Anssi Kela: Kosketusetäisyydellä

Anssi Kelan vuosi dokumentoitiin sanoin ja kuvin

17.10.2017
Teksti:
Fiilis: Staramainen

Koko kansan tuntema muusikko Anssi Kela teki vuonna 2011 uransa pohjakosketuksen ja harkitsi jopa lopettamista. Keikoilla ei käynyt porukkaa – jos keikkoja edes sai ja levyt myivät huonosti. Sitten Kela soitti vuoden 2013 Uuden musiikin kilpailussa ja siellä esitetyn Levoton tyttö -biisin jälkeen ura lähti salamana uuteen nousuun. Loppu onkin historiaa.

Anssi Kelan bändin historiaa aivan alusta näihin päiviin käydään läpi vastikään ilmestyneessä Docendon kustantamassa kirjassa Anssi Kela – Kosketusetäisyydellä. Kirjan on kirjoittanut Rumba-lehden toimittaja Jean Ramsay ja sen runsaasta aistikkaasta kuvamateriaalista vastaa rockvalokuvaaja Kalle Björklid.

Äkkiä, oikeastaan koko kirjan lukemisen ajan, tulee esiin kuinka tärkeä albumi Anssille on debyyttilevy Nummela (2001). Asiaan palataan uudestaan ja uudestaan käännellen ja väännellen kelamaiseen hyvin analyyttiseen tapaan. Samaan tapaan käsitellään kaikkea muutakin sisältöä – hyvin seikkaperäisesti, syvällisesti ja pohtien, sopivalla huumorilla.

Anssi kertoo kuinka hänen muusikkous alkoi Vihdin seurakunnan harjoittelutiloissa. Alussa oli gospel-yhtye nimeltään Yhdeksäs hetki, joka ehti saavuttaa jonkinlaista nimeä alan piireissä. Sitten uudemmat kappaleet menivät yhä kauemmaksi uskonnollisesta lähtökohdasta ja oli aika mennä eteenpäin.

Anssi Kela ponkaisi kansan tietoisuuteen 1990-luvun alussa, kun hänen huonosta läpästä nimensä napannut bändi Pekka ja susi voitti muutaman vuoden tauon jälkeen pidetyt Rockin SM-kisat. Karhun elämää biisi alkoi soida radioissa ja sai aikaan pöhinää bändin ympärillä. Pian Pekka ja susi teki albumin, joka kuitenkin floppasi täysin ja menestys jäi unelmaksi.

Nummela-albumin ensimmäiseksi singleksi valittiin Mikan faijan BMW. Se ei kuitenkaan lähtenyt heti nousukiitoon, vaan kesti pitkään ennen kuin yksikään radioasema otti sen soittoonsa. Sitten yksi soitti, pian toinen ja kohta kaikki. Nummela möi hetkessä kultaa, platinaa, tuplaplatinaa ja triplaplatinaa. Suosio vei hyvin äkkiä. Kelan biisit soivat kaikkialla.

Seuraavien levyjen Suuria kuvioita (2003) ja Rakkaus on murhaa (2005) siivillä bändi pysytteli ihmisten mielissä ja hyvässä suosiossa soittaen hirmuiden määrän keikkoja ja tehden mieleenpainuvia biisejä. Edellisen levyn ja Aukio-albumin (2009) välillä ehti kulua nelisen vuotta ja tänä aikana tahti hiipui. Aukio oli surullisempi tapaus. Tuli pohjakosketus. Vähäisille keikoille ei tullut oikein kukaan. Mielessä kävi alan vaihto.

Uuden musiikin kilpailulla haetaan Suomen Euroviisu-edustajaa. Anssi Kela osallistui sen semifinaalilähetykseen artistivieraana vuonna 2013 biisillä Levoton tyttö. Välittömästi esityksen jälkeen kappale sai valtavasti positiivista huomiota sosiaalisessa mediassa ja se lähti nousuun raketin lailla.

Vuonna 2015 Kela osallistui suosittun Vain elämää -sarjan kuvauksiin ja sai ohjelman ansiosta uutta nostetta alleen. Vuosi 2016 oli Kelan kohdalla kaikkein kiireisin ja pyörityksen täyteinen. Vuosi piti sisällään loppuunmyydyn konserttisalikiertueen, joka starttasi Tennispalatsin katolta päättyen Jäähallikeikkaan. Mukaan mahtui lisäksi esiintymisiä suurilla festareilla ja kirkoissa sekä Vitoskanavalla esitetty oma Isot biisit -tv-ohjelma.

Kosketusetäisyydellä käy läpi bändin uraa vaihe vaiheelta. Huomion saa kokoonpanomuutokset, vastoinkäymiset ja huippuhetket. Koko kirja pui bändin ja Anssin uraa, historiaa ja alkuaikoja hyvin seikkaperäisesti. Opus ei ole elämäkerta, vaan puhdas bändikirja, se on ikään kuin pitkä haastattelu. Mitään sensaatiomaisia paljastuksia siitä ei löydy, eikä myöskään Anssi Kelan yksityiselämään liittyviä asioita.

Nyt Anssi Kela on Suomessa niin suuri ilmiö, että yksityisyyden tärkeys korostuu entisestään. Eikä mies pääse suosiota pakoon aina ulkomaillakaan. Jotain kertoo se, kun Kela halusi rauhaa lomareissulleen, matkatoimiston kanssa etsittiin Kreikasta saari jossa ei ole muita suomalaisia. Siellä uskalsi olla kuka tahansa, oma itsensä.

Kirjan kirjoittaja Jean Ramsay sekä valokuvaaja Kalle Björklid seurasivat vuoden ajan Anssi Kelaa kaikkialle ja dokumentoivat kaiken oleelliset näiden kansien väliin. Kirja on erittäin viihdyttävää seuraa, joskin aika nopeasti luettu.

Anssi Kela: Kosketusetäisyydellä
Jean Ramsay & Kalle Björklid

Docendo
Sivuja: 207
Julkaistu: 10/2017


LISÄÄ JUTTUJA:

Dead Shape Figure Maj-Lis Pitkänen – Antaa salaman tulla minä odotan. Kalervo Palsan kirjeitä