Abhorrence – Totally Vulgar: Live at Tuska Open Air 2013

Undergroundin kirkas tähti

09.02.2017
Teksti:
Fiilis: Historiallinen

Abhorrence, vuosi 1989 ja Vantaa, siinä koordinaatit kotimaisen death metalin alkulähteille. Samaan aikaan muutamia yhtyeitä syntyi muuallakin. Bändien musiikki levisi kirjeiden välityksillä demokaseteilla ympäri maailmaa. Oli otollinen ajankohta äärimetallille. Elettiin aikaa ennen internetiä. Abhorrencen ajallinen taival jäi vain vuoden mittaiseksi, mutta se ehti jättää kotimaisen metallin aikakirjoihin lähtemättömän jäljen. Yksi syy tähän lienee, että Abhorrencesta on aina puhuttu kitaristi Tomi Koivusaaren Amorphis-esiasteena.

Vuonna 1990 bändi julkaisi tärkeimmät julkaisunsa – demokasetin Vulgar Necrolatry sekä neljä kipaletta ja intron sisältävän vinyyli-EP:n. Nyt 25 vuotta myöhemmin on jo suorastaan ajankohtaista julkituoda ”uutta” levyä – nelisen vuotta sitten Helsingin Tuska-festareilla nauhoitettu livealbumi on täällä.

Livelevyn hyöty on aina kaksipiippuinen juttu. Livemusiikki kun pitää kokea nimenomaan livenä, ja jos ei paikalle pääse, se on oma tappio. Levyltä kuuntuna keikka ei koskaan tuo esiin sitä latausta, energiaa ja tunnetta saatikka visuaalista puolta, mikä itse keikkatilanteessa vallitsee. Levyltä kuultuna biisimareriaalista voi kuitenkin saada enemmän selvää kuin paikan päällä, jossa pörinä on kova ja äänenpaine helvetillinen, etenkin äärimetallikeikoilla. Totally Vulgarin tarkoitus lienee saattaa Abhorrencen tarinalle arvoisensa piste, eli taltioida yhtyeen viimeinen keikka. Levy on selvästi suunnattu myös bändin ammoisten aikojen harvalukuisille faneille.

Abhorrencen musiikki ei ole sieltä siloitelluimmasta päästä, vaan bändin kahden vuosikymmenen takainen materiaali edustaa kuolometallin rosoista, tunkkaista, äärimmäistä ja brutaalia linjaa. Kitara- ja bassosoundi on pelottavan päällekäyvän vyöryvä, rummut takovat helvetinvimmalla grindaten ja vokalisti murisee turhat karstat pois kurkustaan. Näissä biiseissä oli aikoinaan kova tekemisen meininki ja näyttämisenhalu. Musiikillisesti bändi olikin hyvin vertailukelpoinen Atlantin toisella puolella vallinneen death metal -skenen kanssa, ja siihen suuntaan Abhorrencen musiikki levisi undergroundissa kovaa kyytiä myös ensidemon ja bändin hajoamisen jälkeisinä aikoina. Abhorrencen death metal kestää edelleen vertailua genren myöhempien yrittäjien seurassa. Onhan genreen tullut uusia sävyjä ja ulottuvuuksia, nyt puhutaan vanhan koulun kamasta.

Keikka Helsingin Tuska-festivaalissa kestää ripauksen yli puoli tuntia. Siinä ajassa bändi paiskaa kuultavaksi koko levytetyn materiaalinsa, lisäksi harvinaisempaa biisiä – kahdeksan kipaletta ja intron. Materiaali on julkaistu aikoinaan vuoden sisällä ja vaihtelua siitä löytyy sen verran kun on tarpeen. Soundillisesti levy on ihan siedettävä livetaltiointi. Yleisön mylvintää ei juuri kuulu.

Vulgar Necrolatry lienee Abhorrencen tunnetuin kappale, koska Amorphis julkaisi biisin vuoden 1992 debyyttialbumillaan The Karelian Isthmus. Ilman Amorphis-kytköstä ei Abhorrencea välttämättä enää moni muistaisi. Hyvä että muistaa. Kyllähän Abhorrence on tietyllä tapaa yksi suomalaisen metallin vyöryn alkuunpanijoita laadukkaalla möykällä. Abhorrencen ympyrä sulkeutuu Totally Vulgar -levyyn, vai sulkeutuuko sittenkään – loppu jää nähtäväksi tulevaisuuteen.

Totally Vulgar: Live at Tuska Open Air 2013
Abhorrence

Svart Records
Formaatti: CD


LISÄÄ JUTTUJA:

Children of Bodom, Medeia, Ensiferum Oulu Areena Splatoon 2 Tesla vs Lovecraft