Bob Malmström – Länge Leve Bob Malmström

Iloista juhlahumua ja hardcoremetallia

15.05.2019
Teksti:

Suomenruotsalainen metallinen ja punkahtava sekametelisoppa Bob Malmström on julkaisut uutta musiikkia kuuden biisin EP:n verran tittelillä Länge leve Bob Malmström. Meille vanhemman koulukunnan musiikin kuuntelijoille biisikatras tarjoillaan perinteikkäästi c-kasettina, jota bändin tuotantotiimi suositteli vinyyliäkin seksikkäämpänä formaattina. Tuotos on julkaistu toki myös digitaalisesti nykytrendin mukaisesti.

Bob Malmström ei ole mikä tahansa bändi, vaan rennon humoristisesti mutta tosissaan tarjontaansa suhtautuva orkestraatio. He kutsuvat itse itseänsä borgarcorebändiksi, maailman ainoaksi porvaricorebändiksi. Selitäpä tuota sitten kansantajuisemmin. Noh, bändin ulosantia tarkastellen, siitä löytyy paljon eri lajikkeita; metallista folkahtavaa nopsaa poljentaa vaikkapa Finntrollin tai Amon Amarthin henkisesti, sekä hardcorea ja punkkia. Melodioista voi löytää yhtymäkohtia moneen suuntaan. Vertailu on kuitenkin sangen turhaa, omilla ehdoilla Malmströmit tätä keittoaan hämmentävät.

Eikä siinä vielä kaikki! EP:n avaavalla ja päättävällä raidalla vierailee suomenruotsalainen 50-henkinen porvoolainen mieskuoro Runebergskören BSB, joka tekee ensimmäistä kertaa yhteistyötä möykkäbändin kanssa. Bob Malmström on kaivanut vanhoja hautoja auki ja ottanut haltuunsa jo yli 70 vuotta sitten kuolleen kuuluisan säveltäjän Johan Fridolf Hagforsin kynäilemän suomenruotsalaisten oman ”kansallislaulun” Modersmålets sångin, jota ruotsin tunneilla Suomen kouluissakin hoilattiin ainakin silloin ennen vanhaan. Koskapa herra on poistunut keskuudestamme jo vuosikymmenet sitten, ei tekijänoikeuksia kappaleelle enää ole, joten Bob Malström kaappasi sen omiin nimiinsä ja tuumaa tekoa tapansa mukaan humoristisesti rahan laittamisena pankkiin.

Hiton mahtavaa meininkiä

Iloisessa juomalaulutyylisessä päätöskappaleessa Skål! kuullaan Runebergskören BSB -kuoron lisäksi tunnetun viulistin Anette Grevbergin hienoa soittoa, eikä muitakaan intrumentteja säästellä. Täällä soi myös mandoliini, pystybasso, erilaiset akustiset kitarat sekä karnevaaliperkussiot, ja juhlahumu on taattu! Aivan hiton mahtava biisi!

Jo vuonna 2011 Spinefarmin kautta julki tullut debyyttialbumi Tala svenska eller dö sekoitti silloista hevipakkaa mukavasti tarjoamalla jotain uutta ja upeaa. Sen jälkeen levyjä ja lyhyempiä formaatteja on tullut vuosien varrella lisää, ja edellinen kokopitkä nähtiin kolme vuotta sitten bändin siirryttyä Playground Musicille tittelillä Vi kommer i krig. Nyt bändi mainostaakin uutta julkaisua sopivaksi paketiksi, sillä nykyään jengi ei jaksa kuunnella enää kokopitkiä levyjä. Surullista mutta totta!

Länge leve Bob Malmström on oikein mallikas, reilut 12-minuuttinen erilaisia tyylejä seokseksi paiskova kokonaisuus. Välillä jammaillaan letkeässä juhlatunnelmassa, sitten tampataan saatanallista kyytiä metallisen hardcoren tahtiin. Lyriikat hoilataan ja huudetaan ruotsiksi, eikä suomipoika niitä ymmärrä, mutta ei sen väliä! Biisien tittelit kuitenkin antanee jotain osviittaa mistä on kyse – tai sitten ei anna, vai mitäs sanotte nimistä kuten Häng dig (pidä kiinni), Du är problemet (sinä olet ongelma) tai Se dig i spegeln (nähdään peilissä), ainakaan tyypillisintä metalli- tai punksanastoa näissä ei liene.

Paketti on erittäinkin kompakti, jota on ilo kuunnella. Kasetin puolen kääntäminen sopii tuomaan nostalgiset muistot nuoruudesta, kuinka musiikkia kuunneltiin ennen cd-levyjen rantautumista jokaiseen kotiin. Puolen kääntäminen ei ärsytä läheskään niin paljon kuin olettaa saattaa, molemmilla puolilla on kuitenkin hienoja kipaleita. Tämä täytyy jokaisen itse kuulla, ei tätä voi tämän paremmin selittää. Kauan eläköön Bob Malmström!

 

Video on vuoden 2011 debyyttialbumilta Tala svenska eller dö.

Länge leve Bob Malmström
Bob Malmström

Elitbolaget
Genret: Borgarcore / Hardcore Punk / Metal / Crust


LISÄÄ JUTTUJA:

XCOM 2 Marko Annala