Agent Fresco valloitti välittömyydellään Bar Loosessa

21.12.2015
Teksti:
Kuvat:
K

Islantilainen alternativeyhtye Agent Fresco saapui lauantaina 19. joulukuuta ensimmäistä kertaa uransa aikana Suomen kamaralle. Alun perin Tavastialle päiväkeikaksi suunniteltu keikka järjestettiin aikataulumuutosten jälkeen Bar Loosessa, jossa lauteita oli lämmittelemässä helsinkiläisyhtye The Holy.

Aikataulun suhteen tuntui olevan hieman epäselvyyksiä, kun tapahtuman Facebook-sivulla ja ravintolan omilla verkkosivuilla oli eri tietoa. Asiaan sai kuitenkin selvyyden varsin sujuvasti soittamalla. Bar Looseen oli etsiytynyt mukavasti yleisöä jo hyvän aikaa ennen kuin keikkapaikkana toiminut alakerta avattiin. Alakerran ovet avattiin klo 21.30 ja lämmittelijänä toiminut The Holy pääsi tositoimiin jo puolen tunnin kuluttua.

Bar Loose, The Holy

Helsinkiläinen The Holy lämmitteli lauteita Agent Frescolle Bar Loosessa.

Yritys tutustua The Holyyn ennen keikkaa jäi laihaksi, sillä YouTubesta löytyi vain yksi video, joka oli tehty kappaleesta Ähtäri. Kappaleen pitkä instrumentaalialku oli videolla jokseenkin puuduttava ja sama vika vaivasi bändin esiintymistä myös livenä. Paikalla ollut yleisö näytti koostuvan pääasiassa rokkipoliiseista, joten en usko olleeni ainut, joka koki demotason bändin käyttämisen islannin tuoreimman vientihitin keikalla lämmittelijänä jokseenkin kummalliseksi. Suuri osa lämmittelijän aikana lavan edustalla olleesta yleisöstä pysyi aloillaan myös bändien väliin jääneen ajan, joten voinee turvallisesti olettaa, että ihmiset olivat odottamassa pääesiintyjää.

The Holyssa vaikutti tavanomaisesta poiketen kaksi rumpalia, mutta varsinaista lisäsisältöä tämä erikoisuus ei tuntunut tuovan kappaleisiin. Sisältöä tosiaan olisi kaivannut, sillä kappaleet olivat valitettavan samankaltaisia keskenään. Eniten huomiota The Holyn esiintymisen aikana kiinnitti basistin pyrkimys saada päälakensa kiinni lattiaan.

Tunteiden tummissa vesissä

Agent Fresco, Bar Loose

Agent Frescon esiintymisessä oli tarttuvaa energiaa.

Pitkästymisestä ja rokkipoliiseista ei ollut merkkiäkään enää siinä vaiheessa, kun Agent Fresco saapui lavalle. Vokalisti Arnor Dan hyppi keikan alusta alkaen kirjaimellisesti kattoon asti. Tämä toki kertoo enemmän katon mataluudesta kuin hyppyjen korkeudesta. Energia kuitenkin tarttui yleisöön kuin purkka tukkaan. Vaikka bändillä ei Suomen listoilla olekaan varsinaisia hittibiisejä, yleisö eli ja lauloi lähes kaikkien biisien mukana koko sielullaan ja sydämellään.

En ole koskaan ollut välispiikkien ylin ystävä, mutta tällä kertaa ne tuntuivat olevan paikallaan. Danin välispiikit loivat biiseihin lisää syvyyttä ja koskettavuutta, kun hän valotti esimerkiksi kappaleitten Wait For Me ja Implosions tekemistä. Näissä kappaleissa käsitellään läheisen kuolemaa ja sitä, miten se vaikuttaa ihmisen tunteisiin. Tuoreen Destrier-albumin ensimmäinen sinkkulohkaisu See Hell puolestaan pureutuu siihen pitäisikö ihmisen pikemmin surra vai vihata. Bändin julkaisemat kaksi levyä ovat kauttaaltaan surumielistä ja kaunista kuunneltavaa, vaikka alternativelle tunnusomaisesti musiikissa on vaihtelevuutta jo biisien sisäisesti. Kitaran sijasta joissain kappaleissa paino oli koskettimilla. Koskettimia soittivat vuoroin niin vokalisti, kitaristi kuin basistikin. Laulussa käytettiin koko skaala ääripäästä toiseen, kun Dan lauloi kirkkaasti ja heleästi vain huutaakseen seuraavassa hetkessä tuskaisen väkivaltaisesti. Kappaleiden aikana ei oikein tiedä, onko enemmän paikallaan itkeä punaviinilasiin vai moshata raivopäisesti.

Agent Fresco, Bar Loose

Agent Frescon Destrier-kiertueen toiseksi viimeinen etappi oli Helsingissä.

Dan kertoi bändin saaneen palautetta kaikkialta ympäri Eurooppaa. Suomestakin oli kiertueen alla lähetetty Petteri Punakuono -aiheinen kortti. Bändi on ollut saamastaan huomiosta todella positiivisesti yllättynyt ja vastaanotto kaikkialla on ollut erittäin innostunut. Bändi maksoi yleisölle samalla mitalla takaisin ja antoi kaikkensa jokaisessa kappaleessa. Keikan loppupuolella bändi halusi ottaa yleisön kanssa yhteiskuvan siten, että kitaristi ja basisti tulivat yleisön sekaan. Tämä on ollut tapana kaikilla kiertueen keikoilla, jotta “voidaan näyttää äideille, missä on soitettu.” Bändi tuli keikan jälkeen vielä tapaamaan faneja ja myymään levyjä. Muut tuotteet ja tuotevastaava olivat syystä tai toisesta jääneet Tanskaan.

Bar Loosessa oli varsin tiivis tunnelma siitäkin huolimatta, että ympäri pääkaupunkiseutua oli samaan aikaan useampiakin isomman mittakaavan bändejä esiintymässä. Kysyntää on siis vaihtoehtoisellekin musiikille. Ja yleisö toivottaa Agent Frescon taatusti mielellään uudelleen tervetulleeksi Suomeen.
LISÄÄ JUTTUJA:

J. Karjalainen Osiris - Max Manner