Sivupolku — Murhia pikkukylissä

24.11.2015
Teksti:
Kuvat:
K

Katsoin viime viikonloppuna pitkästä aikaa brittiläistä etsiväsarjaa Midsomerin Murhat. Ohjelma laittoi minut miettimään hieman tarkemmin erästä epäsuhtaa, joka toistuu monissa vastaavissa sarjoissa. Miten pikkukylissä voi tapahtua niin paljon murhia?

Erityisesti Midsomerin Murhat kunnostautuu siinä, että joka viikko kylässä tapahtuu uusi murha – tai kuten tämänkertaisessa jaksossa, kaksi murhaa ja yksi murhan yritys. Midsomer on Englannissa sijaitseva kunta ja miljööstä päätellen maaseudulla. Kuntaan ei juuri koskaan muuta ketään, mutta väki ei tunnu vähenevän, vaikka ihmisiä kaatuu kuin kauraa niittokoneen edessä. Sarja on jatkunut jo 18 kauden ajan, joten väkivaltaisten kuolemien määrä tuntuu melko hurjalta pieneen kuntaan sijoitettuna.

Tämän johdosta tulin ajatelleeksi muitakin brittiläisiä rikosdraamoja, sillä olen niitä kuluttanut melkoisesti. Tajusin hämmästyksekseni, että huomattavan monet niistä sijoittuvat maaseudulle. Tarkemmin pohdittuani tajusin kuitenkin eroavaisuuksia Midsomerin Murhiin.

Esimerkiksi Hercule Poirot, Miss Marple ja Sherlock Holmes ratkovat rikoksia, joista toki varsin suuri osa on murhia, hyvinkin laajalla alueella. He matkustavat sinne, missä rikos on tapahtunut. Poirot ja Holmes ratkovat osan tapauksistaan jopa ulkomailla. Näistä kolmesta vain Miss Marple asuu maaseudulla, Poirot ja Holmes puolestaan Lontoossa. Marplen kotikylä tuntuu olevan hyvinkin rauhallinen ja sarjan tapahtumat sijoittuvat tyypillisesti muille paikkakunnille, joille Marple sitten matkustaa jonkun ystävänsä kutsusta tutkimaan rikoksia.

West bayn ranta Broadchurchissa

West bayn ranta Broadchurchissa on keskeisessä osassa kaupungin nimeä kantavassa rikosdraamassa. Sarja alkaa, kun rannalta löydetään kuollut poika.

Broadchurchissa puolestaan ratkaistaan vain yhtä murhaa koko tuotantokauden ajan. Siinä pääpaino lopulta onkin kyläyhteisön sisäisten vuorovaikutusten analysoinnissa ja psykologisen jännitteen kehittymisessä tutkimuksen aikana. Epäilyksen kohteeksi päätyvät vuorollaan oikeastaan kaikki pikkukaupungin asukkaat.

Rauhallisemman kuvan brittiläisestä maaseudusta antanee Ylämaan Kettu, jossa Hamish Macbeth toimii pienen Lochdubh-nimisen kaupungin poliisina. Töissään Macbeth ratkoo lähinnä pikkurikoksia, veriset tapaukset ovat hyvin harvassa. Muihin brittiläisiin poliisisarjoihin verrattuna Ylämaan kettu onkin hyvin kepeä, jopa komediallinen. Pääpaino sarjassa onkin enemmän kyläläisten välisillä ihmissuhteilla, kuin varsinaisella rikostutkimuksella.

Samoin Ashfordlyyn sijoittuva Sydämen Asialla (Heartbeat) on poliisisarjaksi harmiton. Tosin sitä voisi melkein kutsua kyläyhteisödraamaksi, sillä poliisien ohella keskiössä ovat paikallinen pubi, lääkärin vastaanotto ja paikalliset tihutyöläiset. Suuremmat ongelmat aiheutuvat yleensä silloin, kun kylään on saapunut ulkopuolisia, joilla ei välttämättä olekaan aivan puhtaimmat jauhot pussissa.

Kaikkinensa brittiläiset rikosdraamat kuitenkin tuntuvat antavan sikäläisestä maaseudusta varsin tapahtumarikkaan kuvan. Toivottavasti tämä kuva ei ainakaan täysin vastaa todellisuutta, johan siinä olisivat lehmät ja lampaat aivan poissa tolaltaan.
LISÄÄ JUTTUJA:

Dead Cells Valkoinen hetero Viina, hermot ja rangaistukset