyseessä oli kutsuvieraskilpailu, joten ihan kuka tahansa ei päässyt kokkailemaan lavalle. Käytössä grillikisassa olivat Monolithin keraamiset grillit. Edellisen kisan voittanut Poppamies Marko Suksi oli itseoikeutetusti paikalla, kilpailun muut osanottajat olivat Tampere Food Clubin Chef Santeri, Ilkka Isotalo ravintola C:stä, Kristian Poijärvi Koskiravintoloista, Chef Tam To Ohana Grillestä, Sol Medina-Sivenius La Negritasta, Tomi Koskenniska Tom & Crillistä sekä Tiina Kauppi Nomusta.  Tällä kertaa kisan voiton vei Ilkka Isotalo grillatulla salaatillaan, joka tarjoiltiin muun muassa hapatetun chilin ja hauen mädin kera.

IsotaloPoijärviSuksiGrillikisa

Grillauskisan tiimellyksessä Ilkka Isotalo, Kristian Poijärvi, sekä Marko Suksi.

 

Sunnuntaina kisattiin sitten vakavamielisemmin tulisten ruokien syömisessä. Päivän kilpasyömingit korkkasi Pakkahuoneen lavalla Siipiweikot Hot Wings Challenge, jossa tarjolla oli Siipiweikkojen siipiä Kamikaze-kastikkeessa. Siivet tuli syödä siististi, maitoa sai juoda välissä.Siipiä oli annoksessa 50 kappaletta ja aikaa 12 minuuttia. Voittajaksi selviäisi se, joka söisi nopeiten kaikki 50 siipeä tai eniten 12 minuutin aikana. Aikaisempia kertoja kansainvälisempään kisaan osallistui nyt edustajia myös Perusta ja Tanskasta. Hallitseva mestari Jani Niemelä koki yllätyksen aikaisempaa tulisemman kastikkeen muodossa ja joutui väistymään, kun korkeimman korokkeen valloitti Antti Lepistö syötyään 45 Kamikaze-siipeä 12 minuutissa.

Grillikisa ChefSanteri ja Ilkka Isotalo

Isotalo valmistaa taustalla voittoannostaan grillattua salaattia. Isotalon kanssa samalla grillillä ruokaa valmistamassa Tampere Food Clubin Chef Santeri.

 

HotwingsLepistö

Siipiweikot Hot Wings Challengen voitti Antti Lepistö syötyään 45 Kamikaze-siipeä 12 minuutissa.

 

Gringo Bandito maustekastike on alkuaan The Offspring -yhtyeestä tutun Dexter Hollandin suunnittelema. Holland on kertonut kehittäneensä kastikkeen huumorimielessä levy-yhtiön työntekijöille joululahjaksi. Kastikkeen suosio kuitenkin yllätti miehen ja Gringo Bandito Taco Challenge Suomen-finaaliin oli osallistujat karsittu osakilpailuissa eri puolilla Suomea ja kisan voittaja lähtee myöhemmin Yhdysvaltoihin taconsyönnin maailmanmestaruuskilpailuun, jossa mukana on myös lajin hallitseva maailmanmestari Takeru Kobayashi. Kilpailussa tarjolle asetetaan alussa kaksi ja puoli kiloa pavuilla, jauhelihalla ja Gringo Bandito -kastikkeella täytettyjä tortillalettuja, eli niin kutsuttuja soft shell -tacoja, pakattuna viiden tacon pakkauksiin. Tacot tulee syödä pakkaus kerrallaan ja aikaa suoritukseen on kymmenen minuuttia. Tämän hetkinen Suomen ennätys lajissa on 45 tacoa. Suomen mestariksi selviytyi Jesse Pynnönen 44 tacolla.

GringoBanditoPynnönen

”Jos tästä munkille lähtisin”, tuumasi Jesse Pynnönen voitettuaan Gringo Bandito -tacokisan Suomen Finaalin. Miestä odottaa nyt matka Kalifornian auringon alle kisaamaan maailmanmestaruudesta.

 

Chilifestien itseoikeutettu kuninkuuslaji on toki Naga Morichin syömisen maailmanmestaruuskilpailu. Vaikka Naga Morich ei ole enää maailman tulisin chili, on se säilyttänyt asemansa kilpailun ytimessä. Chilit oli tuotu kilpailuun Heinän puutarhasta Salosta. Kilpailussa tarkoituksena on syödä puolessa tunnissa mahdollisimman suuri grammamäärä Naga Morich -chiliä. Chilipalot oli ennakkoon punnittu astioihin ja yksi palko piti syödä kokonaan, ennen kuin sai tarttua seuraavaan astiaan. Mikäli syö tai juo kilpailun aikana muuta kuin chiliä, joutuu ulos kilpailusta. Sama kohtalo odottaa kilpailijaa, joka oksentaa tai poistuu lavalta. Mainitsemisen arvoista on, että paikalla oli hallitsevan mestarin Janne Kiviniemen ohella myös aikaisemmin Siipiweikot Hot Wings Challengen voittanut Antti Lepistö. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun tuhatkunta ihmistä pakkautui katsomaan, kun muut söivät kilpaa vihanneksia. Jotain lajin vaativuudesta kuitenkin kertoo se, että tämä oli ensimmäinen kisa, jossa kilpailijoilla näytti olevan vaikeuksia heti kättelyssä. Koska kisassa mitellään syödyn chilin grammamäärissä, ei kilpailijoiden poistumisjärjestyksestä voinut päätellä lopullista sijoitusta. Yleisö kannusti kisan aikana raivokkaasti omia suosikkejaan. Erityisesti kisan kirkkain naistähti Virpi Lepistö sai yleisöltä suorastaan liikuttavaa kannustusta. Edellisissä kisoissa mestaruuden vienyt Kiviniemi jättäytyi pois syötyään 27,4 grammaa, mikä sai aikaan melkoista hämmennystä. Myös Hot Wings Challengen voittanut Antti Lepistö joutui nöyrtymään Naga Morichin tulisuuden edessä. Hänen tuloksekseen jäi 8,7 grammaa. Loppujen lopuksi pöydässä istui kolme kilpailijaa ajan täyttyessä. Petri Salmi, Mika Suhonen ja Kristian Vilpakka poistuivat syömisajan päätyttyä lavan taakse hellimään vatsojaan maitotuotteilla, kun tuomaristo laski lopulliset tulokset. Kisan voittajaksi selvisi Kristian Vilpakka 102,3 grammalla syötyä naga morichia.

Kokki showmiehen paikalla

Näytöskeittiöissä päästiin tutustumaan tarkemmin monenlaisiin tapoihin käyttää chiliä. Ensimmäisenä näytöskeittiölavalle noussut Tampere Food Clubin Chef Santeri esitteli yhdistyksen kojussa tarjolla olleet annokset. Tarjolla oli Penttilän perunarieskasta bratwurstin ja hiidenhillon kera valmistettu taco tai kasvisvaihtoehtona Naga Morich -marinoitua tofua samassa paketissa. Annos oli siis ehtaa street foodia perisuomalaisella twistillä.

NäytöskeittiöSol

Sol Medina-Sivenius valmisti näytöskeittiössä katkarapucheviceheä. Yleisö sai maistiaisia näytöskeittiöiden jälkeen.

 

Näytöskeittiöitä nähtiin pitkin festivaalia erilaisilla teemoilla, kun huippukokit ja chiliasiantuntijat esittelivät reseptejään. Lauantaina Chiliyhdistyksen edustajat valmistivat muun muassa salsaa ja hedelmähilloa. La Negrita -ravintolan Sol Medina-Sivenius toi katkarapuchevichellään autenttisen palasen Meksikoa keskelle Tamperetta. Itse en ole katkarapujen ylin ystävä, mutta tulisen raikas cheviche kyllä vei kielen ja mielen mennessään. Rukatontun Matti Hurttia valmisti lauantaisessa näytöskeittiössään poron sydäntä Poppamiehen vadelma-chilikastikkeen ja jekkupuolukan kera. Hyvin kiehtova yhdistelmä tulisuutta, makeutta ja riistaa. Tämä jos mikä yhdisti chilin perisuomalaiseen ruokaan, todellista crossover-keittiötä.

NäytöskeittiöRukatonttu

Matti Hurttia yhdisti näytöskeittiössään tulisen chili-vademakastikkeen perinteisempään suomalaiseen ruokaan valmistaessaan poron sydäntä.

 

Sunnuntaina kilpailujen lomassa poikkesin Poppamies Marko Suksen näytöskeittiöön opettelemaan miten valmistetaan myös Tampere Allstars grillikisassa tarjolla ollut beer can burger tuorejuusto-savuliha-kesäkurpitsatäytteellä. Mainio vaihtoehto hampurilaisen väliin, jos haluaa vaihtelua tavalliselle pihville. Luonnetta jauhelihaan saatiin Poppamiehen rubeilla, joista käytössä olivat tulinen Mexican rub ja huumaavan valkosipulinen Garlic rub. Tämän reseptin aion kyllä lainata omaan käyttööni!

Poronsydän 2

Poron sydän tarjoiltiin ruissipsin ja jekkupuolukan kera.

 

Chili rokkaa!

Perjantai-illan Chilirock järjestettiin muun tapahtuman vieressä sijaitsevalla Klubilla. Saamassani paperiaikataulussa ei näkynyt pihalle järjestettyä tulishow’ta, joten jouduin tyytymään esityksen katsomiseen ikkunan kautta, sillä Tullikamarin aukion puoleinen terassi laitettiin kiinni illan keikkojen lähestyessä. Suomen kesä ei edelleenkään ole otollisinta ympäristöä tulishow’lle, joka olisi varmasti ollut näyttävämpi hämärämmässä. Yleisöä esitys kuitenkin keräsi varsin mainiosti. Esityksen koreografia näytti sulavalta ja taiteelliselta. Esityksestä olisi varmasti saanut enemmän irti lähempää katsottuna, ilmeisesti olisi kannattanut ladata chilifestin applikaatio, jossa olisi ollut tapahtuman aikataulu ajantasaisena.

VilleLeinonen

Ville Leinonen esiintyi minimalistisesti akustisen kitaran kera.

 

Illan kävi korkkaamassa Ville Leinonen trubaduurikeikalla. Vanhojen kappaleidensa ohella Leinonen soitti lainabiisejä ja akustisia versioita vuonna 2017 keväällä julkaistavalta Hei Taas! -levyltä. Miehen esiintyminen jakoi mielipiteitä hyvin runsaasti yleisön keskuudessa, sillä keikan aikana kuultiin niin biisitoiveita kuin keskustelua siitä, että artistia voisi jo vaihtaa. Itse viihdyin vilpittömän ja pehmeähkön musiikin tunnelmissa oikein mainiosti.

TheButchers

The Butchers iski silmään suurempaa vaihdetta ja sai liikettä tanssilattialle.

 

Fatboy2

Ruotsalaiset rockabillyn kuninkaat, Fatboy, valloittivat Klubin välittömällä esiintymisellään.

 

Seuraavana esiintynyt The Butchers saikin sitten yleisöön jo enemmän liikettä, kun musiikin tempossa iskettiin kokonaan uusi vaihde silmään. Bändin meno oli oikein vetävää ja illan ensimmäiset tanssiaskeleetkin nähtiin lavan edustalla keikan aikana. Vaikka kyseessä oli itselleni täysin uusi tuttavuus, alkoi rock sykähdellä omissakin suonissani ja päivän pituus lakkasi painamasta jaloissa kuin taikaiskusta.

Illan pääesiintyjä, ruotsalainen Fatboy oli houkutellut paikalle väkeä kauempaakin ja ennen keikkaa käydyn keskustelun aikana minulle selvisi sekin, etteivät monetkaan yleisössä tienneet keikkojen yhteydestä Chilifesteihin, paikalla oltiin pääasiassa katsomassa Fatboyta, eikä niinkään Chilifestien jatkoilla tai muiden esiintyjien takia. Jatkopaikan valinta oli kyllä oivallinen, sillä nyt ei tarvinnut päivätapahtumasta lähteä etsimään erikseen pitkin kaupunkia baaria, jossa iltaohjelma järjestettiin. Fatboy järjesti aikamatkan suoraan kultaiselle 50-luvulle, sillä musiikin ohella myös bändin vaatetus oli vakuuttava ja istui täydellisesti yhteen musiikin kanssa. Bändi esiintyi energisesti ja tanssilattiakin täyttyi kuin taikaiskusta. Bändin hyväntuulisen esiintymisen täydensi vielä keikan jälkeen järjestetty spontaani meet’n’greet-tilaisuus fanituotekojulla. Itse poistuin keikalta niin onnellisena kuin vain hyvän keikan jälkeen voi, enkä varmasti ollut ainut.

NäytöskeittiöChiliyhdistys

Chiliyhdistyksen näytöskeittiössä valmistettiin Nagatikkarin syöntikisasta tuttujen miesten toimesta salsaa ja hedelmähilloa.

 

Lauantaina Chilirockissa kuultiin covereita ja tribuutteja, kun lauteille nousivat perushevin suuntaan kumartava Cowerpoint ja Ville Tuomen johtama Red Hot Chili Peppers -tribuutti. Nämä edustivat tyyliltään vähän enemmän aikaisempien vuosien rockhenkisempää Chilifestiä, mutta itse sanoisin perjantai-iltaa keikkaa oikein onnistuneeksi.

Näytöskeittiö Suksi2

Poppamies Marko Suksi valmisti näytöskeittiössään grillauskisa-annoksensa. Beer can bacon burgers päätyy myös tämän toimittajan reseptikirjaan!

 

Kokonaisuutena Chilifestit toimivat tiiviimmällä alueella oikein mainiosti ja sateensuojaankin pääsi oivallisesti niin Klubin kuin Passioninkin puolelle. Ruokaa oli tarjolla moneen lähtöön niin ruokakojuissa kuin näytöskeittiöissäkin. Ensi vuonna Chilifest valloittaa jälleen Tullikamarin alueen ja aion olla kärppänä paikalla silloinkin!
LISÄÄ JUTTUJA:

Hämärä Brothers In Farms Suuri suomalainen kummituskirja – Eero Ojanen