Aurinko & kuu & Rolling Stones

19.05.2017
Teksti:
FIILIS: NOSTALGINEN

Rich Cohenin, Vanity Fair– ja Rolling Stone -lehtien avustavan toimittajan suhde Rolling Stones -yhtyeeseen on ollut ja on edelleen aivan erityinen, sillä hän on ollut bändin sisäpiirissä jo 1990-luvun puolivälistä alkaen, kun hän pääsi rollareiden mukaan Voodoo Lounge -kiertueelle toimittajan työssään. Tämän jälkeenkin Cohen on tehnyt bändin ja erityisesti Mick Jaggerin kanssa yhteistyötä monin tavoin. Cohenin jo varhaisesta nuoruudesta kumpuava syvä kunnioitus ja ihailu bändiä kohtaan välittyy heti kirjan ensimmäisestä luvusta. Teos onkin hyvin selkeästi Cohenin kunnian ja rakkauden osoitus noita rock’n rollin esi-isiä ja eläviä legendoja kohtaan.

Rolling Stonesin faneille tuttu tarina yhtyeen alkuajoista saa lisää syvyyttä monista mielenkiintoisista ja hykerryttävistäkin anekdooteista, joita Cohen yhtyeen jäsenten lähipiiriin kuuluvana ja siten asioista perillä olevana tuo sopivissa kohdissa mukaan kerrontaan. Yhtenä esimerkkinä tästä mainittakoon Mick Jaggerin ja Keith Richardsin legendaarinen ensikohtaaminen juna-asemalaiturilla lokakuussa 1961. Jokainen yhtyeen jäsen muistaa asiat samoista tapahtumista aina hieman eri tavoin mistä johtuen tärkeillä tapahtumilla on niin monta eri versiota kuin on niiden muistelijoitakin. Vaikka siis Rolling Stonesin tarina olisikin lukijalleen tuttu, on kirja edellä mainituista syistä silti innostava, ja kronologisen kerronnan lomassa pienet katkelmat Cohenin omista kohtaamisista yhtyeen kanssa elävöittävät kerrontaa mukavasti nekin.

Cohenin teoksessa korostuu selkeästi Rolling Stonesin kulta-aika, eli vuodet 1968–1972, alkaen Jumpin’ Jack Flashista sekä Beggars Banquet -albumeista eteenpäin. Tämä lienee kirjoittajan henkilökohtainen valinta, eikä yhtään huono sellainen. Rolling Stonesin huippukauden albumeista erityisesti vuonna 1972 julkaistu tupla-albumi Exile on Main Street saa aika paljon tilaa kirjassa. Myös koko bändin historian taatusti yksi synkimpiä hetkiä eli 1960-luvulla traagisesti päättyneen Altamontin konsertin tapahtumat kuvaillaan kirjassa varsin seikkaperäisesti. Rolling Stonesin pitkälle matkalle mahtuu luonnollisesti yhtä jos toista sattumusta, ja kirja viekin lukijansa helposti mennessään. Ainoa mikä kirjassa ehkä lukijaansa välillä tökkii, on Cohenin ylitsepursuava ihailu bändiä kohtaan, jota Cohen häpeilemättömästi tuo esiin tarkoituksella ja tahattomastikin.

Joitain Cohenin valintoja kirjan sisällön suhteen täytyy hivenen ihmetellä; esimerkiksi Mick Taylorin mukanaolo yhtyeessä sivuutetaan lähestulkoon täysin. Lisäksi Brian Jonesin huumesekoilut saavat ehkä turhankin paljon tilaa ja painoarvoa kirjassa – niin merkittävä kuin Jones yhtyeen alkuajoilla olikin. Cohenin kirja on suositeltava teos kaikille bändistä kiinnostuneille ja myös bändin aiempia historiikkeja lukeneille. Aurinko & kuu & Rolling Stones ei sinällään tuo valtavasti uutta tietoa bändistä lukijalleen lukuun ottamatta pieniä detaljeja ja monia hauskoja anekdootteja. Sen sijaan se tekee tehtävänsä viihdyttävänä lukukokemuksena ja antaa kipinän kaivaa ne jo pölyttymään päässet rollareiden klassikkolevyt hyllystä jälleen levylautaselle pyörähtelemään.

Aurinko & kuu & Rolling Stones
Rich Cohen

Otava
Sivuja: 399
Suomentanut: Sami Heino


LISÄÄ JUTTUJA:

First Aid Kit Joulubanneri, NousuNET, Nousu