Antti Hyyrynen – Viimeinen Atlantis

Niin kauan kuin on toivoa, on elämää

21.04.2020
Teksti:

Antti Hyyrynen on Stam1na-yhtyeen kautta tuttu useimmille raskaan musiikin ystäville; hän on lahjakas sanataiteilija, muusikko ja musiikin monitoimimies, jonka kädenjäljestä olemme vuosien kuluessa saaneet nauttia monessakin eri muodossa. Nyt Hyyrynen on ottanut uuden suunnan proosan pariin. Hänen esikoisromaaninsa Viimeinen Atlantis ylitti jo ennakkoon korkealla olleet odotukseni.

Synopsis

Viimeinen Atlantis on realistinen scifi-tarina sijoittuen jonnekin lähitulevaisuuteen. Siinä koko maapallon ja sen väestön kohtalo esitetään synkässä skenaariossa, jossa ihmisen ahne ja itsekäs toiminta jatkuu edelleen ilmastonmuutoksesta ja muista tulevan globaalin mullistuksen selvistä merkeistä huolimatta. Kirjan päähenkilö Tobeas Seinur, suomalais-virolainen mainosvideoiden ohjaaja, on käypä esimerkki nykyajan todellisesta maailmankansalaisesta luovassa ja kadehditussa unelma-ammatissa. Hän on palaamassa maailmaa kiertäneenä takaisin isänsä luokse Ouluun. Matka Suomeen osoittautuu kuitenkin täysin muuksi kuin pitkästyttäväksi ja odotuksen täyteiseksi lennoksi takaisin kotiseudulle, sillä Suomen sijaan päähenkilö ajautuu Athinan, tapaamansa lentoemännän kanssa pakolaisleireille, ensin Islantiin ja myöhemmin monen mutkan kautta Eurooppaan. Alkaa ihmisten katkera kamppailu selviytymisestä nyt kun koko maailma on peruuttamattomasti muuttunut ja perustarpeista on tullut yleillisyyttä.

Tuomio

Kun sain Viimeinen Atlantis -teoksen luettavakseni, oli koronaviruspandemia saavuttamassa jo syrjäisen Suomenniemenkin, ja hetken ajatus uppoutumisesta lähes ilmestyskirjamaiseen tarinaan keskellä tätä äkillistä todellisen arkielämän muutosta tuntui melko karulta. Teos on kuitenkin synkästä aihelmastaan huolimatta lukuelämys, jota voi todella suositella. Hyyrysen tarinankerronta on vakavasta ja erittäin ajankohtaisesta aiheestaan huolimatta enemmänkin tyyliltään kertovaa ja kuvailevaa, eikä sorru saarnaamiseen mistä on annettava erityiskiitokset. Kuvaukset ovat elokuvallisuudestaan huolimatta hyvin realistisia, on helppo tempautua tarinaan mukaan ja kuvitella elämää kaikkien mullistuksien jälkeen. Lisää syvyyttä tarinan seuraamiseen tuovat kirjan yhtymäkohdat tasan kymmenen vuotta aiemmin julkaistun Viimeinen Atlantis -albumin tarinaan niin rivien välistä kuin suoraan kirjan lukujen ja väliotsikoinnin kautta. Jos kyseinen Stam1nan albumi ei olisi ennestään tuttu, suosittelen tutustumaan vaikkapa vain sanoitusten kautta.

Viimeinen Atlantis -romaani on vahva näyttö Antti Hyyryseltä esikoiskirjailijana, ja jättää lukijansa nälkäiseksi – tätä herkkua on saatava lisää!

Viimeinen Atlantis
Antti Hyyrynen

Like
Sivuja: 346


LISÄÄ JUTTUJA:

Katujen Äänet - Sulle Joka Yksin Aina Oot Lemmy Maantie