40 vuotta Judas Priestiä

Köyhän perheen pojasta kitarajumalaksi

21.12.2018
Teksti:

Kumartakaa nahkahevi-ikonille! Ken ”K. K.” Downing, joka on tunnettu paitsi nahka-asuistaan ja kitaristin taidoistaan, on myös toinen legendaarisen Judas Priestin alkuperäisistä perustajajäsenistä. Soolokitaran varressa lähes jumalan asemaan noussut Downing perusti yhtyeen jo 16-vuotiaana nuorukaisena vuonna 1969, ja miehen ura jatkui bändissä katkeamattomana aina vuoteen 2011 asti, jolloin Downing päätti kunniakkaasti jättää yhtyeen. 40 vuotta Judas Priestiä – Kitaristin muistelmat -teos on vilpitön ja viihdyttävä muisteluretki halki Judas Priestin ja K.K. Downingin tapahtumarikkaan urapolun. Kirjan toinen kirjoittaja on Mark Eglinton. Hän on kirjoittanut monia bändikirjoja ja muusikoiden elämäkertoja.

Heavy metalin luojat

Judas Priestiä voi perustellusti pitää New Wave Of British Heavy Metal -tyylilajin sekä koko heavy metal -genren määrittäjänä. Yhtye on nähnyt ja kokenut lähes 50 vuotta kestäneellä urallaan varmasti kaiken mahdollisen mitä musiikkibisneksessä ylipäätään voi. Judas Priest on käsite metallimusiikin maailmassa. Asemansa yhtye on ansainnut kovalla työllä ja taipumattomalla asenteella, eikä mikään ole tullut yhtyeelle ilmaiseksi.

K.K. Downing kertoo kirjassa oman ja Judas Priestin tarinan rehellisesti ja mitään kaunistelematta, sellaisena kuin kaikki hänen näkökulmastaan tapahtui. Downing ei sorru tyypilliseen tapaan mässäilemään muisteloissaan kohtaamiaan konflikteja ja ongelmia, saatikka kenenkään syyttelyyn. Päinvastoin.

Kirjan rivien välistä on luettavissa Downingin rento suhtautuminen menneisiin tapahtumiin; näin tapahtui ja se siitä, elämä jatkuu. Vaikka kitaristilegendan oma lapsuus ja nuoruus oli varsin karu ja hän selkeästi kärsi neuroottisen ja peliongelmaisen isänsä perheelleen tuottamista ongelmista, välittyy Downingin kerronnasta selkeästi ymmärrys ja anteeksianto. Se on kunnioitettava asenne.

Täyttä rock´n´roll-elämää lavalla ja kulissien takana

Downing kertoo kirjassa toki oman ja Judas Priestin historiikin ohella myös herkkupaloja muiden yhtyeiden kanssa kiertämisestä ja kohtaamisista lavojen takana ja hämyisissä baareissa. Näistä hauskoista anekdooteista selviää muun muassa se, kuka onkaan oikeasti Iron Maidenin johtohahmo tai kuka oli 1980-luvulla kovin juomari Def Leppardin riveissä tai millaista oli rundata AC/DC:n kanssa. Ja aika avoimesti mutta lämpimällä huumorilla Downing kertoo omistakin seikkailuistaan huvittelurintamalla. Golfin harrastaja ja nopeiden autojen keräilijä on ehtinyt tehdä ja kokea monen moista elämänsä varrella.

Judas Priestin musiikilla on luonnollisesti kirjassa oma tärkeä sijansa. Monet jo metallimusiikin klassikoiksi muodostuneet heavy metal -levyt ovat Judas Priestin portfoliossa;  Sad Wings Of Destiny, Killing Machine, British Steel, Screaming For Vengeance. Näiden ja monen muun levyn luomisprosesseja Downing käy kirjassa lävitse, menemättä kuitenkaan liiaksi teknisiin yksityiskohtiin. Levytyssessioiden osalta Downingille lienee jäänyt kuitenkin jotain hampaankoloon, koska hän koki usein, ettei hänen ideoitaan hyväksytty. Hän kuitenkin korostaa että kaikilla yhtyeen jäsenillä oli yhtäläiset ja omat tärkeät osansa jokaisen levyn tekemisessä.

40 vuotta Judas Priestiä  Kitaristin muistelmat on viihdyttävää luettavaa, ja teos onkin varmasti pakkohankinta kaikille Judas Priestin faneille ja heavy metallin ystäville. Kirja tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen heavy metallin alkujuurilta aina tähän päivään seuraten samalla K.K. Downingin uraa ja elämänvaiheita sekä Judas Priestin historiaa. Tässäpä siis oiva opus vaikkapa pukin konttiin laitettavaksi!

40 vuotta Judas Priestiä – Kitaristin muistelmat.
K.K. Downing & Mark Eglinton

Like Kustannus
Sivuja: 277
Suomentanut: Sirje Niitepöld (s. 1–149) & Ari Väntänen (s. 151–277)


LISÄÄ JUTTUJA:

Valonkantajat Junamatka Moskovaan