Ammattina väkivalta

Kun toista poskea ei voi kääntää

15.10.2018
Teksti:

Ammattina väkivalta – Käsikirja katuväkivaltaa vastaan on Antti Nurmen ja Petri Litmasen kolmas teos. Aiemmat kaksi kirjaa vuosilta 2013 ja 2015 ovat käsitelleet kahvakuulaa ja toiminnallista harjoittelua. Molemmilla kirjoittajilla on laaja tausta kamppailulajien ja itsepuolustuksen alalta.

Käsillä olevan teoksen ydin rakentuu itsepuolustuksen teoriaa ja käytäntöä käsittelevistä osioista, joista jälkimmäinen on asianmukaisesti tuntuvasti laajempi. Näitä kahta hallitsevaa osiota täydentävät ja elävöittävät ympäri maailmaa kerätyt tosielämän tarinat ja kuvat, joiden kautta itsepuolustuksen todellisuus tulee kouriintuntuvaksi. Tämän lisäksi kirjan lopusta löytyy myös kokoelma vieraskynien, muun muassa Harri Gustafsberg ja Totti Karpela, lyhyempiä tekstejä, jotka antavat lisää pohdittavaa kamppailun, itsepuolustuksen ja turvallisuuden teemojen äärellä.

Raaka väkivallan yrittäjä ei ansaitse sääliväistä käsittelyä. Häntä on lyötävä lujasti. –Haakon Schönning

Kamppailu-urheilun ja kadunpuolen väkivallan ero on pohjimmiltaan siinä, että ensin mainitulle on ominaista säännöt ja ainakin jonkinlainen ennakoitavuus, kun taas jälkimmäiselle on tyypillistä molempien puute. Otteluunsa valmistautuvan judokan ei tarvitse huomioida sellaista vaihtoehtoa, että hänen vastustajansa viimeistelisi heittonsa ampumalla tai puukottamalla häntä. Judoka voi myös luottaa siihen, että voi hän katkaista mahdollisesti loukkaantumiseen johtavan tilanteen ilmaisella antautumisensa taputtamalla, verbaalisesti tai molemmilla. Kadulla täytyy odottaa odottamatonta ja hyväksyä se, että huonoimmassa tapauksessa puhe ja perääntyminen eivät muuta mitään. Tällöin täytyy olla valmis ja kykenevä toimimaan.

Nurmen ja Litmasen tuorein teos kokoaa yksien kansien väliin valtavasti tietoa siitä, miten väkivaltatilanteisiin voidaan valmistautua, miten tuollaiset tilanteet voidaan tunnistaa ja miten niitä vastaan voidaan puolustautua. Ammattina väkivalta ei ole kirja, jonka olennaisen sisällön sisäistää kerralla tai kahdella, puhumattakaan siitä, millainen määrä harjoitustunteja tarvittaisiin sen oppien omaksumiseen käytännössä. Tämä ei kuitenkaan muuta miksikään sitä, että teos on todella selkeä ja helppolukuinen esitys aiheestaan. Hahmottamista helpottavat myös olennaisten asioiden kokoaminen sivujen laidoissa oleviin laatikoihin ja laadukas kuvitus. Miinuksena mainittakoon se, että oikolukuseulan läpi on lipsahtanut hieman kankeaa lausetta ja koko joukko lyöntivirheitä. Tämä on kuitenkin verrattain pieni miinus.

Yhteensummaten sanoisin, että Ammattina väkivalta on todella suositeltava teos jokaiselle elämästään ja selviytymisestään kiinnostuneelle ihmiselle.

Ammattina väkivalta – Käsikirja katuväkivaltaa vastaan
Antti Nurmi & Petri Litmanen

Readme.fi
Sivuja: 376


LISÄÄ JUTTUJA: