AOM – Kohtalon disko

11.09.2017
Teksti:
Fiilis: Vimmainen

All Over Maniacs, eli lyhyemmin AOM on helsinkiläinen rockkvartetti, jonka musiikki seilaa yllättäen jopa melodisen punkin ja rockin välimaastossa. Uusi albumi Kohtalon disko julkaistiin syyskuun ensimmäisellä viikolla.

Samana päivänä yhtye täräytti levynjulkkarikeikan Lepakkomiehessä Helsingissä yhdessä Huuto!-yhtyeen ja Kumikamelin kanssa.

Kohtalon disko on AOM:n neljäs albumi. Kaksi ensimmäistä levyä olivat omakustanteita, mutta kaksi uusinta on tehty Stupido Recordsin tallissa. Ensi kuulemalta levy on hyvin erilainen kuin tähän asti suosikkini ollut Yöjunalla helvettiin (2012). Ärisevä punkmeininki on vaihtunut rokkaavampaan menoon ja kappaleiden tyyli polveilee rauhallisemmasta melodisesta kuiskuttelusta räväkämpään poljentaan.

Yhtye on kehittynyt ja kasvanut, mutta turha kikkailu laulun kanssa kostautuu; J. Noljakan laulu ei ikävä kyllä taivu kaikkiin haluttuihin sfääreihin vaan kuulostaa välillä kovin ohuelta ja pinnalliselta. Tämän takia yhtyeeseen kannattaa ehdottomasti tutustua myös keikoilla, livemeiningeissä laulu kulkee paremmin ja helpomman oloisesti.

Jos kuuntelet All Over Maniacsilta vain yhden kappaleen, niin kuuntele Auttakaa! Hei apua, Auttakaa! joka on levyn selvästi kovin ja AOM:lle parhaiten sopiva biisi. Paasaava poljenta ja äkäinen kertosäe osuu ja uppoaa, ja vaikka aavistuksen kömpelöt sanoitukset välillä hymyilyttävät, kohta huomaat hyräileväsi sarkastista kertosäettä mielessäsi.

Levyn ensimmäinen sinkku Täällähän tapetaan ihmisiä kurvaa punkimpaan suuntaan ja tekee sen aivan onnistuneesti. Levylle on mahdutettu 12 kappaletta ja useimmat niistä soivat ja kulkevat hyvin. Mieleenpainuvat lyhyet kertosäkeet ja osin yhteiskunnalliset sanoitukset ilman liikaa politikointia tekevät Kohtalon diskosta varteenotettavan levyn syksyn synkkyyttä taittamaan.

Yhtye keikkailee tulevan syksyn tiiviisti, ja jo uuden levyn ilmestymispäivänä vedetty keikka vakuutti. Jos hapuilua uusien biisien kanssa ilmenikin, niin kova meno korvasi sen ja enemmänkin. Kitaristin painaessa pitkin yleisöä kävi harmillinen välikohtaus kun kitara rikkoutui, mutta orkesteri selätti poikkeavan tilanteen ammattimaisesti ja jatkoi katkoksen jälkeen yhtä kovalla meiningillä kuin aiemminkin. Kultakutrinen basisti ja Turmion Kätilöt -tyyliin maskeerattu kitaristi loivat lavalle hauskaa kontrastia ja miehet soittavat hyvin yhteen.

AOM:n kappaleet eivät ole viimeisen päälle hiottua radiohittimateriaalia, mutta ei niiden tarvitse ollakaan: viihdyttävää kellaripunkmeininkiä löytyy senkin edestä.

Kohtalon disko
AOM

Stupido Records
Formaatti: CD


LISÄÄ JUTTUJA:

Splatoon 2 THE TECHNOMANCER ellinoora