Neljä elementtiä

Dokumentti intensiivisestä elämästä

20.03.2017
Teksti:
Ihastunut

Neljä elementtiä ovat kiehtoneet ihmismieltä vuosisatoja ja klassiset neljä alkuainetta eli elementtiä – maa, vesi, ilma ja tuli, ovat peräisin kreikkalaisesta filosofiasta. Dokumentin mukaan syntymänhetki määrää elementtimme, jolla on vaikutusta koko elämäämme. Elokuvassa jokaiselle elementille on annettu päähenkilö, joka on alansa intohimoisimpia harrastajia tai työntekijöitä.

Veteen johdattaa suomalainen vapaasukeltaja Johanna Nordblad, joka pitää hallussaan maailmanennätystä vapaasukeltamisessa jään alla. Maata kuvaa itävaltalainen geologi Georg Zagler, joka on Euroopan suurimman luolaverkosto Untersbergin kartoittaja ja luolapelastaja. Tulesta kertoo espanjalainen palomies Pako Rivas, joka toimii vapaa-ehtoisena katastrofialueilla pelastustehtävissä. Ilmaan ohjaa itävaltalainen base-hyppääjä ja varjoliitäjä Philipp Halla.

Päähenkilöt kertovat omin sanoin harrastuksesta tai työstään, joka on heille osa arkea. Dokumentti on ennen kaikkea katsaus päähenkilöiden elämään ja kutsumukseen. Se kertoo intohimosta lajiin, pelkoihin ja menettämiseen. Ilmi käy ristiriitainen suhde elementtiin – sitä rakastetaan – mutta samalla pelko ja kuoleman vaara tuodaan usein esille.

Elämässä on kyse valinnasta

Oman rajallisuuden tunnistaminen nousee esille päähenkilöiden kertomuksista. Heidän täytyy tehdä päätös luottaako itseensä. Uskaltaako mennä jään alle ja sukeltaa, uskaltaako asettaa itsensä vaaraan tulen keskelle, uskaltaako hypätä vuorelta alas tyhjyyteen tai uskaltaako laskeutua ahtaaseen pimeään luolaan.

Vapaasukeltaja Johanna Nordblad

Vapaasukeltaja Johanna Nordblad

Lopulta kyse on valinnasta. Sanat rohkeus, pelon voittaminen ja kuolemaa silmiin katsominen, nousevat usein vahvasti esille tarinoissa, mutta myös ilo, vapaus ja uskallus. Heistä huokuu myös tarkka valmistautuminen ja luottamus omaan tekemiseen.

Johanna Nordblad pohtii hienosti pelkojen kohtaamista ennen sukellusta. Hän sanoo pelkäävänsä pimeää, kylmää ja jotain tuntematonta, joka on jään alla. Hänen mukaansa tämä on tervettä pelkoa, sillä jos ei pelkäisi, niin olisi suurin riski, että voisi mennä liian syvälle kohtalokkain seurauksin. Kyse on pelon voittamisesta, keskittymisestä tekemiseen, itsensä likoon laittamisesta, mutta myös tosiasioiden huomioimisesta.

Halu tutkia maailmaa ja ymmärtää miksi elää

Katsoja pääsee näkemään hurjalta vaikuttavia äärimmäisiä kokemuksia ja suorituksia. Näitä ihmisiä ajaa eteenpäin halu kehittyä ja omien rajojen etsiminen. Dokumentti tuo esille omistautumisen omaan lajiin, kun sillä on elämää suurempi merkitys. Base-hyppääjä Philipp Halla tunnustaa tyhmyytensä sumuisessa säässä hypätessään, koska silloin lähestyvää maata pystyi vain arvioimaan.

Päähenkilöt ovat vaarallisista ja hurjista harrastuksistaan huolimatta ihmisiä. Elämän realiteetit käyvät hyvin ilmi, kun Philipp Halla myöhemmin kertoo lopettaneensa hyppääminen lapsen synnyttyä. Hän toteaa dokumentissa, että asiat täytyi laittaa tärkeysjärjestykseen. Kokonaan hän ei elementtiään ilmaa jättänyt, vaan siirtyi vähemmän vaaralliseen varjoliitämiseen.

Monelle omasta elementistä on löytynyt pakopaikka, jossa aika tuntuu pysähtyvän. Ajattomuus tulee hyvin esille kameran seuratessa sukellusta jään alla, kuten myös paikallaan olevan kameran kuvatessa hidasta etenemistä ahtaissa luolissa. Näissä kohtauksissa erityisen hienosti ja vaikuttavasti esille nousee pianomusiikki, jonka dokumenttiin on säveltänyt vain viisitoistavuotias Michael Andreas Haeringer. Voimakas musiikki yhdistettynä visuaalisesti kauniiseen kuvaukseen luo katsojallekin illuusion ajan pysähtymisestä, etenkin vedenalaiset maisemat ja luolat omalla karulla tavallaan ovat kaunista katseltavaa.

Elämä on kohtaloa – käytä aika hyvin

Palomies Pako Rivas

Oman elementin hallitseminen ja tunteminen käännetään myös auttamiseksi. Palomies Pako Rivas matkustaa vapaaehtoisena maailman katastrofialueille pelastamaan muita, hän pohtii rohkeutta uskaltautua metsäpalossa tulen sisälle, ja luottaa osaamiseen tulen ympäröimänä. Auttajaksi on ryhtynyt myös luolatutkija Georg Zagler, joka alansa asiantuntijana osallistuu pelastusoperaatioihin luolaonnettomuuksissa.

Dokumentissa on kyse intensiivisestä elämästä, vaikka usein puhe kääntyy kuolemaan. Neljä elementtiä on poikkeuksellisten ihmisten tarina ja kuvaus siitä, kuinka jollekin asialle voi omistautua, kehittyä siinä alansa huipuksi ja löytää yhteys omaan elementtiin ja tulla osaksi sitä. Elokuva kehoittaa rohkeasti tutkimaan maailmaa ja ottamaan elämästä kaiken irti.

Neljä elementtiä

MRP Matila Röhr Productions Oy | Elokuva


LISÄÄ JUTTUJA:

Ilopangon vankilan naiset Manic Street Preachers Syntymän ja kuoleman kirja