Analyysi: Nelli Matula kääntää viettelevällä musiikkivideollaan roolit toisinpäin

20.06.2017
Teksti:

Parikymppinen Nelli Matula on yksi suoratoistopalveluiden kuunnelluimpia artisteja. Matulan ura on vasta alussa. Hän solmi levytyssopimuksen Rähinä Recordsin kanssa keväällä 2016 ja hänen biisejä on soitettu radiossakin. Tässä tekstissäni analysoin hänen Lemmikki-musiikkivideotaan. Videon on ohjannut Viivi Huuska, joka on tehnyt videoita esimerkiksi Cheekille, Sannille, Pete Parkkoselle ja Cristal Snow’lle sekä ollut käsikirjoittamassa Antti Tuiskun videota Peto on irti.

Ensimmäiset kaksitoista sekuntia video näyttää tavalliselta: kaunis ja vähäpukeinen nuori nainen vaaleissa bodymaisissa vaatteissa esiintyy kameralle huulet raollaan tuulikoneen heilutellessa hänen hiuksiaan. Sitten tapahtuu jotain kummallista. Ruutuun ilmestyy aneemisen näköinen mies, jota Matula rapsuttaa leuasta kuin lemmikkiä. Seuraavaksi Matula istahtaakin miehen selkään tämän ollessa nelinkontin, ristii jalkansa, jotka on verhottu yli polven ulottuviin piikkikorkoihin. Loppu videosta onkin alun body-vaatetuksen ja mustanpuhuvan lookin vaihtelua, yksintanssia ja sukupuolten välisen suhteen esittämistä. Välillä kamerassa vilahtaa musta koira, joka korostaa videon nimeä sekä symboloi alistettua miestä.

Subjektin ja objektin valtataistelu

Länsimaisen kulttuurin vaikuttamana olen tottunut todistamaan musiikkivideoita, joissa miehet machoilevat, istuvat manspreading-asennossa ja käyttäytyvät omistavasti heidän ympärillään tanssivia puolialastomia naisia kohtaan. Tässä videossa asetelma onkin toinen. Matula on ohjaksissa, hallitsee miestä, mies on dominanssin alainen. Se, että muita henkilöitä ei videossa ole, tekee sanomasta intiimimpää ja tehokkaampaa. Onpa lyriikoissa kuultavissa kritiikkiä perinteisiä musiikkivideoita kohtaan, joissa pelataan naisten ulkonäöllä ja miesten rasistisilla asenteilla naisia kohtaan: ”Sä oot niin nätti / Joo haluun heittää sut säkkiin / Haluun sut nopee / Haluun sut äkkii / Haluun laittaa sut näytille häkkiin”.

Matulan ylivoima näkyy videossa monin tavoin. Hän laulaa kouluttamisesta, syöttää miestä, taluttaa tätä talutushihnassa, kiemurtelee tämän päällä, ratsastaa selässä, nostaa ilmaan päänsä yläpuolelle. Joku voisi väittää Matulan lankeavan samanlaiseksi objektiksi kuin perinteisten MTV-musiikkivideoiden naisten hänen minimaalisen vaatetuksensa ja eroottisen elekielensä takia. Matula tanssii seksikkäästi ja tekee hiustanssia yhtä täysillä kuin Britney Spears. Olen kuitenkin eri mieltä objektiudesta. Itsessään mitkään vaatteet tai tanssiminen eivät aseta ketään passiiviseen positioon. Kyse on siitä, kuinka näitä vallan merkkejä käytetään ja Matula käyttää niitä itselleen edullisella tavalla. Myös veden kaataminen miehen päälle sekä läpsäytys takamukselle ovat ironisia intertekstuaalisia viittauksia MTV-videoihin, joissa miehet tekevät edellisiä naisille seksuaalisessa merkityksessä.

Nainenkin voi viedä

Video tekee näkyväksi sadistisen kiinnostuksen kontrolliin. Loppupuolella Matula kävelyttää koiraa talutushihnassa, pysähtyy oven eteen ja vilkaisee digitaalikelloa, joka näyttää 17.53. Samalla hän laulaa ”Sun täytyy alkaa jo hiffaa / Ei saa kiskoa hihnaa / Tuut paikalle kun mä vislaan”. Alleviivatun tarkka aika sekä lyriikat korostavat ylivaltaa mieheen. Samaan aikaan videossa ovat läsnä kepeys, hauskanpito ja flirttailevuus sekä dominointi, kontrollointi ja alistaminen. Elementit sekoitetaan yhteen kiinnostavalla tavalla. Sukupuoliroolit tehdään toisin esittämällä nainen sankarina, johtajana ja dynaamisena, ja mies yksinkertaisena, typeränä ja passiivisena objektina. Merkille pantavaa on myös se, että alun lyriikoissa mies esitetään menestyvänä naistenmiehenä, jonka Matula kuitenkin lunastaa itselleen: ”Merkkikello ja kalliita pukuja / Taiot naisii kuin Houdini pupuja / Mut mua ei kiinnosta mitä susta puhutaan / Mä oon päättänyt että sä mun oot / Enkä aio potee huonoo omatuntoo / Haluun loppuun sut kuluttaa”. Viimeiset sanat on mahdollista tulkita naisten oikeudeksi harjoittaa seksuaalisuuttaan samoilla vapausasteilla kuin miesten sekä piittaamattomuudeksi toista kohtaan. Lopun kruunaavat mahtipontiset sanat, joilla Matula kiteyttää oman yksinvaltiutensa ja sanelee ehtonsa olla suhteessa toiseen: ”Jos haluut Nelliin kii / tuu leikkii mun lemmikkii”.

Parhaimmillaan taide voi havahduttaa kokijan tiedostamaan normit, jotka voisivat olla toisin. Lemmikki on yksi tällaisista teoksista.
LISÄÄ JUTTUJA:

k-x-p-iii-part-2-cd