Batsheba – Servus

25.02.2017
Fiilis: Synkkä

Abrahamilaisista uskontarinoista nimensä lainannut Batsheba on belgialainen vuonna 2013 doom metal -orkesteri, joka julkaisee tässä kuussa ensimmäisen kokopitkän albuminsa Servus. Ehkäpä nimestään ammentaen yhtyeen musiikki liikkuu teemaltaan doomille melko perinteisesti jossain okkultismin rajamailla. Musiikillisesti kuitenkin noustaan hieman kokeellisempiin tasoihin, mikä tekeekin levystä varsin mielenkiintoisen tapauksen.

Heti levyn alusta tunnelma on raskas. Hidastempoinen doom riffittely ja eteerinen naislaulu vyöryttää biisejä eteenpäin välillä lähestyen jopa funeral doomin tunnelmaa. Hieman yllättäen tempo kuitenkin toisinaan vaihtuu jopa blastbeattiin ja naisvokalistin ääni muuntautuu demoniseksi murinaksi, jonka jälkeen taas hidastetaan ja mukaan tuleekin upea saksofoniosuus. Genrerajoista levyllä ei siis juuri välitetä, vaan luodaan jotain omaa, joka pääosin onkin yllättävän hypnoottista ja tempaisee mukaansa.

Servus on kokonaisuutena hyvä, joskin välillä hieman liian monimuotoinen. Hidas ja raskas doom maustettuna saksofonilla ja vokalistin kiehtovalla äänellä olisi ollut jo enemmän kuin tarpeeksi. Nopeammat ryskeet ja rankemmat vokaalit on ihan toimivasti yhdistetty kappaleisiin ja antavat hyvää kontrastia vieden levyn tarinaa eteenpäin, mutta ne myös omalla tapaansa tekevät kokonaisuudesta välillä hankalan ottaa kiinni. Levy on kuin hiomaton timantti, jossa potentiaali hohtaa kirkkaana, mutta jonka karkea pinta peittää toisinaan sen täydellisyyden.

Pääosin levyllä mennään kuitenkin laahustaen raskaassa ja pimeässä doom-messussa. Batsheba erottuu edukseen muista genren bändeistä naisvokaaleilla, jotka eivät ole pelkästään puhdasta laulua vaan välillä myös aggressiivista ärjyntää. Levyn tunnelma on täydellisen raskas ja painostava, mutta silti miellyttävän kuunneltava monipuolisuutensa ansiosta. Servus on kiehtova matka johonkin pimeään paikkaan, joka on täynnä mystisiä ihmeitä ja kosmisia kuriositeetteja. Joillekin se on liikaa, mutta kieroutuneemmat ihmislapset ovat kuin kotonaan.


Svart Records | LP / CD


LISÄÄ JUTTUJA:

Magian mestarit The Nice Guys alcest protecion