Bättre Folk 2019, lauantai

Kulttuurijuhlien upea toinen päivä

19.07.2019
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja & Jari Huttunen

Lue perjantain raportti täältä

Lauantaiaamu on raikas. Yöllä lämpötila kävi kuulemma alle kymmenessä. Aamupäivä on edellistä harmaampi, viileämpi ja ihmiset pukevat selvästi perjantaita enemmän kerroksia. Näillä tunnelmin alkaa uusi päivä Hailuodon Bättre Folk -festivaaleilla.

Edellisenä päivän aurinko ja autossa istuminen pehmensivät päätä, mikään ei jäsentynyt. Aika katosi haahuillessa siellä ja täällä – tupakoidessa ja istuessa vieraissa pöydissä. Tänään on kaikki toisin ja mieli on kirkas.

Päivän aloittaa heleästi iki-ihana folkpop-duo Karina, joka on hurmannut musiikkipiirit ja -yleisöt. Suomeksi laulava Karina pyydettiin juuri indie-suuruus Beirutin Euroopan-kiertueelle mukaan.

Festivaali-isäntä Aki Roukalalla on taito löytää kiinnostavia indie-ilmiöitä. Hänen tallissaan IS THIS ART! ovat Karinan lisäksi muun muassa perjantaina esiintyneet Miki Liukkonen ja Maustetytöt.

Karina

Karina herättää lempeästi Bättre Folkin keinumaan.

Eeva Turunen aloittaa kirjallisuuspuheen. Hän on lavalla muun muassa neitiherra, jonka ihmissuhteet ja elämä ovat vähän solmussa. Naiseus ja sukupuolisuus ovat selkeästi päivän teema.

En ajatellut Eeva Turusen hämmentävää esikoisteosta, Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa lukiessa, että se nostaisi pinnalle erityisesti naisten väliset suhteet. Lavalla kuitenkin seksuaalisuus ja naisnäkökulma korostuvat. En ole varma onko kyse kirjailijan esiintymisestä vai hänen valitsemista katkelmista.

Eeva Turunen voitti esikoisteoksellaan viime vuonna Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon

Eeva Turunen voitti esikoisteoksellaan viime vuonna Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon

Jos Bättre Folkin kiteyttäisi yhteen esiintyjään, se olisi Litku Klemetti. Litku on saavuttanut jo suuren indiesuosion olemalla outo ihastuttava itsensä. Kappaleet ovat tarttuvia hittejä ja sanat vinksahtaneen viisaita. Balalaikka soi, Litku tanssaa ja joka puolella ympärilläni naiset laulavat kidat kirkkaan punaisena: ”Jääkuningatar, se minä oon…”, Wau!

Litku Klemetillä on tajuton meininki ja se tarttuu.

Litku Klemetillä on tajuton meininki ja se tarttuu.

Nihkee Akka kirjallisuuslavalla, punkkia ja helikopteri

Nihkee Akka jatkaa kirjallisuuslavalla niin tiukalla naisasialla, että pähkinät väkisinkin vähän surkastuu. Fiilis on vähän sama kuin poliisiauton kääntyessä tiellä perään – johtuiko se minusta, teinkö jotakin väärin?

Nihkee Akka on lavarunoilija ja koomikko Jonna Nummelan riemastuttava, mutta samalla vakava hahmo. Runot on tehty lavalla esitettäväksi ja Nihkee Akka on todellinen esiintyjä. Sanojen tulitus on varmaa. Kielikuvat tulevat välillä kuin toisesta todellisuudesta  ja ajatukset muodostavat hämmentäviä kudelmia.

Esityksen jälkeen yleisö osoittaa suosiota seisoen. Ilmeistä päätellen esitys oli useille voimaannuttava.

Nihkee Akka voitti Helsingin Poetry Slam -lavarunouskilpailun. Huivipäinen runoilija nostaa kirjallisuuslavan esitykset uudelle tasolle.

Nihkee Akka voitti Helsingin Poetry Slam -lavarunouskilpailun. Huivipäinen runoilija nostaa kirjallisuuslavan esitykset uudelle tasolle.

Tässä välissä olisi kai miehen eheydyttävä, otettava olut ja mentävä pomppimaan riehakkaan punkretkue Pää Kiin keikan eturiviin. Meno on jo niin tajuton, ettei sinne mahdu, joten katoan levottomiin keskusteluihin. Pian aloittaisi Antti Nylén, mutta sitä en uskalla katsoa, sillä hän lauloi edellisellä kerralla folkeissa.

Kotimaisen punkin kovimmat jätkät, Pää Kii!

Kotimaisen punkin kovimmat jätkät, Pää Kii!

Taivaalla helikopteri peittää lokkien kirkkaisut, jotain suurta on tapahtumassa. Nousun Saimaa-erikoistoimittaja Jari Huttunen on paikalla. Siirrämme sinne.

Saimaa ja Pyhimys ovat Folkissa kävijöille tunttuja nimiä, mutta nyt heidät nähdään yhteisellä keikalla. Tämän hetken ehkä ilmiömäisin säveltäjä Matti Mikkola on keränntyt ympärilleen huiman porukan taitavia muusikkoja, joiden kanssa hän toteuttaa mitä villeimpiä ideoitaan. Aiemmin on nähty vanhoja klassikoita kunnon progetykityksellä, pöytälaatikkosävellyksistä tehty kollaboraatio Pepe  Willbergin kanssa sekä kieroa urheilumusiikkia. Tarinan mukaan viimeisin idea syntyi juuri Bättre Folkin bäkkärillä, kun Pyhimys ja Mikkola tapasivat toisensa.

Yhteistyön hedelmänä syntyi synkempiaiheinen teemalevyllinen räppiprogea. Pyhimyksen lyriikoista ja Saimaan sävellyksistä ei voi erehtyä. Kombinaatio on erikoinen ja vaatii vähän pureskelua, mutta puhkeaa kukkaan kun ajatus saa hieman hengittää.

Ai niin se keikka? No se oli ihan helvetin hyvä. Ei kai kukaan voi muuta odottaa? Biisit toimivat, Lottorivit arvotaan ja Optinen harha on totta ilman Ellipsiäkin. Osa yleisöstä on paikalla selvästi pyhimyksen takia, osa Saimaan, mutta varmaa on että kukaan ei lähde keikalta pettyneenä – ei ainakaan itse pyhimys, joka lentää helikopterilla auringonlaskuun. (JH)

Laura lindstedt ja Ruusut päättävät hienot juhlat

Finlandia-voittaja, kirjailija ja kulttuuripersoona Laura Lindstedt kertoo uusimmassa romaanissaan Ystäväni Natalia, terapiasta ja naisen seksuaalisuudesta. Tämä sopii hyvin päivän teemaan. Muistan vielä Lindstedtin villin esityksen saksofonin kanssa Bättre Folkin lavalla muutaman vuoden takaa.

Tällä kertaa Lindstedt ei intoudu riehumaan, vaan luottaa säteilevään karismaansa. Herkullisimmat kohtaukset romaanista sopivat hienosti loppuillan tunnelmaan. Hyväntuulinen esitys on viimeinen kirjallisuuslavalla.

Laura Lindstedt hymyilee esityksen jälkeen.

Laura Lindstedt hymyilee esityksen jälkeen.

Ruusut on varmasti hehkutetuin yhtye pitkään aikaan. Hype on valtava: puhutaan super-yhtyeestä, pop-musiikin pelastajasta ja -uudistajasta. Ja miksipä ei, Ruusut tekee hienoa ja tyylikästä elektropoppia.

Palelee, joten menen ajoissa eturivin tienoille, jossa on harvoin kylmä. Ruusut tekee huolella soundshekkiä ja laulajatar Ringa Manner on tarkkana. Kun soundi on kohdallaan ja kovalla, tanssittava poppi raikaa Marjaniemen yössä.

Ringalla on valtavasti energiaa, liikkuvuutta ja hyvä kunto. Miikka Koivistokin jumppaa reippaasti, tällä kertaa ilman muumioasua. Meno näyttää ja kuulostaa hyvältä. Ainakin yleisön etuosassa on bileet.

Ruusujen keikalla oli menoa ja savua

Ruusujen keikalla oli menoa ja savua

Bättre Folk 2019 on onnistuneesti juhlittu. Nousun folkkitiimi kiittää. On aika vaeltaa leiriin, jossa monen bileet jatkuvat aamuun saakka.
LISÄÄ JUTTUJA:

Arthemesia: Devs-Iratvs marko annala paasto S-Tool