Raskasta Joulua kohotti turkulaisten joulumieltä jo kymmenettä kertaa

07.12.2015
Teksti:
Kuvat:
K

Kun Suomen itsenäisyyspäivän alla puhaltaa sateenvarjon nurinniskoin kääntävä myrskytuuli ja vettä sataa vaakatasossa, tuntuu käsitteet ”joulumieli” ja ”hanget korkeat nietokset” vain kaukaiselta haaveelta ja sananhelinältä. Onneksi Raskasta Joulua tarjoilee ympäri Suomenmaan joulumieltä hieman synkempäänkin joulukuuhun.

Viime vuonna 2014 Raskasta Joulua -formaatti vietti kymmenvuotisjuhlaansa. Tuolloin koko konseptin sydän Erkka Korhonen kertoi haastatteluissa Raskasta Joulua -keikkojen olevan monelle jo perinne, jota ilman joulu ei tule. Minä olen yksi heistä. Olen käynyt Raskaan Joulun keikoilla lähes tuon kymmenen vuotta, enkä osaa enää kuvitella joulun odotusta ilman näitä keikkoja. Jos joulumieli on hieman hakusessa, niin Raskasta Joulua tuo sen takuuvarmasti. Turun Logomossa 4. joulukuuta oli Raskaan Joulun ilosanomasta nauttimassa väkeä vauvasta vaariin, ja keikka oli viittä vaille loppuunmyyty.

Elize Ryd, Raskasta Joulua

Elize Rydin heleä lauluääni ihastutti Logomossa

Logomossa keikka alkoi menevästi Tony Kakon Me käymme joulun viettohon -tulkinnalla, esitellen tämän jälkeen koko muun solistikatraan; Antti Railion Ensimmäisellä joululla, Ari Koivusen Oi jouluyöllä, ruotsalaisvahvistus Elize Rydin Himlen i min famn´lla sekä Ville Tuomen Tontulla. Yleisesti ottaen Railio ja Koivunen tuntuivat vetävän keikan hieman rutiininomaisesti, kun taas Kakko tuntuu omistautuvan jokaiselle esitykselle aina sydänjuuriaan myöten. Elize Ryd on ollut Raskaassa Joulussa mukana vasta muutaman joulun, ja ehkä hakeekin vielä suomalaisessa kokoonpanossa omaa paikkaansa, mutta Elizen heleä, herkkä ja raikas ääni tuo keikoille mukavaa vaihtelua. Ja jos jonkun laulun hän ottaa täysin omiin nimiinsä, niin herkän Ave Marian, joka Logomossakin soitettiin keikan päätteeksi Kakon ja Rydin duettona.

Ville Tuomi, Raskasta Joulua

Ville Tuomi sai varmoin ottein yleisön lämpimäksi

Tämän kymmenen vuoden aikana silti mielestäni yksi parhaista tapahtumista Raskasta Joulua -rintamalla on ollut Ville Tuomen näyttävä paluu kokoonpanoon. Tuomi on lahjakas laulaja ja esiintyjä, joka osaa varmoin ottein ottaa yleisönsä. Olinkin innoissani kuin pikkutyttö joka kerta, kun Tuomi asteli lavalle, sillä jo siinä vaiheessa tiesi, että tuleva biisi on astetta kovempi. Logomossa yleisö näytti olevan hyvinkin hillittyä läpi keikan, mutta ainoastaan Tuomi sai aikaan kunnon menoa ja meininkiä. Moni perinteisistä joululauluista sisältää jonkinmoista uskonnollista paatosta tai ovat muuten sanomaltaan surullisia ja ahdistavia, joten Nisse-polkan ja Petteri Punakuonon kaltaiset menevät lastenlaulut Ville Tuomen vetäisemänä tuovat kaivattua mielenkepeyttä konserttiin, ja sen kaltaisia lauluja soisin kuulevani keikalla enemmänkin.

Tänä vuonna ilmestyi tuntemistamme Raskasta Joulua -biiseistä levy akustisena versiona, Tulkoon joulu – akustisesti, ja niinpä keikan puolivälin paikkeilla siirryttiin hetkeksi akustiseen soitantaan. Lavasteita vaihdettiin tunnelmallisiin patasoihtuihin. Akustisen setin tunnelma olikin ihan omaa luokkaansa, mutta olisin mielelläni silti kuunnellut koko keikan totutun raskaasti – itselleni pari tärkeää biisiä menetti osan merkityksestään ilman sähkökitaroita. Perinteisesti Varpunen jouluaamuna on ollut keikan ”laulatusbiisi”, ja lähtihän turkulaisyleisöstäkin ääntä kun vähän potki. Erityismaininta täytyy antaa kitaristi Tuomas Wäinölän muihin sfääreihin kohonneelle soolokepittelylle.

Ari Koivunen, Tony Kakko ja Antti Railio, Raskasta JouluaSuosion ja laulujen lisääntyessä keikkasetti on vuosien varrella pidentynyt noin kahteen ja puoleen tuntiin, ja keikkapaikatkin ovat suurentuneet. Tämä on mielestäni tietyllä tapaa sääli, sillä Raskasta Joulua toimii ehdottomasti paremmin intiimimmällä klubilla kuin isoissa konserttisaleissa, joissa harvemmin yleisö vallan villiintyy. Toisaalta alaikäiset fanit pääsevät kuuntelemaan keikkaa konserttisaleihin, ja salien koon puolesta ratkaisu on ymmärrettävä, mutta klubikeikkoja olisi mukava saada konserttisalikeikkojen lomaan.

Raskasta Joulua on laadukkaasti toteutettua hevi-ilottelua, ja kaikesta näkee, että kokoonpanon jäsenet ovat keskenään hyviä ystäviä ja nauttivat täysin rinnoin siitä mitä tekevät. Laulut ja keikat toteutetaan hyvällä maulla, pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin tarvittavalla vakavuudella, joten ei ihme, että Raskasta Joulua jatkaa voittokulkuaan loppuunmyydyillä keikoillaan. Joulukuu on vasta aluillaan, joten vielä ehtii katsastaa Raskaan Joulun tälle vuodelle vaikka useampaan otteeseen!
LISÄÄ JUTTUJA:

12 tarinaa kirjoittamisesta Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin