1977 – Punkvallankumous

23.02.2017
Teksti:
Fiilis: Kapinallinen

Turhautuneen nuorison vastakulttuuria edustanut punk nousi nopeasti  kukoistukseensa 1970-luvun loppupuolella. Alkusysäyksensä se sai jo The Stoogesin ja New York Dollsin kaltaisista protopunkyhtyeistä, mutta ensimmäiset varsinaiseksi punkiksi luokiteltavat levyt tulivat ulos vuonna 1976, jolloin esimerkiksi Ramones julkaisi debyyttialbuminsa sekä Sex Pistolsin ja The Damnedin ensimmäiset sinkut näkivät päivänvalon. Punkin legendaarisin vuosi oli kuitenkin 1977, jonka aikana tapahtuneisiin käänteisiin tämä kirja keskittyy.

Jukka Junttilan 1977 – Punkvallankumous käy yksityiskohtaisesti läpi punkin tapahtumat vuodelta 1977. Tapahtumat ovat ajoitettu päivämäärälleen ja nippelitietoa on valtavasti. Omaa punkiin keskittyvää pienlevy-yhtiötään vielä tänäkin päivänä pyörittävän Junttilan tekstistä huokuu asiantuntemus, ja taustatyö on tehty huolellisesti. Lähteinä on käytetty muun muassa aikakauden musiikkilehtiä, televisiolähetyksiä ja levynkansia. Pääpaino on Ison-Britannian ja Yhdysvaltain tapahtumissa, mutta myös esimerkiksi Ranskan skenelle on annettu tilaa. Lisäksi mukaan on kirjattu Suomen punkmaailman keskeisimmät tapahtumat.

Näin jälkeenpäin tarkasteltuna on hämmästyttävää kuinka paljon vuoden 1977 aikana ehti punkin saralla tapahtumaan. Kirja alkaa vuoden ensimmäisenä päivänä pidetyillä Lontoon Roxy-klubin avajaisilla, joka oli yhdessä New Yorkissa sijainneen CBGB:n kanssa keskeisimpiä punkklubeja. Genre oli kuitenkin alkanut herättää keskustelua jo edeltävän vuoden joulukuussa, kun Sex Pistolsin jäsenet päätyivät lööppeihin kiroiltuaan ja haistateltuaan tv-ohjelman juontajalle suorassa lähetyksessä. Ajan konservatiivista ilmapiiriä kuvaa hyvin, että yhtye oli jatkuvasti virkavallan tarkkailussa ja ajautui ongelmiin pelkästään käyttämällä sanaa ”bollocks” levynsä nimessä.

Vuoden 1977 aikana muun muassa The Clash ja Television saivat aikaan debyyttialbuminsa, Ramones julkaisi peräti kaksi kokopitkää ja myös Sex Pistolsilta tuli loppuvuodesta ensimmäinen – ja ainoaksi jäänyt – kokopitkä, yhtyeen saatuaan sitä ennen kenkää kahdelta eri levy-yhtiöltä. Suomessa puolestaan Eppu Normaali esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti, Andy McCoyn ja Pete Malmin Briard julkaisi ensimmäisen singlensä ja legendaarinen Hilse-punkzine perustettiin. Mielenkiintoista luettavaa on tarina Ramonesin esiintymisestä Helsingin Kulttuuritalolla, joka kirjan mukaan oli ensimmäinen todellinen Suomessa järjestetty punkkeikka. Lopputuloksena oli keikkapaikan asettama esiintymiskielto yhtyeelle ja valtava lasku järjestäjälle, sillä yleisö villiintyi keikan aikana rikkomaan paikan irtaimistoa. Vuosi päättyi symbolisesti genren kenties tunnetuimman livelevyn, Ramonesin It’s Aliven, äänitykseen Lontoon Rainbow Theatressa.

Junttila ei päästä omaa ääntään kovin paljoa esiin, vaan kirjassa pääasiassa käydään faktoja läpi varsin asiapitoisesti. Toki aikakautensa lehdissä olleista levyjä ja keikkoja koskevista artikkeleista on irroitettu lainauksia, mikä tekee lukukokemuksesta miellyttävämmän. Kirja on kattava katsaus punkin vuoteen 1977, mutta ollakseen kiinnostava, lukijalla tulisi olla edes jonkinlaista pohjatietoa punkin keskeisimmistä yhtyeistä. Mikäli suurin osa bändeistä ei ole ennestään tuttuja, saattaa näin yksityiskohtainen teksti olla puuduttavaa.

1977 – punkvallankumous on omistautuneisuudella ja vahvalla asiantuntemuksella tehty kirja, joka on kannattava hankinta jokaiselle, joka haluaa päästä syvällisemmin käsiksi tuon vuoden tapahtumiin. Merkittävin puute on kuivahko ulkoasu, sillä visuaalinen anti koostuu lähinnä vain jokaisen luvun alkuun kootuista mustavalkoisista keikkajuliste- tai lehtimainoskollaaseista. Tämä ei kuitenkaan liiaksi häiritse, sillä itse asiasisältö on monipuolisesti ja mielenkiintoisesti toteutettu.

1977 – Punkvallankumous
Jukka Junttila

Like kustannus
Sivuja: 278


LISÄÄ JUTTUJA:

Turtle Beach Arena Grip The Long Journey Home