Big Jim’s Beer Belly- For Sale

Southern rockin perinteitä kunnioittaen

22.10.2021
Teksti:

Big Jim‘s Beer Belly (lyhyemmin BJBB) on oululainen, juurevan rouheaa southern rockia soittava yhtye, jonka historia alkoi jo  vuonna 1986, mutta bändin debyyttialbumi antoi odottaa itseään 35 vuotta. Bändin kesällä julkaistu esikoinen on nyt lokakuussa tuotu jakeluun myös vinyylilevynä. Levy tottelee nimeä For Sale. Jos raa’an rehellinen, sielukas southern rock on sinun juttusi, on todellakin syytä tehdä tilaa levyhyllyysi tätä julkaisua varten.

Pitkän linjan poppoo

BJBB:n rokkirykmenttiin kuuluvat Kari Pyykkö (laulu), Janne Tienari (kitara), Pekka Kolivuori (kitara), Pekka Ukonmaanaho (basso) ja Jukka Kurttila (rummut). Kuten moni muukin pitkän linjan kokoonpano, myös BJBB on kokenut miehistön vaihdoksia: entisiä yhtyeen jäseniä ovat olleet vuosien saatossa Lauri Miettinen, Aki Louhela, Janne Holma ja Juha Ruonala.

BJBB oli erittäin ahkera keikkabändi 1990-luvun alussa. Lakkarissa on myös Pohjois-Suomen bändimestaruus sekä Doc Hollidayn lämppärinä esiintyminen. BJBB:n ensimmäinen luku päättyi jo vuonna 1995.

Yhtye kokosi rivinsä uudelleen reilut kymmenen vuotta hajoamisensa jälkeen, kun sen jäsenet päättivät yhteistuumin kerätä bändin jälleen kasaan Oulu Pop History 2009 -konserttia varten. BJBB:n toiminta on tuosta keikasta lähtien jatkunut aktiivisena. Keikkailujen lomassa ajatus pitkäsoitosta alkoi vähitellen itää. Esikoisteoksen äänitykset alkoivat vuonna 2019, huipentuen For Salen julkaisuun kesällä 2021. Toki BJBB teki urallaan jo aiemmin useita demonauhoja, sekä julkaisi vinyylisinglen Born loser / Goin’ home, jonka äänitti Nixu Nikula.

Tuomio

Mennäänpä  sitten levyn antiin. BJBB:n musiikin perustukset on valettu tiukasti blues rockiin. Kymmenen biisin For Sale -albumi on kokonaisuudessaan hyvin juureva, särmikäs ja charmikas levy kokeneilta muusikoilta. Yhtyeen jäsenten musiikillinen osaaminen ja soiton rentous, kappaleiden rakentamisen taito sekä monipuolinen instrumenttien käyttö antavat leimansa koko levylle.

Esimerkiksi omassa suosikkikappaleessani Your Defence  on käytetty taitavasti southern rockiin ehdottoman luonnollisesti mukaan kuuluvaa banjoa.  Tällä kappaleella kuullaan vierailevana vokalistina mainota laulajataituria Maya Paakkaria.

Levyn toinen kappale Who’ll Be Kicked Around tuo mieleen oluenhuuruisen baarin jossain keskellä etelävaltioiden syrjäseutuja ja loputtomia pölyisiä teitä. Leavin’ You tarttuu välittömästi korvamadoksi, ja huomaan soittavani kappaleen repeatilla useita kertoja. Levy on tasaisen varma kokonaisuus josta ei löydy heikkoa lenkkiä edes suurennuslasilla.

Kitarat soundaavat reteästi kuten pitääkin, ja rytmiryhmä on tiukasti taimissa. Äijät ovat soitannollisesti ihan ässiä, ja Kari Pyykön laulussa on juuri sitä rumankaunista särmää jota rockissa pitää olla. Jos jotain kritisoitavaa on pakko mainita, niin varsin kliseiset southern rock -lyriikat, mutta toisaalta ne täyttävät genren standardit.

Kaikesta kuuluu rakkaus southern rockin soittamiseen. Musiikista löytyy stoner rockin vivahteita, mikä ei ole huono asia. Suomalainen bändi tässä genressä on sen verran harvinainen tapaus, että pelkästään se on hyvä perustelu ottaa levy ja sitä kautta tämä hieno musiikin laji haltuun. Parasta Big Jim’s Beer Belly -yhtye on varmasti livenä koettuna ja nautittuna – juuri siellä jossain oluenhuuruisessa klubissa hyvässä seurassa. Sitä odotellessa levylautasellani soi For Sale, joka todella kestää kuuntelua.

Big Jim’s Beer Belly Facebookissa

For Sale
Big Jim's Beer Belly

Omakustanne


LISÄÄ JUTTUJA:

Pentti Linkola – Ihminen ja legenda