American Movie

Elokuva elokuvan tekemisestä

American Movie on mokumentti, joka heijastaa elokuvantekoa tee-se-itse-otteella ja sen haittapuolia mustan huumorin kautta. Henkilökohtaisesti kyseinen vuoden 1999 elokuva oli täysin lipunut vuosien saatossa ohitseni, vaikka kuitenkin kyseisen genren tuotoksia olenkin pyrkinyt aktiivisesti katsomaan. Olin onnellinen, että tartuin tähän leffaan.

Elokuvassa nuori elokuvaharrastaja ja unelmassaan elokuvaohjaajaksi haluava Mark Borchardt suunnittelee pitkään hautunutta ideaansa omasta elokuvasta. Kuitenkin oma, jo pitkään suunniteltu ja osittain kuvattukin elokuva Northwestern vaatisi jonkinlaista rahoitusta. Mark kuitenkin myöhemmin päättää tarttua tuumasta toimeen huumeiden pehmittämän ystävänsä (Mike Schank) kanssa. Kuitenkin ensimmäiseksi Mark haluaa toteuttaa kauhuelokuvansa The Coven ennen massiivista autobiografista Northwesternia. Tästä mokumenttimme hahmoilla alkaa yhteinen uusi matka, johon mahtuu suruja kuin myös ilon hetkiä.

American Movie on jonkinasteiseen kulttisuosioon noussut teos tai ainakin joissakin piireissä kulttimainetta nautiskeleva elokuva, joka kutkuttelee katsojan nauruhermoja myötähäpeän tunteiden kautta.

Elokuvan näyttelijät ovat kuin tehtyjä rooleihinsa ja tämä luokin hahmoille lihaa luiden ympärille aivan uudella tasolla. On erittäin vaikea sanoa, että esittävätkö näyttelijät vain totaalisia karikatyyrejä vai onko mukana myös hitunen totuutta. Kun kyse on pseudodokumentista, on huomattavan tärkeää tuoda esiin juurikin ajatus siitä, että onko kyseessä aito vai parodiaan luottava kuvaus dokumentista.

Hyvä käsikirjoitus

Erityisesti American Moviesta jäivät mieleen kohtaukset, joissa Mark pyytää enoltaan (Bill Borchardt) rahoitusta elokuvaan, samalla luvaten tälle paikan näyttelijänä ja nimen tuottajana elokuvassa vastineeksi rahoituksesta.

Samalla wannabe-elokuvaohjaaja piinaa lähes taukoamatta näyttelemään halutonta enoaan. Syynä ovat aikaisemmin mainitut rahoitusasiat tai pyrkimys ottamaan jokaisesta kohtauksesta täydellisen, jossa hänen enonsa näyttelee. Muutkin joutuvat kärsimään Markin perfektionismista kohtausten suhteen ja turhautuminen heijastuu Markin elokuvan näyttelijöissä todella hyvin.

Markin intohimo tehdä elokuvaa alkaa vaikuttamaan hänen lähipiiriinsä entistä kovemmin ja he joutuvat jopa haluamattaan mukaan tuotantoon. American Movie on hyvin käsikirjoitettu ja se juuri näkyy kohtauksissa, joissa läheiset tempautuvat jatkuvasti syvemmälle Markin intohimoon tehdä elokuvaa. Kohtauksissa elokuvaharrastelijan pinnan alla kytevä romahtaminen onkin katsojalle lähes käsinkosketeltavissa.

Lavasteissa luotetaan kylmästi ”lähinaapurustoon” ja vaikuttaa siltä, että mitään erikseen rakennettua ympäristöä ei kyseisen elokuvan tarinan keskiössä ole. Lavasteissa tekijät ovat selvästi luottaneet myös siihen, että kaikki mitä saadaan, otetaan myös vastaan.

Elokuva on matka

Elokuvasta tuleekin mieleen esimerkiksi Peter Jacksonin oma elokuvahistoriallinen pseudodokumentti Forgotten Silver (1995) ja tietenkin vuonna 1999 ilmestynyt elokuva The Blair Witch Project. American Movien tapauksessa kuitenkin luotetaan enemmän laadultaan tasokkaampaan kuvatasoon – verrattuna esimerkiksi The Blair Witch Project -kauhuelokuvaan, joka näyttäytyy yksinomaan kotivideokameran linssien lävitse.

Poikkeus ei American Movie kuitenkaan ole, sillä se sortuu aika-ajoin myös heikompaan ilmaisuun ja tämän myötä joissain kohtauksissa rakennetaan samankaltaista tilannekomiikkaa aikaisempien varjolla. Tragikoomiset kohtaukset alkavat ikävästi toistamaan itseään – toisaalta tämä tarjoaa myös elokuvan suolan.

American Movie on enemmänkin matka hahmojen henkilökohtaiseen elämään. Dokumenttia jäljittelevä kuvaustyyli rakentaa hahmojen realismintuntua ja protagonistien haaveisiin on katsojan erittäin helppo samaistua. Teoksen sanomana voisi kuvailla yksinkertaisesti sisukkuutta ja uskoa itseensä, jotka aikanaan kantavat hedelmää jokaisen niihin uskovan kohdalla. Genrefiilistelyssään American Movie on helposti yksi parhaista.

American Movie

Genret: Mokumentti / Komedia / Pseudodokumentti


LISÄÄ JUTTUJA:

Koiteli Elää! sex_education Turtle Beach Earforce Recon 50