Bättre Folk 2018 -ennakko

Pieniä vinkkejä parempaan juhlaan

26.06.2018
Teksti:

Kulttimainetta nauttiva kesän rohkein ja vinkein festivaali juhlitaan Hailuodon Marjaniemessä 29.–30. kesäkuuta. Bättre Folkissa esiintyvät vuorotellen mielenkiintoiset bändit sekä ajankohtaiset kirjailijat. Luvassa on hienoja kohtaamisia ja upeita kokemuksia.

Bättre Folk on aivan erityinen juhla huikealla paikalla. Tapahtuman nettisivustolla on valtavasti infoa ja sitä kautta löytyy muun muassa paikallisliikenteen, festaribussien ja -paattien aikataulut.

Musiikkia on kuunneltu ja sanataidetta luettu jo kotona pitkän talven aikana, joten tämä juttu keskittyy lähinnä höpöttelemään. Näistä valistuneista ennustuksista voi jolle kulle olla toki hyötyäkin. Jos et jaksa lukea pitemmälle tiivistän sanoman muutamaan sanaan: Ole ajoissa ja hymyile!

Perjantaina saavutaan paikalle, majoitutaan ja juhlitaan aamuun

Aurinko häikäisee ja lasissa helmeilee Hailuodon panimon käsityöläisolut tai lähiviini. Teltta ja leiri on pystytetty, kajaalit on kohillaan ja tukka kammattuna. Kello on perjantaina 16.30. Draama Helmi voi aloittaa juhlat täysin vastustamattomalla popillaan. Tunnelma on vähän hassu ja ihastuttavan vieraantunut. Aika mukavaa!

Sankarit saapuvat juhliin tietenkin pyörällä ja hymyilevät kannustavasti ruuhkissa ja jonoissa istuville kanssajuhlijoille. Jos pyörästä on kumi puhki tai niskassa parilla tonnilla kamerakamoja on ehkä turvauduttava omaan autoon.

Hailuoto on ihan oikea saari ja paikalle päästäkseen on nähtävä hieman vaivaa. Lähdetäänpä matkaan Oulusta. Tavarat, kaverit ja hyvä mieli on pakattu autoon. Matkaa Oulunsalon lauttarantaan on noin 25 kilometriä. Hailuotolautoilla seitsemän kilometrin matka saareen kestää noin 20 minuuttia. Jos olet ajoissa, jo päivällä liikkeellä, lauttaan pääsee aika pian. Myöhemmin iltapäivällä kannattaa hengittää keuhkot täyteen meri-ilmaa, hakea kioskista kahvit ja jäätelöt ja seurailla rauhassa vaikkapa tiirojen ja pääskysten lentoa. Kilometrien jonossa vierähtää helposti useita tunteja.

Hailuodossa festivaalialue on lautalta katsoen kauimmaisessa nurkassa, Marjaniemen sataman nokassa. Matkaa lautalta on noin 30 kilometriä. Väliltä löytyy pari kauppaa, joista voi vielä täydentää festivaalieväitä. Pankkiautomaattia ei Hailuodossa ole. Kortit eivät aina toimi, joten käteistä kannattaa varata mantereelta mukaan.

Perillä on aika majoittua sopuisasti ja pystyttää festarileiri.

Majoitusta on monen tasoista, mutta ilmeisin valinta on maksuton metsäleirintä, Skog Camping. Idyllinen leiripaikka on kuivassa metsikössä meren rannalla pienen kävelymatkan päässä juhla-alueesta. Alueelta löytyvät bajat ja roskikset, mutta ei juuri muuta. Juoma- ja kahvivettä kannattaa ottaa kotoa mukaan. Täydennystä voi hakea aina jostakin – ainakin festari-alueelta saa raikasta vettä.

Ensimmäiset saapujat valitsevat parhaat leiripaikat vaikkapa merinäköalalla puiden katveesta, tasaisella alustalla ja kaukana bajamajojen trafiikista. Auto pitää jättää nätisti marjaniemen parkkipaikalle, sillä leirintäalueelle sillä ei ole asiaa.

Eipäs jäädä jupiseen, olimme Draama Helmen keikalla. Lauantaina esiintyvät kirjailijat: Iida Rauma, Pajtim Statovci ja Koko Hubara. Helmen jälkeen kuullaan Gaselleja, Vestaa ja Pariisin Kevättä. Aika kova kattaus! Vuonna 2016 Pariisin Kevät oli täydellinen Hailuodon kesäyössä. Kannattaa siis jättää vielä vähän voimia illan viimeiselle keikalle. Pariisin Kevät aloittaa kello 22.30.

Lauantaina valmistaudutaan huolella uuteen päivään ja juhlitaan aamuun

Lauantai on hyvä aloittaa runsaalla aamupalalla. Kylmälaukun herkut ovat vielä viileitä ja minnekään ei ole kiirettä. Ensimmäinen esiintyjä Itä-Hollola Installaatio aloittaa vasta iltapäivällä kello 14.30.

Leirinnän bajoihin on aamupäivästä jonoa. Jo edellisenä iltana kannattaa ostaa henkilökohtainen koodi Hailuodon Majakkapihan suihku- ja saunatiloihin ja huoltaa keho päivän koitoksia varten. Kauniina aamuna silmät kirkastuu ja viimeisetkin pölyt lentää merituulen mukana rannan kauniilla luontopolulla.

Lauantai on rento päivä. On aikaa maistella paikallisia ruokia ja juomia, istuskella kuuntelemaan vähän tuntemattomimpiakin kirjailijoita ja nauttia ympäristöstä ja tunnelmasta.

Päivän kirjallisuuspuheesta vastaavat Matias Riikonen, Jaakko Yli-Juonikas, Jukka Viikilä ja Ronja Salmi. Kello 16.30 soittaa aina livenä kova Saimaa. Loppuillan musiikista vastaa Pyhimys, kesäisen ihana Yona sekä Kerkko Koskinen.

Sunnuntaina on lähdön aika

Olo on Sunnuntaina aamupäivällä jo aika tyhjä, mutta kai siitäkin jotain pitää sanoa. Kylmälaukun sisällöstä ei kiinnosta enää mikään.

On parasta mennä suihkuun ja sitten pariksi tunniksi valmiille aamupalle. Lauttarannassa on jo parin tunnin jono, joten vielä on aikaa katsella rannalla horisonttiin, miettiä hienoja kohtaamisia ja yrittää olla miettimättä niitä toisia.
LISÄÄ JUTTUJA:

Koiteli Elää! rotuaari piknik