Bättre Folk 2017 – Hailuodossa juhlittiin auringonpaisteessa

06.07.2017
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Festivaalikesän kaunein tapahtuma vietettiin Hailuodossa kesäkuun vaihtuessa heinäkuuksi. Bättre Folkissa aurinko hymyili läpi viikonlopun. Festivaalialue oli tänä vuonna siirretty Marjanniemen nokkaan. Uusi paikka oli toimiva ja näytti upealta. Tunnelma oli hieman muuttunut. Bättre Folk oli kasvanut ihan vähän aikuisemmaksi. Tärkein asia oli ennallaan – idylliseen kalastajakylään saapui jälleen valtavasti iloisia ihmisiä.

Bättre Folk -kulttuurifestivaaleilla kuullaan ja nähdään kahdella lavalla vuorotellen musiikkia ja eturivin kirjailijoita. Teatterintekijä ja kirjailija Saara Turunen kiteyttää: ”Festivaalin idea yhdistellä musiikkia ja kirjallisuutta on todella omaperäinen ja hieno. Uskon, että festivaali tavoittaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten välttämättä hakeutuisi kirjallisuustapahtumien pariin.

Kirjailijat ja muusikot puhuttelee lavalle valloittavalla kouluruotsillaan kulttuuripersoona Paavo J. Heinonen. Kirjailijoita katsellaan ja kunnellaan perinteisesti myös istuen. Uusi alue on päällystetty asfaltilla, mikä oli usean vieraan mielestä harmi. Toisaalta kuulin kiitoksia rouvalta luomuviinibaarin vieressä: ”On ihana, kun saa käyttää korkokenkiä ja syödä hyvää ruokaa kunnon pöydässä.

Perjantain säveliä

Perjantain aloitti komeasti räpin musta joutsen Eevil Stöö. Kommandopipon takaa tipahteli tyylillä kummia sanoja ja virtaavia ajatuksia. Stöö, joka keksi keksimisen, oli keksinyt niin paljon sanoja, että ne oli otettu paperilla mukaan. Soundit olivat heti alkuun kohdallaan. Stöö nousi siivillensä ja herätti, jos ei nyt kuolleita haudoistaan, niin yleisön ja bileet henkiin.

Eevil Stöö
Eevil Stöö

Kesäinen Iisa on kuuma ja kaunis. Neito oli täydellinen esiintyjä alkuillan auringonpaisteessa. Lempeät sävelet saivat ihmiset kevyesti keinumaan ja laulamaan mukana. Iisan laulusoundi on ihana. Yleisö lumoutui ehkäpä kaikkien aikojen aurinkoisimmalla keikalla.

Iisa
Iisa

Kubella on hyviä biisejä ja aitoa räppimeininkiä. Ehkä vielä suurelle yleisölle tuntematon artisti on piireissä kova sana. Lavan edusta täyttyi tanssivista faneista.

Kube
Kube

Perjantain lopuksi karismaattinen Reino Nordin villitsi naisyleisön ja muutaman miehenkin. Uuden levyn klubipoppi toimi ulkoilmassa yllättäen hienosti. Fiilis oli korkealla kuten taivas laskevan auringon väreissä. Reino Nordin on tähti, josta turvahenkilöt huolehtivat tarkasti. Keikan jälkeen jonotettiin vielä pitkään yhteiskuviin herran kanssa.

Reino Nordin
Reino Nordin
Reino Nordin
Reino Nordin

Perjantain kirjallisuuspuhetta

Radio Helsinki -lavalla esiintyi kirjailijoita. Sanataiteilijoita säestävät usein taitavat muusikot. Sujuvasanainen huumorimies ja palkittu graafikko Kasper Strömman aloitti komeasti. Kasperilla riitti hauskoja juttuja ja yleisö viihtyi. Esitys kävi miltei stand-upista. Jos pidit veikeistä ennustuksista, kannattaa tarttua Strömmannin teokseen Kasper visio 2020.

Kasper Strömman

Saara Turunen on uusin ihastukseni sanoja kirjoittavista. Lauseet ovat miltei täydellisiä ja kerronta on taidokasta. Saaran Rakkaudenhirviö voitti syystä Helsingin sanomien kirjallisuuspalkinnon. Saara Turunen kertoo:

Olin erityisen mielissäni, kun pääsin esiintymään Timo Kämäräisen kanssa. Timo on huikean taitava muusikko. Hän poimi tekstistäni nopeasti tärkeimmät ajatukset ja toi niihin hauskaa dramaattisuutta ja huumoria musiikin avulla.  Oli myös kiinnostavaa esittää materiaalia ihan uudesta kirjasta, joka tulee ulos vasta ensi vuonna. Olin iloinen, kun katsoin yleisöön, näin auringossa istuvat ihmiset ja näytti siltä, että he todella viihtyivät.”

Saara Turunen
Saara Turunen

Tuomas Kyrö on teeveestä ja tuttu hauska mies. Valtiomies ei pettänyt yleisöään.

Tuomas Kyrö

Lauantaina rokkailtiin

Juhlien odotetuin akti oli ehkä Litku Klemetti & Tuntematon Numero. Vaikka biisit rokkaavat ja tarttuvat varmasti tefloniinkin, Litku on koettava livenä. Meno oli mahtavaa ja yleisö oli otettu. Litku on häiriintyneellä tavalla maailman hurmaavin esiintyjä. Miten sen selittäisi – jos vaikka pidettäisiin missikisat Lenin-museossa ja sitten rokattaisiin?

Litku Klemetti & Tuntematon Numero
Litku Klemetti & Tuntematon Numero

Jaakko Eino Kalevi tekee tyylikästä kevein tassuin tanssittavaa poppia. Mukana lauloi kaunis laulajatar Suad Khalifa. Hän oli niin cool!

Jaakko Eino Kalevi
Jaakko Eino Kalevi

Mikko Joensuu on parasta mitä musiikissa on tapahtunut hetkeen. Kymmenen minuutin biisejä ei voi tehdä huonosti. Tarkka soitto kelpaisi rumimmallekin rokkipoliisille. Mikolla on lavakarismaa ja bändillä tyylitajua.

Mikko Joensuu
Mikko Joensuu

Anna Järvinen on suloinen esiintyjä. Aurinko häikäisi silmiä, mutta apu oli lähellä.

Anna Järvinen
Anna Järvinen

Lauantainakin puhuttiin kirjoista

Hailuodon oma dekkarikuningatar Kati Hiekkapelto oli punkkia! Tyttö- tai naisenergia rollasi ihan tykillä. Kunnon asenteella vedetyt biisit olivat lyhyitä ja ytimekkäitä. Aivan mahtavat sanoitukset saivat suupielet korviin ja hipin ilmaan.

Kati Hiekkapeto
Kati Hiekkapeto

Aura Nurmesta ja Miki Liukkosesta en kerro teille, koska on myönnettävä, että kaikkea ei voi. Kuvat kertovat siitäkin, mistä sanoja ei ole.

Aura Nurmi
Miki Liukkonen

Kjell Westö on Suomen taitavin elävän elämän kuvaaja. Finlandiapalkitulla herrasmiehellä on karismaa. Puhuminen yleisölle ei ollut ehkä se omin juttu. Mestarin esityksessä tehtiin todeksi kirjasta tuttu biisi, joka sävellettiin ja esitettiin nyt Bättre Folkin yleisölle. Mikko Joensuu kumppaneineen teki hienoa työtä kavereittensa kanssa. Kjäll oli kepin varressa ja esitystä oli kunnia todistaa. Toimittaja kumartaa Kjäll Westöölle ja Mikko Joensuulle.

Sitten oli J. Karjalainen

Kun valitaan paras esiintyjä Marjaniemen satamaan, oikea mies on J. Karjalainen. Kenelläkään ei ollut valittamista maestron keikalla. Yleisössä laulettiin ja tanssittiin jopa härkäpareina, sillä aina ei löytynyt sopivaa neitoa kaveriksi. Karjalaisen Jukka soitti heti keikan alkupuolella Verisen miehen, joten saimme laulaa ihan antaumuksella sanoja Marjaniemestä. J. Karjalainen oli tuttuun tapaansa mies, jonka sanoja ja musiikkia kuunneltiin. Yleisössä näkyi nyt myös harmaita hapsia, mikä oli varmasti uuden alueen syy ja ansio. Sinne ei olisi mahtunut enää montaa iloista ihmistä.

J. Karjalainen

Hyvän mielen juhlissa kuljimme kerran ja taas

Tänä vuonna lähdimme matkaan ajoissa, koska lauttaliikenne saareen ottaa aikansa. Bättre Folkiin on tultava leppoisasti hyräillen vaikkapa Iisan biisejä. Pystytimme leirillemme mukavalle paikalle, josta oli näkymä merelle. Kuben ja Litku Klemetin musiikki kilpaili ilmatilasta tölkkien napsahdusten kanssa. Tuuli mereltä puhalteli uteliaita sääskiä iholta pois. Kelpasi olla.

Bileet olivat niin hienot, että käytin jo paljon ylistäviä sanoja. On poikittaisen sanan aika: Jäin kaipaamaan kenttää tamppaavia paljaita varpaita sekä välittömiä kontakteja ja juttutuokioita nurmella istuen.

Vuoden 2017 Bättre Folk oli vinkeä. Auringonpaiste ja lämpö saivat ihmiset hyvälle tuulelle. Tyypit olisivat olleet toisaalta iloisia pahemmassakin säässä. Saara Turusen tunnelmakuva kertoo jotakin oleellista:

Juhlista jäi mieleen silmiä hivelevän kaunis merimaisema, huikea auringonpaiste ja yötön yö. En ollut koskaan kokenut keskikesää niin ylhäällä pohjoisessa. Oman esiintymisen jälkeen istuskelin ystävien seurassa, hyvän viinin ja ruuan parissa.
LISÄÄ JUTTUJA:

The Dagger of Amon Ra Raskasta Joulua -keikan loppukumarrus