Aikuisten satutunti – hetki rentoutumista mielikuvitusmaailmassa

03.04.2017
Teksti:

Oulussa Ravintola Tuban ensimmäinen aikuisten satutunti pidettiin 30. maaliskuuta, jolloin aikuiset saattoivat istahtaa hetkeksi arkisena torstai-iltana kuuntelemaan heille luettavia satuja. Illan lukijana toimi Anneli Moilanen, joka oli valinnut muutamia satukirjoja mukaansa menneiltä vuosikymmeniltä.

Anneli Moilanen toivotti pienen kuulijajoukon tervetulleeksi tunnin satuhetkeen. Hän aloitti kertomalla hieman Ilmari Kiannon ajatuksia satujen lukemisesta, joita löytyy Turjanlinnan satukirjasta. Kianto sepitti satuja lapsilleen ja luki niitä heille. Kiannon mukaan kolme satua päivässä on riittävä määrä lapsille – ja nimenomaan aikuisten lukemana. Tämä onkin satutunnin ydin, sadut on tarkoitettu taidolla esitettäviksi, ja toisen lukemana tarinat avautuvat eritavalla kuin itse luettuna. Nämä Kiannon ajatukset johdattivat itse illan teemaan.

Luettuaan pari Kiannon satua, Anneli siirtyi lukemaan Raul Roinen Satuja -kirjaa, joka on kokoelma satuja 1930-luvulta. Yksi kirjan saduista on Onnen arvoitus, joka kertoo onnen etsimisestä. Ja kuten arvata saattaa, ei sitä onnea etsimällä tai rahalla ostamalla saa, vaan tarinan opetus on sydämestä löytyvä onni. Monet sadut ovatkin sellaisia, että lapset ja aikuiset ymmärtävät ne eritavalla. Siinä missä lapsi keskittyy sadun tapahtumiin, löytää aikuinen saduista filosofista viisautta pohdittavaksi – ja juuri siksi ne sopivat myös aikuisille luettaviksi.

Seikkailuja mielikuvitusmaailmoissa arjen pyöriessä ympärillä

Aikuisten satutunti

Anneli Moilanen satujen lukijana

Tarinan kuuleminen luettuna tilaisuudessa on erilainen kokemus kuin esimerkiksi äänikirjan kuunteleminen. Äänikirjan taustalla harvoin on ääniä, sen sijaan ravintolassa tapahtuvassa tilaisuudessa luentaan sekoittuvat muut elämisen äänet. Ovi kolahtaa saapumisen ja lähdön merkiksi, viereiseen pöytään tulee uusia asiakkaita, taustalta kuuluu puheensorinaa ja ruoka tuoksuu. Silti satujen matkassa pysyy hyvin. Ehkäpä juuri saduilla tämä konsepti toimii, koska ne ovat tarpeeksi yksinkertaisia juoneltaan ja lyhyitä, jotta ajatukset voi päästää lentoon ja muut äänet eivät häiritse liikaa. Annelin ääni myös kantoi sopivasti kaikkien muiden äänten yli.

Ensimmäisen satutunti päätettiin otteeseen Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi -kirjasta. Sekin kätkee sadun verhoon ajatonta viisautta, joka pakottaa miettimään mikä elämässä on todella tärkeää. Tunti vierähti satujen parissa nopeasti, ja satujen maailmaan uppoutuminen oli virkistävä kokemus, arjen kiireet unohtuivat tunniksi kokonaan. Useista saduista voi löytää pohtimisen aiheita elämään ja hetkeksi hiljentyminen ja uppoutuminen mielikuvitusmaailmaan tekevät hyvää aikuisellekin. Sadut ovat myös tarinoita, joita itsellä ei tulisi luettua, siksi ne tarjoavat hieman erilaisia tarinoita kuunneltaviksi.

Tuballa sadut koetaan tärkeiksi myös aikuisille, ja jatkossa aikuisten satutunteja on tulossa kerran kuukaudessa ja toiveita luettavista saduista otetaan vastaan. Aikuisten satutunteja järjestetään Oulun lisäksi ainakin Helsingissä ja Kajaanissa.  
LISÄÄ JUTTUJA:

Voro Lumottu ilta