Atomic Blonde

Blondi ja Berliinin muuri

Atomic Blonde tarjoaa visuaalisesti hienoa kylmän sodan agenttitoimintaa Berliinin muurin murtumisen kynnykseltä.

Atomic Blonde on erinomaisen John Wickin epävirallisena toisena ohjaajana toimineen David Leitchin ensimmäinen soolo-ohjaus, joka jatkaa nopeatempoisen toiminnan rintamalla sekin. Lähdemateriaalina elokuva on käyttänyt Sam Hartin sarjakuvaa The Coldest City, joten myös sarjakuva-adaptaatiosta on kyse.

Monenlaisiin rooleihin taipuva Charlize Theron on Lorraine Broughton, MI6-agentti, joka lähetetään Berliiniin hänen kollegansa kuoltua ja hakemaan hänen hallussaan ollutta kelloa, jonka sisällä oli mikrofilmi. Filmillä oli Stasin koostama lista agenteista molemmin puolin ja se sisälsi myös kaksoisagenttina toimivan Satchelin tiedot. Kaikki tiedusteluagentuurit haluavat tietysti listan itselleen ja Lorraine saa avukseen tai riesakseen myös Berliinissä toimivan paikallisen MI6-agentin David Percivalin (James McAvoy).

Vaikka vakoilijatoiminta onkin yleensä salamyhkäistä varjoissa toimimista, on Atomic Blondessa myös paljon toimintakohtauksia. Väkivalta tuntuu verrattaen realistisemmalta, jos moneen muuhun toimintaelokuvaan vertaa, eikä se ole myöskään mitään asebalettia tai vastaavaa. Iskut tuntuvat hahmoissa ja ne hidastavat. Eikä Lorraine Broughtonkaan ole mikään naispuolinen Terminator, joka turpasaunan jälkeen nousee pystyyn, pyyhkäisee pölyhiukkasen olkapäältään ja suoristaisi kravaattiaan, toteaa jotain seksististä pikkutuhmaa ja marssii vodkamartinille James Bondin tapaan.

Elokuvan juoni ja juonenkäänteet eivät ehkä yllätä, mutta ne ovat kuitenkin sen verran hyvin tehty, että sitä seuraa mielellään. Berliini on aika onnistuneesti saatu aikaiseksi. Itä- ja länsipuolen erottaa hyvin siellä olevasta elämänlaadusta. Visuaalisesti elokuva onkin kiehtovaa seurattavaa. Roolitus on myöskin mennyt nappiin, Theron ja McAvoy toimivat molemmat hyvin yhteen.

Atomic Blonde ei ehkä tarjoa mitään uutta auringon alla, mutta oli viihdyttävä ja jätti mielenkiinnon myös mahdollisesti tulevaa jatko-osaa kohtaan.

Atomic Blonde
Ohjaaja: David Leitch

Future Film
Genre: Toiminta, trilleri
Ikäraja: 16


LISÄÄ JUTTUJA:

Mikko Kivinen Sonata Arctica, JCR