NOUSU

Michelangelo: Love and death – dokumentti lahjakkaasta taiteilijasta

21.06.2017
Teksti:
Michelangelo: Love and death
Fiilis: Taiteellinen

Rakkaus ja kuolema -dokumentti käsittää Michelangelon 89 elinvuotta, rakentaen kuvaa hänen elämästään Firenzessä, Roomassa ja Vatikaanissa. Hän on tunnettu veistoksistaan ja maalauksistaan – dokumentti kertoo toki niistä – mutta valottaa myös Michelangeloa ihmisenä. Finnkinon Event Cinema Taideaarteita maailmalta -sarja esittelee tunnettuja taiteilijoita ja 19. kesäkuuta sai ensi-iltansa Michelangelosta kertova esitys.

Lue koko juttu


Valomerkki – Anna-Leena Härkönen

19.06.2017
Otava | Kirja
Teksti:
Valomerkki
Fiilis: Puhutteleva

Anita on päättänyt kuolla. Kuka on valmis tappamaan hänet? Kuka on se ystävä, joka auttaa ja ennen kaikkea pitää lupauksensa, eikä peräänny tosipaikan edessä? Näistä aineksista lähtee rakentumaan Anna-Leena Härkösen uusin romaani Valomerkki.

Lue koko juttu


Kulttuurimatkailijan Lappi – Hanna Apajalahti

17.06.2017
Into kustannus | Kirja
Teksti:
Kulttuurimatkailijan Lappi
Fiilis: Ahvakas

Lappi on rakennettu tutuista elementeistä kuten joulupukista, hyttysistä, poroista sekä tuntureissa laskettelusta ja vaelluksista. Lapissa on kaamos ja pitkä yötön yö. Lappi on kuitenkin paljon muutakin, ja lappilainen kulttuuri on sekoitus saamelaisuutta ja suomalaisuutta. Kirjassa Kulttuurimatkailijan Lappi, käsitellyiksi tulevat vähemmän tunnetut maahiset, kalliomaalaukset ja lappilaiset taiteilijat sekä erilaiset tapahtumat.

Lue koko juttu


All Eyez on Me – Räppäri, joka halusi muuttaa maailmaa

16.06.2017
Teksti:
All Eyez on Me
Fiilis: Räpähtävä

All Eyez on Me -elokuva kertoo tositarinan räppäri, näyttelijä ja aktivisti Tupac Shakurista, joka käytti artistinimeä 2Pac. Elokuva tulee ensi-iltaan maailmanlaajuisesti perjantaina 16. kesäkuuta, joka olisi ollut artistin 46-vuotissyntymäpäivä. Shakurin lahjakkuus, voimakkaat sanoitukset ja vallankumoukselliset ajatukset tekivät hänestä ikonin.

Lue koko juttu


Kaniininmetsästäjä – Lars Kepler

14.06.2017
Tammi | Kirja
Teksti:
Fiilis: Koukuttunut

Ruotsin ulkoministerillä on mieltymyksiä, joista ei tulla koskaan puhumaan julkisuudessa. Ei edes silloin, kun hän mieltymystensä toteuttamisen lomassa saa kuulan molempiin silmiinsä ja hänen kallonsa räjähtää kappaleiksi. Nämä paheet eivät kuitenkaan ole ainoa syy siihen, miksi Ruotsin kansalaisille tarjotaan muunneltua totuutta ulkoministerin kuolemasta, vaan taustalla on myös epäilys siitä, että ministerin murha saattaa olla terroriaallon lähtölaukaus. Kuka on kasvoton kaniininmetsästäjä, joka on tullut noutamaan kymmenen pientä kania mukaansa helvettiin?

Lue koko juttu


Kirja-analyysi: Pinnan alta löytyy paljon

13.06.2017
Teksti:

Avaustekstissäni analysoin Jukka Laajarinteen teoksen Pinnan alla pimeä. Tekstissä on paljon yksityiskohtia juonesta, joten voit päättää lukemisen tähän, jos et halua tietää niitä.

Lue koko juttu


The Founder – Nälkä kasvaa syödessä

12.06.2017
Future Film | Blu-ray
Teksti:
The Founder
Fiilis: nälkäinen

Uskokaa minua kun kerron, että joskus on ollut aika, kun äidinmaitoa ei oltu vielä korvattu roskaruualla. Meille pullaposkisille nykyajan kasvateille fast food on perustuslakiin kirjattu ihmisoikeus ja McDonalds on maailmanlaajuisesti tunnettu käsite. Mielenkiintoinen The Founder kertoo McDonalds-nimisen fast food -jättiläisen perustamisvaiheista.

Lue koko juttu


Euroopan lyhin historia – John Hirst

08.06.2017
Kustantamo S&S | Kirja
Teksti:
Euroopan lyhin historia
Fiilis: Eurooppalainen

Euroopan historia kiteytettynä 60 sivuun, antiikin Kreikasta aina nykyaikaan saakka. Varsin omaleimaisesti ja ajatuksia herättävästi historioitsija John Hirst on tehnyt loistavan tiivistelmän historian kulusta ja taustoista.

Lue koko juttu


Ruokarouvan tytär − Enni Mustonen

07.06.2017
Otava | Kirja
Teksti:
Ruokarouvan tytär
FIILIS: UTELIAS

Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja jatkuu viidennellä romaanilla, jossa Idan sijasta ääneen pääseekin hänen tyttärensä Kirsti. Yliopisto-opintojaan aloitteleva tytär elelee huoletonta elämää kasvattisiskonsa Allin kanssa 1920-luvun Helsingissä. Samoissa opiskelijapiireissä pyörii kulttuurivaikuttajia Olavi Paavolaisesta Katri Valaan. Kirsti ei kuulu varsinaiseen Tulenkantajien porukkaan, mutta Alli puolestaan on taitava runonlausuja, jonka vivahteikasta elämää kirjassa myös seurataan.

Lue koko juttu


Sähäkän Miami-elokuvan tähtinä Krista Kosonen ja Sonja Kuittinen

06.06.2017
Teksti:
Miami

Miami saa ensi-iltansa elokuussa. Se kertoo kahdesta sisaruksesta Angelasta (Krista Kosonen) ja Annasta (Sonja Kuittinen), jotka löytävät toisensa vuosien jälkeen. Miami on showtanssijoiden yökerhomaailmaan sijoittuva road movie ja rikoselokuva. Se onkin monitasoinen ja monista toisiaan täydentävistä elementeistä rakentuva draama. Miami-elokuvan näyttelijät Krista Kosonen ja Sonja Kuittinen sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Zaida Bergroth vierailivat Oulussa kertomassa elokuvasta.

Lue koko juttu


Juva Rock City – Vesa Kontiainen

02.06.2017
Bazar Kustannus | kirja
Teksti:
Juva Rock City - Vesa Kontiainen
Fiilis: kattava

Pieni Mikkelin kupeessa sijaitseva eteläsavolainen Juvan kunta on ollut aktiivinen rockmusiikkitapahtumien pitopaikka jo useiden vuosikymmenten ajan. Paikkakunnalla on järjestetty tansseja, halli- ja klubikeikkoja, rockfestivaaleja sekä erilaisia muita tapahtumia vaihtelevalla menestyksellä. Vesa Kontiainen on mies useiden juvalaistapahtumien taustalla.

Lue koko juttu


Kaikkien aikojen pelit – Aleksandr Manzos

01.06.2017
Avain | Kirja
Teksti:
Kaikkien aikojen pelit - Aleksandr Manzos
Fiilis: mielenkiintoinen

Aleksandr Manzosin kirjoittama Kaikkien aikojen pelit on mielenkiintoinen ja helppolukuinen videopelejä käsittelevä yleisteos. Kirja esittelee lukijalleen kolmekymmentä erilaista peliä pelihistorian aikakausilta ja kertoo mikä näistä peleistä tekee merkityksellisen ja miksi osaa niistä voidaan kutsua sumeilematta klassikoksi.
Lue koko juttu


Rutto – Lena Huldén, Larry Huldén ja Kari Heliövaara

31.05.2017
Like | Kirja
Teksti:
Rutto
Fiilis: Sairas

Rutto on maailman tunnetuimpia kulkutauteja ja tarinat keskiajalla riehuneesta mustasta surmasta ovat tuttuja. Vähemmän tunnettua on se, että rutto on edelleen keskuudessamme ja sairastuttaa joka vuosi ihmisiä eri puolilla maailmaa. Rutto on uhka – superrutto voisi levitä ympäri maailmaa ja siitä on kehitelty myös biologista asetta.
Lue koko juttu


Hulluna onnesta – Elokuva hulluuden rajalta

23.05.2017
Lotus production | Elokuva
Teksti:
Fiilis: Onnellinen

Kaikilla meillä on vaikeutemme, pakkomielteemme tai riippuvuutemme. Yleensä pystymme käsittelemään niitä, mutta joskus käy niin, että sisäinen voima selviytyä vaikeuksista pettää. Ja loppujen lopuksi, jokainen meistä elää sillä ohuella järkevyyden ja hulluuden rajalla, joka voi vaikeassa tilanteessa järkkyä, kuten on käynyt elokuvan päähenkilöille.
Lue koko juttu


Linnakundin treeniopas – Jan Jalutsi & Teija Huovila

22.05.2017
Docendo | Kirja
Teksti:
jan jalutsi
Fiilis: Inspiroitunut

”Jos minä pystyin treenaamaan sellissä ilman kalliita lisävälineitä ja -ravinteita ja pysymään kunnossa, pystyy siihen kuka tahansa muukin. Kova tahto vie läpi harmaan kiven. Tämä kirja on samalla tarina selviytymisestä. Se antaa myös lukijalle mahdollisuuden avata ikkunan ja katsoa sisään vankilamaailmaan ja sen asukkeihin.”

Lue koko juttu


Aurinko & kuu & Rolling Stones – Rich Cohen

19.05.2017
Otava | Kirja
Teksti:
Rolling Stones
FIILIS: NOSTALGINEN

Rich Cohenin, Vanity Fair– ja Rolling Stone -lehtien avustavan toimittajan suhde Rolling Stones -yhtyeeseen on ollut ja on edelleen aivan erityinen, sillä hän on ollut bändin sisäpiirissä jo 1990-luvun puolivälistä alkaen, kun hän pääsi rollareiden mukaan Voodoo Lounge -kiertueelle toimittajan työssään. Tämän jälkeenkin Cohen on tehnyt bändin ja erityisesti Mick Jaggerin kanssa yhteistyötä monin tavoin. Cohenin jo varhaisesta nuoruudesta kumpuava syvä kunnioitus ja ihailu bändiä kohtaan välittyy heti kirjan ensimmäisestä luvusta. Teos onkin hyvin selkeästi Cohenin kunnian ja rakkauden osoitus noita rock’n rollin esi-isiä ja eläviä legendoja kohtaan.

Lue koko juttu


Suomen huutokauppakeisari – Tommi E. Virtanen

18.05.2017
Johnny Kniga | Kirja
Teksti:
Suomen huutokauppakeisari
Fiilis: Maanläheinen

Suomen huutokauppakeisari on pyörinyt tv-ruudussa jo yli neljä vuotta ja kuudes tuotantokausi lähenee loppuaan. Suosio vain kasvaa kasvamistaan. Sarjassa tutustutaan huutokauppaa pyörittävän pariskunnan Aki ja Heli Palsanmäen sekä nikkari Markku Saukon tavalliseen arkeen; tavaroiden ostamiseen ja myymiseen. Samalla seurataan pariskunnan tavallista elämää Hirvaskankaalla Keski-Suomessa sijaitsevalla huutokauppahallilla.

Lue koko juttu


Onko teillä tämmöistä? – Sinikka Nopola

15.05.2017
WSOY | kirja
Teksti:
Onko teillä tämmöistä?
Fiilis: Itseironinen

Sinikka Nopolan tekstit ovat täynnä kepeää huumoria – tai eivät ne mitään kepeitä ole, vaan täyslaidallinen satiiria ja ironiaa. Kirjan 65 tarinaa tarkastelevat elämänmenoa sekä uskomuksia ja ennakkokäsityksiä elämästä, tuoden mukanaan yllätyksiä ja koomisia käänteitä. Olemmeko sellaisia kuin kuvittelemme olevamme tai onko maailma ympärillämme todella sellaista kuin luulemme?

Lue koko juttu


Ajattara – Lupaus

12.05.2017
Svart Records | CD/LP
Teksti:
Ajattara
Fiilis: Melankolinen

Vuonna 2001 ilmestyi Ajattaran levy Itse, joka oli vielä silloisen Amorphiksen laulajan Pasi Koskisen sooloprojektin debyytti. Omalla tavallaan hidas ja melankolinen dark- ja black metal yhdistettynä lähes kalevalaiseen runomittaan oli raikas henkäys suomalaiseen skeneen. Vuoden 2004 jälkeen Koskinen jätti Amorphiksen ja keskittyi pääasiallisesti Ajattaraan. Kahdeksen julkaisun jälkeen vuonna 2012 bändi lopetti toimintansa. Viime vuoden Nummirockissa yhtye kuitenkin teki paluun ja tänään ilmestyy Ajattaran paluulevy Lupaus.

Lue koko juttu


Uusi tsaari – Steven Lee Myers

11.05.2017
Bazar Kustannus | kirja
Teksti:
Uusi tsaari – Steven Lee Myers
Fiilis: Kauhistunut

Uusi tsaari on tiiliskivi Vladimir Putinin elämästä ja urasta. Vaikka ei olisi aikaisemmin seurannut tiiviisti ulkopolitiikkaa, voi yleissivistystä helposti tenttiä kahlaamalla läpi teoksen, jossa on vaatimattomat 679 sivua. Lue koko juttu


Rotko – Luca D´Andrea

10.05.2017
Tammi | Kirja
Teksti:
Rotko
Fiilis: Hengästynyt

Suljetussa vuoristokylässä on vaiettu salaisuus ja totuus löytyy syvältä rotkon uumenissa. Monet idyllisen Siebenhockin kylän asukkaat ovat omalla tavallaan koettaneet paeta murhanäytelmää tai ovat jo kauan halunneet vaieta ja unohtaa menneet kauheudet, hyväksyen vuosisatojen perinteet ja esi-isien lait.

Lue koko juttu


The House – Painajainen Norjassa

09.05.2017
Future Film | Blu-ray
Teksti:
The House
Fiilis: kiehtova

Natsit tuntuvat olevan norjalaisia kauhuohjaajia kiinnostava aihealue, kuten jo aikoinaan vuonna 2009 julkaistu Død snø (Dead Snow) osoitti. Reinert Kiil’in ohjaama Huset (The House) ei ole zombiesplatter Dead Snow -sarjan tavoin, vaan enemmänkin psykologisen ja eriskummallisen jännityksen varaan laskeva kauhuelokuva.

Lue koko juttu


Lasinen miekka − Victoria Aveyard

06.05.2017
Aula & CO | Kirja
Teksti:
Lasinen miekka
FIILIS: TYLSISTYNYT

Salamatytöksi leimattu Mare Barrow jatkaa seikkailuaan Victoria Aveyardin toisessa Hopea-sarjan romaanissa Lasinen miekka. Tarina jatkuu suoraan siitä, mihin Punainen kuningatar jäi: Mare ja prinssi Cal pakenevat Nortan uutta kuningasta Mavenia, joka on yhdessä äitinsä Elaran kanssa huijannut heitä.

Lue koko juttu


Katso pohjoista taivasta – Jenni Haukio (toim.)

05.05.2017
Otava | Kirja
Teksti:
Katso pohjoista taivasta
Fiilis: Ihastunut

Katso pohjoista taivasta johdattaa lukijan Suomen itsenäistymisen ajasta sota-aikojen kautta jälleenrakennukseen ja modernisoitumiseen, kansainvälistymiseen ja tämän päivän moniarvoiseen yhteiskuntaan. Teoksen 160 runoilijan 367 runoa kertovat Suomesta ja suomalaisuudesta. Jenni Haukio on koonnut antologian suomalaisesta runoudesta Suomen 100-vuotispäivän kunniaksi.

Lue koko juttu


Hacksaw Ridge – Aseeton sotilas sodassa

03.05.2017
Future Film | Blu-ray
Teksti:
Hacksaw Ridge
Fiilis: erinomainen

Nykypäivänä männävuosien törppöilyn takia maineensa ryvettynyttä Mel Gibsonia harvojen elokuvaroolien lisäksi ole juuri otsikoissa näkynyt. Uransa aikana hän on kuitenkin ohjannut useita väkeviä elokuvia ja miehen uusin ohjaustyö Hacksaw Ridge osoittaa, ettei terä ole tylsistynyt, vaan jatkaa samaa laadukasta linjaa kuin aiemmat ohjaustyötkin.

Lue koko juttu


Huora – Hukutaan paskaan

02.05.2017
Stupido Records | CD
Teksti:
Fiilis: Hämmentynyt

Ystäväpiirin vitsinä alkunsa saanut Huora vakuutti kappaleillaan Kaikki uuniin (2016) sekä Kovia ja kiljua (2016). Samana vuonna yhtye solmi levytyssopimuksen Stupido Recordsin kanssa, jota seurasi singlelohkaisu Sori siitä. Tässä vaiheessa ilma oli sakeanaan todella vahvasta esikoisalbumista kieliviä enteitä, mutta kuinka hyvin Hukutaan paskaan lunastaa nämä odotukset?

Lue koko juttu


Viidakkotohtori – Jari Vainio

28.04.2017
Johnny Kniga | Kirja
Teksti:
Viidakkotohtori
Fiilis: Kunnioittava

Nuoren suomalaisen lääkärin elämä Sambian syrjäseudun viidakossa on hieno henkilökohtainen kuvaus toisenlaisesta maailmasta, joka herättelee lukijan käsityksiä elämästä Afrikasta. Viidakkotohtori perustuu Jari Vainion päiväkirjamerkintöihin yli kuuden vuoden ajalta. 
Lue koko juttu


Leijona – Tuomas Nyholm

25.04.2017
Otava | Kirja
Teksti:
Fiilis: Vaikuttunut

Myyttisiin mittasuhteisiin kasvanut rikollinen Caetano de León, Leijona, on vainonnut Lissabonia vuosikausien ajan. Hän kaappaa lapsia, joita ei koskaan saada elävänä takaisin. Leijona ei vaadi sieppaamistaan lapsista lunnasrahoja, eikä hän myöskään jätä itsestään mitään jälkiä. Tästä syystä kaikki yritykset päästä Leijonan jäljille ovat kuivuneet kokoon jo ensimetreillä. Tämän sietämättömän tosiasian edessä Portugalin rikospoliisin johtaja Patricia Salgueiro aloittaa salaisen operaation, joka rakentuu ydinkaksikon Daniel da Costa ja Rorion Sinha ympärille. Nämä kaksi eivät kuitenkaan ole ainoat, jotka metsästävät legendaarista Leijonaa lain ja oikeuden harmaita marginaaleja hyödyntäen, sillä samoilla jäljillä on myös yksinäinen yön varjojen kulkija nimeltä Joaquim. Alkaa vuosisadan jahti, jossa pienikin virhe muuttaa metsästäjän hetkessä saaliiksi.

Lue koko juttu


Maailman merkillisimmät kummitustarinat – Mervi Koski

21.04.2017
Minerva kustannus | kirja
Teksti:
Fiilis: Hui!

Maailma on täynnä mitä kummallisimpia tarinoita aaveista, hengistä, hirviöistä, möröistä ja muista yliluonnollisiksi luettavista ilmiöistä. Esimerkiksi useat eri ihmiset ovat todistaneet saman tapahtuman tai sama aave on kummitellut eri vuosisadoilla. Ilmiöille on myös tieteellistä näyttöä, silti monet kyseenalaistavat kummitustarinat huuhaaksi.

Lue koko juttu


Isä – Hanneriina Moisseinen

20.04.2017
Kreegah Bundolo | sarjakuva
Teksti:
Hanneriina Moisseinen Isä
Fiilis: Kuulas

Hanneriina Moisseisen Isä-sarjakuvaromaani on samaan aikaan sekä intiimin yksityiskohtainen että karjalaisesta kansanperinteestä inspiroituva myyttinen kuvaus surusta ja siitä selviämisestä.

Lue koko juttu


O – Miki Liukkonen

19.04.2017
WSOY | Kirja
Teksti:
Miki Liukkonen
Fiilis: Neuroottinen

Massiivinen O, on kertomus nykypäivän informaatiotulvasta. Päähenkilöinä ovat tavalliset ihmiset kummallisten tapahtumien keskellä. Kirja vyöryttää eteen lukuisia ahdistuksia ja kummallisia neurooseja. Romaani on ennen kaikkea kertomus tästä ajasta, elämästä 2010-luvulla.
Lue koko juttu


Guns N’ Roses: viimeiset jättiläiset – Mick Wall

15.04.2017
Johnny Kniga | Kirja
Teksti:
Guns N’ Roses
FIILIS: ROCK!

Alkuperäinen Guns N’ Roses oli rockin todellinen viimeinen dinosaurus. Sen kokoluokan menestyksestä nauttivia tai legendaarisuuden haastavia yhtyeitä ei ole sen jälkeen tullut, eikä ehkä enää koskaan tule olemaan.

Lue koko juttu


Daddy Cool – Jorma Sairanen & Kalle Kinnunen

13.04.2017
Teos | kirja
Teksti:
Daddy Cool
Fiilis: Valaistunut

Jorma Sairanen teki mittavan elämäntyön MTV3:lla ja Nelosella kolmen vuosikymmenen ajan aina kanavien synnystä digitalisoitumiseen saakka. Nyt mies on siirtynyt eläkkeelle ja toteutti yhden monista unelmistaan kirjoittamalla muistelmakirjan Daddy Cool.

Lue koko juttu


Värityskirja – Marko Annala

12.04.2017
LIKE KUSTANNUS | KIRJA
Teksti:
Marko Annala
Fiilis: Surullinen

Maaliskuussa julkaistu Marko Annalan romaani Värityskirja on miehen autofiktiivinen esikoisteos, mutta kaikesta huomaa, ettei tekijä asettele sanoja peräkkäin ensimmäistä kertaa. Mokoma-yhtyeen laulajana ja sanoittajana tunnettu Annala tuo kirjassaan esille elämänsä kipukohtia, mutta myös niitä hyviä, pieniä suuria asioita, joita ilman selviytyminen olisi ehkä mahdotonta. Lue koko juttu


Syytös – Bandi

10.04.2017
S&S | Kirja
Teksti:
Syytös
Fiilis: Kielletty

Käsikirjoitus salakuljetetaan Pohjois-Korean rajojen ulkopuolelle. Siitä tulee ensimmäinen länsimaissa julkaistu kirja, jonka kirjoittaja asuu edelleen suljetussa maassa. Kirja kyseenalaistaa voimakkaasti pohjoiskorealaisen yhteiskunnan toimintaa.

Lue koko juttu


Karkkari – Juhana Lumme

06.04.2017
Tajunta Media | Kirja
Teksti:
Fiilis: Makea

”Kinusin Mujelta alati lisää karkkia, ja kyllästyttyään kuuntelemaan kitinääni hän lopulta päätyi antamaan minulle vastaavan säkin joka lauantai. Kutsuimme lauantaita leikkisästi karkkipäiväkseni, mutta totuus on, että olin koukussa. Minusta oli tullut karkkari.”

Lue koko juttu


Samuli Putro – Valkoinen hetero

04.04.2017
Universal | CD / LP
Teksti:
Valkoinen hetero
FIILIS: TURVALLINEN

Samuli Putro on vakiinnuttanut paikkansa Suomen keskeisimpänä populaarimusiikin sanoittajana ja säveltäjänä. Putron kahdeksan albumia julkaisseen Zen Cafén merkittävin ansio oli yhdistää arkielämästä oivaltavia havaintoja tekevät sanoitukset nerokkaita popkoukkuja pursuaviin sävellyksiin. Yhtye onnistui tekemään musiikkia, joka kosketti niin nuorisoa kuin jo toisaalta keski-ikään ehtineitä aikuisia. Lue koko juttu


Punainen kuningatar − Victoria Aveyard

02.04.2017
Aula & co | Kirja
Teksti:
FIILIS: HAILAKKA

Yhdysvaltalaisen Victoria Aveyardin esikoisteos Punainen kuningatar sai ilmestyttyään osakseen valtaisaa ylistystä. Aveyardia itseään tituleerattiin hetimiten dystopian uudeksi kuningattareksi. Fantasiaa ja tulevaisuuden synkkiä yhteiskuntaoloja yhdistelevän Hopea-romaanisarjan ensimmäinen osa imaisee lukijan otteeseensa, muttei välttämättä täysin.

Lue koko juttu


Kauko Röyhkä ja Severi Pyysalo & Maarit – Turmion suurherttua

31.03.2017
SVART RECORDS | CD
Teksti:
Turmion suurherttua
Fiilis: Onnellinen

Kauko Röyhkä on monipuolinen mies. Hänen kirjallinen tuotantonsa on mittava – useita romaaneja, tietokirjoja ja satoja sanoituksia sekä musiikkia monenlaisten kokoonpanojen kanssa. Mies on ollut ilmiö ja legenda uransa alusta asti. Myös Severi Pyysalo nousi ilmiöksi varhain kun hän nuorena vibrafonistina esiintyi 1980-luvun alussa, ja tuli pian tempaistuksi mukaan jazz-maailman isojen nimien kanssa kiertueille Suomen rajojen ulkopuolellekin. Lue koko juttu


Yön kantaja – Katja Kallio

28.03.2017
Otava | Kirja
Teksti:
Yön kantaja
Fiilis: Lumoutunut

Yön kantaja on kaunis ja karu romaani Amandasta, joka saa hullun diagnoosin 1800-luvun lopulla ja päätyy Seilin saarelle mielisairaalaan. Kirjan taustalla on todellisen Amanda Fredrika Aaltosen (1865-1918) tarina, jonka Katja Kallio on vanginnut hurmaavaksi kertomukseksi.  

Lue koko juttu


Kun Rammstein valtasi Pariisin

27.03.2017
Teksti:
Rammstein Paris

Rammstein: Paris on yhtyeen Made In Germany -kiertueella, Pariisin loppuunmyydyllä Bercy-areenalla vuonna 2012 kuvattu konserttielokuva. Hieman yli puolentoista tunnin mittainen Rammstein-spektaakkeli on yhtyeen tunnetumpien hittien ja massiivisen lavaproduktion ilojuhlaa, josta ei puutu pommeja, pauketta ja ruudinkäryä, eikä liekkien loimotusta. Kaiken kruunaa tietysti Rammsteinin mahtava musiikki. Feuer Frei!

Lue koko juttu


YUP : Helppoa muisteltavaa – Hippo Taatila

22.03.2017
Like kustannus | kirja
Teksti:
yup
Fiilis: Valistunut

Oli jo aikakin saada YUP – Helppoa muisteltavaa -historiikki yhdestä omituisimmista ja vaikeimmin lokeroitavista suomalaisista yhtyeistä tähän asti. Historiikin nimi on looginen jatke sarjaan, jossa ensin tulivat YUP – Helppoa kuunneltavaa -kokoelma-tuplalevy, YUP – Helppoa katseltavaa -DVD, nuottijulkaisu Helppoa soiteltavaa ja vielä Helppoa soiteltavaa II. Helppous on mielestäni asiayhteyteen sopivan ironinen valinta julkaisujen nimissä, sillä YUP on kaikkea muuta kuin helppoa – missään suhteessa. Lue koko juttu


Neljä elementtiä – Dokumentti intensiivisestä elämästä

20.03.2017
MRP Matila Röhr Productions Oy | Elokuva
Teksti:
Neljä elementtiä
Ihastunut

Neljä elementtiä ovat kiehtoneet ihmismieltä vuosisatoja ja klassiset neljä alkuainetta eli elementtiä – maa, vesi, ilma ja tuli, ovat peräisin kreikkalaisesta filosofiasta. Dokumentin mukaan syntymänhetki määrää elementtimme, jolla on vaikutusta koko elämäämme. Elokuvassa jokaiselle elementille on annettu päähenkilö, joka on alansa intohimoisimpia harrastajia tai työntekijöitä.

Lue koko juttu


ADHD-Sheikki 3 – Marko Turunen

18.03.2017
Zum Teufel | Kirja
Teksti:
ADHD-Sheikki 3 Marko Turunen
Fiilis: diippi

Arvostelimme Nousussa noin vuosi sitten Marko Turusen luoman ADHD-Sheikki-hahmon “seikkailuista” kertovat kaksi ensimmäistä kirjaa. Nyt Sheikin psykedeelinen elämä jatkuu hahmolle omistetun kolmannen kirjan myötä, joka jatkaa melko tuttuja – joskin hämäriä – latujaan pitkin.

Lue koko juttu


Lubricant – Swallow This: Years 1991–1993

14.03.2017
Svart Records | CD / LP
Teksti:
Lubricant – Swallow This: Years 1991–1993
Fiilis: Tyrmäkkä

Rock-vivahteita death metaliin yhdistelevä kotimainen Lubricant edusti 1990-luvun alkupuoliskolla marginaalimpaa metallikenttää. Bändiltä ilmestyi olemassa olonsa aikana vain kaksi äänitettä, jotka levisivät mukavasti ympäri maailmaa saaden osakseen paljon positiivisia kommentteja. Svart Records laittoi Lubricantin tuotannon yhteen ja julkaisi sen kokoelmalevynä nyt lähes 25 vuotta myöhemmin.

Lue koko juttu


Lottovoittajien pöydässä – Katariina Vuori & Vesa Ranta

13.03.2017
Like kustannus | kirja
Teksti:
Lottovoittajien pöydässä
Fiilis: Totuudenmukainen

Millaista on elää hyvinvointivaltiossa köyhyysrajan alapuolella? Tähän kysymykseen antaa vastauksia Katariina Vuoren ja Vesa Rannan tuore kirja Lottovoittajien pöydässä – tarinoita köyhyysrajan takaa. Teoksessa äänen pääsevät itse köyhät sekä joukko tutkijoita ja asiantuntijoita.

Lue koko juttu


Syrjästäkatsojan tarinoita 1–4 – Enni Mustonen

12.03.2017
Otava | kirja
Teksti:
FIILIS: NOSTALGINEN

Enni Mustosen eli oikealta nimeltään Kirsti Mannisen historiallisten romaanien sarja Syrjästäkatsojan tarinoita on kiehtovaa luettavaa. Vuoden välein täydentyneen sarjan ensimmäinen teos Paimentyttö ilmestyi vuonna 2013. Vuoden 2017 huhtikuussa ilmestyy sarjan viides osa Ruokarouvan tytär. Neljässä julkaistussa teoksessa seurataan tunnettujen suomalaisten kulttuurikotien elämää Ida Erikssonin silmin vuodesta 1893 vuoteen 1918 saakka. Sinä aikana sisukas Ida kasvaa karun elämän koulimana aikuiseksi naiseksi, jolla on lopulta oma täysihoitola.

Lue koko juttu


Syntymän ja kuoleman kirja – Eija Pulkkinen

09.03.2017
Minerva | Kirja
Teksti:
Syntymän ja kuoleman kirja
Fiilis: Äimistelevä

Taikausko, kristinusko ja jopa kansainvälisen teollisuusjätin tuotteet sekoittuvat maailmalla riiteissä ja uskomuksissa, niiden ollessa osa jokapäiväistä elämää. Syntymän ja kuoleman kirja tarjoaa katsauksen erilaisiin tapoihin Etelä-Amerikasta ja Aasiasta sekä lyhyitä vertauksia Suomeen. Lue koko juttu


Temple Balls – Traded Dreams

07.03.2017
Ranka Kustannus | CD
Teksti:
Temple Balls – Traded Dreams
Fiilis: Viihdyttävä

Maailma ilman hyvää rokkenrollia olisi paska paikka. Onneksi sitä piisaa ja uusiakin kovia tulokkaita silloin tällöin tulee vastaan. Yksi tällainen tapaus on kotimainen villi ja uhmakas Temple Balls ja Traded Dreams on bändin esikoisalbumi.

Lue koko juttu


Hiiop, Jeeves. Jeeves-tarinoita 2 – P.G. Wodehouse

06.03.2017
Teos | kirja
Teksti:
P.G. Wodehouse Jeeves
FIILIS: NOKKELA

P.G. Wodehousen klassikkoteos Hiiop, Jeeves kertoo katastrofeille alttiista Bertram ”Bertie” Woosterista ja hänen uskollisesta hovimestaristaan Jeevesista, joka älyllään ja nokkeluudellaan pelastaa tilanteen kuin tilanteen. 

Lue koko juttu


Tottelematon kusipää läski − Tea Tauriainen

06.03.2017
Zum Teufel | Lehti
Teksti:
Tottelematon kusipää läski
Fiilis: överi

”Sairaan lujaa mopsitykitystä!”  lupaa meille Tottelematon kusipää läski -lehden tykittelevä myyntilause. Voiko tuollaista lupausta vastustaa kukaan eläimistä tai sarjakuvista pitävä ihminen? Vaikeaahan se varmasti on, joten katsotaan kuinka kovaa “mopsitykitystä” Tea Tauriaisen uusin 16 sivuinen sarjakuvalehti oikein pitääkään sisällään.

Lue koko juttu


Iranin historia – Michael Axworthy

05.03.2017
Into Kustannus | kirja
Teksti:
Iranin historia
Fiilis: Puuduttava

Yksi pokkari ja yli 2000 vuotta yhden valtion historiaa. Iranin historia on ensimmäinen tämän kaltainen teos, johon olen tarttunut. Lukeminen toi mieleen opiskeluaikojen tankkaamisen. Lue koko juttu


Tom of Finland – Elämässä pitää unelmoida

04.03.2017
Helsinki-filmi | Elokuva
Teksti:
Tom of Finland
Fiilis: Intohimoinen

Dome Karukosken ohjaama elämänkertaelokuva Tom of Finland piirtää kuvaa taiteilija Touko Laaksosesta. Elokuva on paikoin traaginenkin kuvaus seksuaaliseen vähemmistöön kuulumisesta jatkosodan jälkeisessä Suomessa. Nykynäkökulmasta on paikoin haastavaa edes tunnistaa, kuinka vaikeaa elämä samaa sukupuolta rakastavien välillä on ollut vain muutama vuosikymmen sitten.

Lue koko juttu


Konttaava koomikko – Lasse Nousiainen

28.02.2017
Tammi | Kirja
Teksti:
Konttaava koomikko
Fiilis: Lattea

Lasse Nousiainen on vanginnut jälleensyntyneen kolmikymppisen koomikon vauvan kehoon esikoisromaanissaan Konttaava koomikko. Elämä alkaa uudelleen, kuitenkin sillä edellisen elämän aikuisen miehen tietoisuudella. Nousiaisen kirja johdattaa lukijan matkalle vastasyntyneestä taaperoksi ja testaa lukijan nauruhermoja.

Lue koko juttu


Batsheba – Servus

25.02.2017
Svart Records | LP / CD
Teksti:
Batsheba
Fiilis: Synkkä

Abrahamilaisista uskontarinoista nimensä lainannut Batsheba on belgialainen vuonna 2013 doom metal -orkesteri, joka julkaisee tässä kuussa ensimmäisen kokopitkän albuminsa Servus. Ehkäpä nimestään ammentaen yhtyeen musiikki liikkuu teemaltaan doomille melko perinteisesti jossain okkultismin rajamailla. Musiikillisesti kuitenkin noustaan hieman kokeellisempiin tasoihin, mikä tekeekin levystä varsin mielenkiintoisen tapauksen.

Lue koko juttu


1977 – Punkvallankumous – Jukka Junttila

23.02.2017
Like | Kirja
Teksti:
Punkvallankumous
Fiilis: Kapinallinen

Turhautuneen nuorison vastakulttuuria edustanut punk nousi nopeasti  kukoistukseensa 1970-luvun loppupuolella. Alkusysäyksensä se sai jo The Stoogesin ja New York Dollsin kaltaisista protopunkyhtyeistä, mutta ensimmäiset varsinaiseksi punkiksi luokiteltavat levyt tulivat ulos vuonna 1976, jolloin esimerkiksi Ramones julkaisi debyyttialbuminsa sekä Sex Pistolsin ja The Damnedin ensimmäiset sinkut näkivät päivänvalon. Punkin legendaarisin vuosi oli kuitenkin 1977, jonka aikana tapahtuneisiin käänteisiin tämä kirja keskittyy. Lue koko juttu


Ikinä – Samoista soluista

21.02.2017
Sakara Records | CD
Teksti:
Ikinä – Samoista soluista
Fiilis: Yllätetty

Vaikka usein luulee kaiken musiikin olevan jo kuultu, saattaa joskus yllättyä positiivisesti tai sitten matto vedetään jalkojen alta totaalisesti. Jälkimmäiseen, päädyin kuullessani kouvolalaisen Ikinä-yhtyeen ensimmäisen albumituotoksen Samoista soluista.

Lue koko juttu


Suomalaisen kansanuskon sanakirja – Risto Pulkkinen & Stina Lindfors

16.02.2017
Gaudeamus | Kirja
Teksti:
Fiilis: Häijy

”Arkkityypit ovat kuin joenuomia, joista vesi on paennut mutta joihin se voi virrata takaisin vaikka kuinka pitkän ajan kuluttua”, kirjoittaa Carl Gustav Jung esseessään Wotan. Tämä underground-kulttistatuksen saavuttanut teksti on useamman vuosikymmenen ajan puhutellut esteettis-romanttisesti virittyneitä sieluja taiteenlajista ja tavoitteista riippumatta. Syy on ilmeinen: siinä missä tympeä nykyisyys tiukkaa artistin tai etsijän päälle nitisevän ja natisevan pakkopaidan nimeltä realismi, Jung avaa hänelle kuninkaanportit viriiliin ja väkevään, muotoamistaan odottavaan menneisyyteen.

Lue koko juttu


Syysprinssi – Tarina täytyi kertoa uudelleen

11.02.2017
Future Film | DVD
Teksti:
Syysprinssi
Fiilis: Nostalginen

Syksyllä 2016 elokuvateattereiden ohjelmistossa ollut kotimainen draama Syysprinssi on nyt saatavilla myös kotikatseluformaatissa. Elokuva perustuu Anja Snellmanin (Kauranen) samannimiseen, pääpiirteissään omaelämänkerralliseen romaaniin, jonka WSOY julkaisi vuonna 1996. Elokuvan Syysprinssi on käsikirjoittanut ja ohjannut Alli Haapasalo. Pääosia näyttelevät Laura Birn (Inka) ja Lauri Tilkanen (Juhana).

Lue koko juttu


Abhorrence – Totally Vulgar: Live at Tuska Open Air 2013

09.02.2017
Svart Records | CD
Teksti:
Abhorrence
Fiilis: Historiallinen

Abhorrence, vuosi 1989 ja Vantaa, siinä koordinaatit kotimaisen death metalin alkulähteille. Samaan aikaan muutamia yhtyeitä syntyi muuallakin. Bändien musiikki levisi kirjeiden välityksillä demokaseteilla ympäri maailmaa. Oli otollinen ajankohta äärimetallille. Elettiin aikaa ennen internetiä. Abhorrencen ajallinen taival jäi vain vuoden mittaiseksi, mutta se ehti jättää kotimaisen metallin aikakirjoihin lähtemättömän jäljen. Yksi syy tähän lienee, että Abhorrencesta on aina puhuttu kitaristi Tomi Koivusaaren Amorphis-esiasteena.

Lue koko juttu


Toivon tuolla puolen – Onnistunut pakolaiskuvaus tutuista aineksista

06.02.2017
Sputnik Oy | Elokuva
Teksti:
Fiilis: Turvallinen

Aki Kaurismäen satamakaupunkitrilogian toinen osa Toivon tuolla puolen kierrättää kaurismäkeläisiä kliseitä. Elokuva ei nouse ohjaajan parhaimpien elokuvien rinnalle mutta täyttää odotukset.

Lue koko juttu


Korpisoturi – Laura Gustafsson

03.02.2017
Into kustannus | Kirja
Teksti:
Korpisoturi
Fiilis: Veikeä

Korpisoturissa odotetaan maailmanloppua. Ensimmäinen luku on nimetty mystisesti: Sitten kun SHTF.  Mistä on kyse? Luen Urbaania sanakirjaa ja kirjainten takaa löytyy termi When the Shit Hits The Fan. Romaanin päähenkilö, Ahma on korpisoturi – sitten kun SHTF, eli kun paska osuu tuulettimeen, Ahma on valmistautunut. Laura Gustafsson kertoo humoristisen tarinan miehestä, joka muuttaa korpeen ja valmistautuu tuntemamme yhteiskunnan romahtamiseen.

Lue koko juttu


Ajattomat aaveet – Francis Marion Crawford

30.01.2017
Vaskikirjat | kirja
Teksti:
Fiilis: Cauhistunut

Merellä tapahtuu kummia. Seilori katoaa myrskyssä, mutta mustat syvyydet sylkäisevät hänet takaisin laivalle – vain ruumis jää aaltojen vangiksi. Toisella laivalla ruumiiton matkustaja on kiintynyt hyttiinsä niin syvästi, että ohjaa tunkeilijat suoraan laidan yli kuolemaan. Outoa on elämänmeno myös maalla. Naisen pääkallo kirkuu yksinäisyyttään, hienoillakin suvuilla on synkät salaisuutensa, bansheet ja vampyyrit ovat aina lähellä. Ja kuka on se kolmastoista vieras, joka ilmestyy juhliin auringonlaskun myötä?

Lue koko juttu


Pintandwefall – Red And Blue Baby

27.01.2017
Svart Records | CD
Teksti:
Pintandwefall
FIILIS: KEPEÄ

Pintandwefall on Tampereella majaansa pitävä, jo vuodesta 2006 alkaen yhdessä musisoinut neljän naisen naamiojengi, jonka musiikillista tyyliä kuvannee termi garagerock ehkä kaikkein osuvimmin. Alun perin bändin piti olla vain yhden keikan liveprojekti Vantaan Vaskivuoren lukion bändimaratonilla, jonka piti hajota sen jälkeen musiikillisiin erimielisyyksiin. Mutta toisin kävi ja nyt yhtye julkaisee 27. tammikuuta jo viidennen kokopitkän albuminsa Red And Blue Baby, jonka on tuottanut Risto Ylihärsilä

Lue koko juttu


Vakooja – Paulo Coelho

25.01.2017
Bazar kustannus | kirja
Teksti:
Paulo Coelho vakooja kirja matkalukemista matkakirja mata hari naisvakooja kuolemantuomio
Fiilis: Kiehtova

Vakooja on ensimmäinen Coelhoni. Oletan, että se eroaa hänen muista kirjoistaan, onhan tämä tositapahtumiin perustuva tarina Mata Harin elämästä – tai otteita hänen elämästään tyyliteltynä. Mukaansatempaava, kevyt, nopealukuinen, mutta ajatuksia herättävä kirja on suositeltavaa matkalukemista vaikkapa viikonloppureissulle.

Lue koko juttu


Mikko Kivinen: Helvetin hyvä elämä – Jukka Lyytinen

24.01.2017
Paasilinna | kirja
Teksti:
Mikko Kivinen
Fiilis: Hauska

Suomalaisilla teatteriestradeilla, television viihdeohjelmissa, elokuvissa sekä keikkalavoilla pitkän uran tehnyt hauskuuttaja Mikko Kivinen (s. 1957) avautuu elämänsä eri vaiheista avoimessa kirjassaan Helvetin hyvä elämä.

Lue koko juttu


Korpelan kujanjuoksu – 1. tuotantokausi

19.01.2017
VLMedia | DVD
Teksti:
Korpelan kujanjuoksu
Fiilis: Huvittunut

Korpelan Kujanjuoksu on YLE:n viime syksynä aloittama kotimainen komediallinen draamasarja. Kuusi osaa käsittävä ensimmäinen tuotantokausi nähtiin, ja uusia kausia on tulossa. Jos ykköskausi jäi näkemättä televisiosta, löytyy se nyt myös dvd-formaatista.

Lue koko juttu


Rainbowlicker – I Saw the Light, But Turned It Off

17.01.2017
Svart Records | LP / CD
Teksti:
Rainbowlicker
Fiilis: Värikäs

Laserpunk on genremääritelmä, joka sai paatuneemmankin musiikkijournalistin näpit hikoilemaan Rainbowlickerin promolevyn saatekirjettä lukiessa. Päässä pyöri jos jonkinlaista kombinaatiota punkista, jostain new retro -läiskeestä ja b-luokan scifistä. Bändin debyyttilevy I Saw the Light, But Turned It Off pääsi kuitenkin yllättämään olemalla jotain aivan odottamatonta ja hienoa.

Lue koko juttu


Brutuksesta: stoalaisesseitä – Markku Kailaheimo

11.01.2017
Kirjokansi | Kirja
Teksti:
Brutuksesta
Fiilis: Tyyni

Markku Kailaheimo vaihtoi pullon tarjoaman lohdun intohimoiseksi filosofian harrastamiseksi, jonka pohjalta syntyi esseekokoelma Kirjoituksia stoalaisuudesta: Epätieteellisiä tarkasteluja (Kirjokansi, 2015). Hänen stoalaisuutta kohtaan tuntemansa kiinnostus ei kuitenkaan tyhjentynyt yhteen teokseen, minkä seurauksena käsillä on tuore kirjoituskokoelma, jonka fokuksessa on filosofina varsin vähälle huomiolle jäänyt Marcus Junius Brutus (85 eaa–42 eaa). 

Lue koko juttu


Ordog – The Grand Wall

02.01.2017
MFL-Records / Solitude Productions / Frozen Light | CD
Teksti:
The Grand Wall
Fiilis: Introspektiivinen

Ordog on nimenä nostanut päätään musiikillis-kulttuurisen maailmani laidalla useammankin kerran, mutta nimen taakse padotut ääniaallot eivät ole aiemmin lävistäneet kallokoppaani. Syy tähän on yksinkertainen ja banaali: bändin nimen assosioituminen myöhempien aikojen Black Funeraliin, jonka pääasiallinen funktio tuntuu olevan toimia Michael W. Fordin höpökirjojen myynnin edistäjänä, ei ole kauheasti houkutellut tutustumaan yhtyeen tuotantoon. 

Lue koko juttu


Valkoinen peura – Pohjolan taikaa

21.12.2016
VLMedia | Blu-ray
Teksti:
Valkoinen peura
Fiilis: noiduttu

Vaikka Suomella on jo pitkä elokuvahistoria, kauhuelokuvia ei pienessä maassamme ole silti tehty kovinkaan monia. Yksi ensimmäisistä on Erik Blombergin ohjaama vuonna 1952 julkaistu Valkoinen peura, joka on viimein julkaistu myös blu-raylla. Vaan toimiiko vanha klassikko yhä tänä päivänä?

Lue koko juttu


Perikato – Kuka hyötyy?

19.12.2016
Svart Records | CD
Teksti:
Perikato
Fiilis: hoocee

Olo on kuin olisi turpaan vedetty. Perikadon debyyttitäyspitkä tarjoilee energistä hardcore punkia ja vetelee pitkin korvia. Kyyti onkin semmoista, että paskat tulisivat housuun, jos ne ei siellä jo entuudestaan olisi.

Lue koko juttu


Harry Potter ja kirottu lapsi – Jack Thorne, John Tiffany, J.K.Rowling

17.12.2016
Tammi | Kirja
Teksti:
Harry Potter ja kirottu lapsi
Fiilis: Negatiivinen

Vannoutuneena Harry Potter -fanina odotin uutta kirjaa kuin kuuta nousevaa. Kirjassa on hypätty 19 vuoden päähän viimeisimmän osan tapahtumista. Kaikille keskeisillä hahmoilla: Harrylla, Ronilla ja Hermionella on perheet, ja alkusivulla he saattavat omia lapsiaan Tylypahkaan vievään junaan. Tapahtumat etenevät melko hitaanlaisesti, ja tarinan edetessä matkustetaan ajassa, koetaan paljon takaumia, nähdään runsaasti uusia hahmoja ja paljastetaan esimerkiksi Voldermortiin liittyvä suuri salaisuus.

Lue koko juttu


Remu – Markku Salo

15.12.2016
Johnny Kniga | kirja
Teksti:
Remu
Fiilis: Rokkenroll

Hurriganes oli yksi suomalaisen rockin kovimpia timantteja 1970–1980-luvuilla. Bändin riveistä nousivat erityisen legendamaineen saaneet Albert Järvinen, Cisse Häkkinen sekä Ile Kallio. Hurriganesin pääpiru ja hengellinen johtaja oli kuitenkin Remu Aaltonen, josta on nyt julkaistu tarinamuotoinen omaelämäkerrallinen kirja.

Lue koko juttu


JHT – Musta lammas – Mikko Aaltonen

13.12.2016
Otava | Kirja
Teksti:
Musta lammas
FIILIS: RIIMITTELEVÄ

Jare on selvästi päättänyt paljastaa kaiken julkaistessaan elämäkerrallisen teoksen JHT – Musta lammas. Vaikka kirjan on kirjoittanut toimittaja Mikko Aaltonen, on teksti kuin suoraan Jaren kynästä puhetyyliä myöten. Minä-muotoinen kerronta luo vaikutelman siitä kuin teos olisi Jaren päiväkirjavuodatusta 1990-luvulta lähtien. Hyvä niin.

Lue koko juttu


Anti Gang – Räiskintää Pariisin kaduilla

11.12.2016
Future Film | DVD
Teksti:
Anti Gang
FIILIS: KOVAOTTEINEN

Useista menestyneistä elokuvista kuten Da Vinci -koodi (2006) ja Purppuravirrat (2000 ja 2004) tunnettu vanha koira Jean Reno on jälleen vauhdissa. Tällä kertaa mies tähdittää ranskalaista toiminnallista draamaa Anti Gang. Elokuva ilmestyi teatterilevitykseen jo vuonna 2015 ja on julkaistu tänä vuonna kotikatseluformaateissa.

Lue koko juttu


Suljettu arkku – Sophie Hannah

08.12.2016
WSOY | Kirja
Teksti:
Suljettu arkku
FIILIS: HUIKEA

Suljettu arkku on Sophie Hannahin kirjoittaman Hercule Poirot -sarjan toinen teos. Kirja vaikuttaa jo takakannen perusteella erittäin mielenkiintoiselta – tämän suhteen lukija ei tule pettymään. Lue koko juttu


Paluu – Victoria Hislop

07.12.2016
Bazar Kustannus | Kirja
Teksti:
Paluu – Victoria Hislop
Fiilis: Pitkästynyt

Olen hirvittävän huono lukemaan kepeää chick litiä, mutta kohtalaisen valveutunut selaamaan monisyisiä perhekronikoita historian myllerryksen varjoissa. Valitettavasti Victoria Hislopin toinen romaani Paluu kallistuu kunnianhimoisesta pyristelystään huolimatta enemmän ensiksi mainittuun, kuin jälkimmäiseen kategoriaan. Teos on sydämellinen ja herttainen, mutta poljennoltaan hidas ja lattea, ja kerronnaltaan hieman persoonaton ja jokseenkin toisintomainen.

Lue koko juttu


Riikka Pulkkinen – Paras mahdollinen maailma

30.11.2016
Otava | Kirja
Teksti:
Paras mahdollinen maailma
Fiilis: Syvämietteinen

Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma ei päästä lukijaansa helpolla. Teoksen filosofinen ja taiteellinen tyyli vie syviin mietteisiin isojen teemojen keskelle, mutta se voi myös etäännyttää lukijan. Pulkkisen odotettu uutuus on ennen kaikkea psykologinen kuvaus ihmismielen kyvystä sekä unohtaa että muistaa.

Lue koko juttu


Twin Peaks: Salattu historia – Mark Frost

21.11.2016
Otava | Kirja
Teksti:
Twin Peaks
Fiilis: innostunut

Metsä ovat mystinen ja pelottava paikka olla, kuten kaikki Twin Peaksinsä aikoinaan katsoneet varmasti tietävät. Tuli kutsuu ja polttelee meitä vanhoja faneja nyt oikein kunnolla, sillä sarjan paluu uuden tuotantokauden merkeissä on enää vain ajan kysymys. Mark Frostin kirjoittama Twin Peaks: Salattu historia onkin mitä mainiointa apetta tähän nälkään.

Lue koko juttu


Sotapäiväkirjat – Astrid Lindgren

19.11.2016
WSOY | kirja
Teksti:
sotapäiväkirjat
FIILIS: Raskasmielinen

Toinen maailmansota ei ole koskaan tuntunut niin todelliselta kuin ulkopuolisen todistajan päiväkirjoista luettuna. Tukholmalainen Astrid Lindgren seurasi tiiviisti maailman tapahtumia ja tallensi lehtileikkeitä 17 päiväkirjan verran koko tuon yli viisi vuotta kestäneen sodan ajan.

Lue koko juttu


BDSM-aapinen – Tiia & Jouni Forsström

15.11.2016
Like | Kirja
Teksti:
BDSM aapinen
Fiilis: kinky

“Kaikkien ihmisten sisään ei ole mahdollista työntää koko kättä”, ohjeistaa meitä Tiia & Jouni Forsströmin kirjoittama BDSM-aapinen. Tämä on toki hyvä tietää, jos innostuu partnerin kanssa leikkimään nyrkkillä oikein toden teolla. Teos onkin suunnattu opettavaiseksi lukukokemukseksi kaikille pienille pervertikoille, joilla on ehkä kysymyksiä ja kiinnostusta aihealueeseen, mutta ei oikein tiedä mistä ja keneltä asiasta voisi kysyä.

Lue koko juttu


Säästä ajatuksesi eläviä varten – Johanna Elomaa

14.11.2016
KOSMOS | Kirja
Teksti:
Säästä ajatuksesi eläviä varten - Johanna Elomaa
FIILIS: YMMÄRTÄVÄINEN

Joskus on mentävä kauas löytääkseen itsensä. Esikoiskirjailija Johanna Elomaan teos Säästä ajatuksesi eläviä varten on yhden naisen odysseia sisäisen onnen etsimisestä.

Lue koko juttu


Arvostelu: Trees of Eternity – Hour of the Nightingale

12.11.2016
Svart Records | CD / LP
Teksti:
Trees of Eternity – Hour of the Nightingale
FIILIS: HAIKEA

Heti alkuun on myönnettävä, että Trees of Eternityn Hour of the Nightingale -albumia on todella hankala kuunnella kovin kriittisellä korvalla pelkkänä musiikkina. Itselleni levy on ikään kuin muistokirjoitus huhtikuussa kuolleelle Aleah Stanbridgelle, jonka ura ja elämä jäivät aivan liian lyhyiksi. Rakastuin Aleahin pehmeään ääneen heti Black Ocean -demon ilmestyttyä, ja on surullista todeta tämän julkaisun jäävän hänen ensimmäiseksi ja viimeiseksi albumikseen.
Lue koko juttu


Mad Music: Musiikin maailma – Tuomas Milonoff & Riku Rantala

11.11.2016
Johnny Kniga | Kirja
Teksti:
Mad Music
FIILIS: PÄRÄYTTÄVÄ

Musiikki innoittaa ja koskettaa meitä ihmisiä monin tavoin kaikkialla maailmassa. Musiikilla voidaan ilmentää rakkautta ja vihaa, sotaa ja rauhaa, iloa ja surua sävelten kielellä, jota kaikki ymmärtävät puhumastaan kielestä ja omasta kulttuuritaustastaan riippumatta. Mad Music pohtii musiikin kokonaismerkitystä ihmiselle ja kulttuurille, ja esittelee musiikin lukemattomia ilmenemismuotoja akseleilla Porista Pekingiin ja Inarista Indianaan.

Lue koko juttu


Arvostelu: Spiritus Mortis – The Year Is One

09.11.2016
Svart Records | CD
Teksti:
Spiritus Mortis – The Year Is One
Fiilis: erinomainen

Spiritus Mortis on tehnyt jo vaikuttavan pitkän pioneerityön ja uran kotimaisen doom metalin saralla. Alavukselta lähtöisin olevalla orkesterilla on kellossa ikää jo yli 25 vuotta ja lukuisia julkaisuja takanaan. Albumien kanssa yhtyeen tahti on ollut kuitenkin melko verkkainen, sillä The Year is One on kuitenkin vasta yhtyeen neljäs täyspitkä julkaisu.

Lue koko juttu


Arvostelu: Pate Ikurista – Pauli Antero Mustajärvi

07.11.2016
Docendo | kirja
Teksti:
pate mustajärvi, Pate Ikurista – Pauli Antero Mustajärvi
Fiilis: Kunnioittava

Pate Mustajärvi ei esittelyjä kaipaa. Miehen ura suomirockin yhden pitkäaikaisimman toiminnassa olevan bändin, Popedan, keulilla on kestänyt jo ansiokkaat 40 vuotta. Ikää Paten mittariin tuli heinäkuussa 60 vuotta. Pate Ikurista onkin kunnianosoitus Pauli Antero Mustajärven elämäntyölle.

Lue koko juttu


Arvostelu: Se murhaa joka osaa: Dekkarin tekemisen taito – Tapani Bagge

01.11.2016
Crime Time/Docendo | Kirja
Teksti:
Se murhaa joka osaa
Fiilis: Valaistunut

Valmiina lopputuotteena dekkari saattaa näyttää helpolta tapaukselta. Tarvitaan vain viinaan ja naisiin menevä sankari tai antisankari, kylmäkiskoinen pahis, muutama hemaiseva hempukka, riivattu ajojahti ja kasa hylsyjä. Huumoria saa viljellä laajasti ja mielellään pikkaisen tummempisävyisempänä, mutta välillä pitää kuitenkin vakavoitua sen verran, että yhteiskunnallisen kantaaottavuuden rima ylittyy edes hipoen. Ja toki johonkin kohtaan on hyvä sijoittaa myös raato tai pari, mutta niiden kanssa ei ole niin tarkkaa. Kuoppaanhan ne kuitenkin päätyvät.

Lue koko juttu


Arvostelu: Tappavat kädet 1 & 2 – Leo Kuikka

30.10.2016
Kreegah Bundolo | Lehti
Teksti:
Tappavat kädet – Leo Kuikka
Fiilis: tappava

Läskimooses-sarjakuva pisti niin sanotusti läskin tummumaan ja vei mennessään jokin aika sitten. Se oli se massiivinen tarinanjärkäle, tuhoa enteilevä ilmapiiri ja mielipuolisuus joka lumosi. Nyt pahaenteisen Läskimooses-lehdet nimikkeen alla onkin ilmestynyt jo kaksi osaa yhteensä neljästä Leo Kuikan sarjakuvasta nimeltä Tappavat kädet.

Lue koko juttu


Arvostelu: Kadonnutta tavaraa etsimässä – Jouni Hynynen

27.10.2016
Like kustannus | kirja
Teksti:
Hynynen Kadonnutta tavaraa etsimässä – Jouni Hynynen
Fiilis: Rappioitunut

Kotiteollisuus-yhtyeen kitaristilaulajana tunnettu Jouni Hynynen (s. 1970) on kirjoittanut aiemmin muun muassa iltapäivälehden kolumnia sekä muutamia kevytluontoisia kirjajulkaisuja. Silti miehen kutsuminen kirjailijaksi on aina herättänyt monissa hieman ristiriitaisuutta. Nyt Hynynen on kirjoittanut ensimmäisen fiktiivisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä ja sen on julkaissut Like Kustannus.

Lue koko juttu


Arvostelu: Mimmit 1-3 – Katherine Pancol

24.10.2016
Bazar Kustannus | Kirja
Teksti:
Mimmit
Fiilis: Läkähtynyt

Katherine Pancol on romaanimuotoon kirjoitetun saippuaoopperan kiistaton kuningatar. Jos rönsyilevillä ja paatoksellisilla telenoveloilla olisi kirjallinen vastine, se olisi tässä. Ranskalainen viihdekirjailija jättää toisella suomennetulla trilogiallaan olon nuutuneeksi, suorastaan ähkyn partaalle.

Lue koko juttu


Into the Forest – Pelko maailmanlopusta näköpiirissä

19.10.2016
Teksti:
Into the Forest
FIILIS: PERSOONATON

Into the Forest on draama-scifi akselille kategorioitu Jean Heglandin ja Patricia Rozeman käsikirjoittama elokuva. Elokuva perustuu Heglandin vuonna 1996 julkaisemaan, samannimiseen romaaniin. Toinen käsikirjoittajista, Patricia Rozeman on myös ohjannut elokuvan, ja pääosia tähdittävät Callum Keith Rennie sekä Ellen Page.

Lue koko juttu


Pirunkehto : Suomalaisen black metallin tarina – Tero Ikäheimonen

17.10.2016
Svart Records | Kirja
Teksti:
pirunkehto
Fiilis: saatanallinen

Pohjoisesta Suomestamme on tullut synkkää ylistystä Saatanalle jo vuosikymmenien ajan. Black metal -musiikin pimeät mustat loitsut ovat levittäneet synkät siipensä koko maailman ylle ja monet kotimaiset artistit ovat saaneet paljon arvostusta myös ulkomailla. Tero Ikäheimosen Pirunkehto – Suomalaisen black metallin tarina käy kronikan tapaan läpi suomalaisen black metal -musiikin historian.

Lue koko juttu


2 yötä aamuun – Kotimaista draamaa Vilnassa

15.10.2016
MJÖLK Movies Oy | Elokuva
Teksti:
2 yötä aamuun
FIILIS: MITÄÄNSANOMATON

2 yötä aamuun on Mikko Kuparisen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, joka palkittiin Montrealin elokuvajuhlissa parhaasta ohjauksesta. Romanttisen draamaelokuvan naispääosaa tähdittää Marie-Josèe Croze, joka on muun muassa palkittu Cannesin elokuvajuhlilla parhaan näyttelijättären palkinnolla elokuvasta Barbaarien invaasio. Miespääosassa nähdään pitkän linjan näyttelijä Mikko Nousiainen. Nousiainen muistetaan hyvin esimerkiksi elokuvista Levottomat ja Juoksuhaudantie, sekä tv-sarjoista Toisen kanssa ja Mustat Lesket. Lue koko juttu


Lemmy : The Ace of Spades – Mick Wall

11.10.2016
Johnny Kniga | kirja
Teksti:
Lemmy
Fiilis: Tunteikas

Motörhead-yhtyeen legendaarinen basisti-laulaja Lemmy eli Ian Fraser Kilmister siirtyi 70-vuotiaana, 28. joulukuuta 2015 sinne jonnekin, missä basso on aina vireessä, Jack Daniels kolalla on juuri sopivan kylmää ja naiset jumalaisen kauniita. Lemmyn poismeno merkitsi myös Motörheadin monikymmenvuotisen taipaleen väistämätöntä päätöstä. Motörheadin musiikki ja Lemmyn ikoninen asema viimeisenä rockin todellisena kapinallisena ja lukuisien bändien esikuvana jäivät kuitenkin elämään. Mick Wall kertoo kirjassaan Lemmy, The Ace Of Spades suorasukaisesti ja mitään salailematta Lemmyn ja samalla Motörheadin urasta, ja bändin vaiherikkaasta historiikista monien vuosikymmenien aikana tehtyjen haastatteluiden ja tapaamisten pohjalta.

Lue koko juttu


Murhalesken muistelmat – Anneli Auer

08.10.2016
Into kustannus | Kirja
Teksti:
Murhalesken muistelmat – Anneli Auer
FIILIS : VAIKUTTUNUT

Murhalesken muistelmat on kirjoittanut Anneli Auer. Kirja on kooste Auerin yli kymmenen vuotta kestäneestä piinasta, joka alkoi hänen aviomiehensä, Jukka Lahden kuolemasta. 1. Joulukuuta 2o06 perheen kotiin, Ulvilaan, murtautui tuntematon mieshenkilö joka surmasi Lahden, vahingoitti Aueria, ja poistui tämän jälkeen paikalta. Tähän päivään mennessä surmaajaa ei ole saatu kiinni.

Lue koko juttu


Kay Scarpettan tutkimuksia : Riistetty – Patricia Cornwell

07.10.2016
Otava | Kirja
Teksti:
Kay Scarpettan tutkimuksia : Riistetty
Fiilis: Innostunut

Patricia Cornwellin kirjat kuuluvat rikoskirjallisuuden kärkijoukkoon, eikä suotta, hänen sarjamurhatrillereitä on julkaisu jo yli 50 maassa. Cornwellin ote on asiantuntevaa ja hänellä on uskomaton kyky kuvata ihmisen pahuutta. Riistetty on Patricia Cornwellin 23. Scarpetta-romaani. Sarjan kaikkien rakastama Kay Scarpetta -hahmo on palkittu Sherlock Awardilla parhaan yhdysvaltalaisen kirjailijan luomana salapoliisina.

Lue koko juttu


Viimeiseen korttiin – Topi Sorsakoski

06.10.2016
Johnny Kniga | kirja
Teksti:
Viimeiseen korttiin – Topi Sorsakoski
Fiilis: Tunteikas

Kotimaisen iskelmän, rockin, rautalankamusiikin ja kantrin kruunaamattoman kuninkaan, Topi Sorsakosken, elämänliekki sammui viisi vuotta sitten ärhäkästi levinneen syövän seurauksena. Nyt maestron saavutuksista ja elämästä on kirjoitettu hieno kirja, Topi Sorsakoski – Viimeiseen korttiin.

Lue koko juttu


The Nice Guys – Kaksi kivaa kusipäätä

05.10.2016
Future Film | BD
Teksti:
The Nice Guys
Fiilis: riemuisa

Ryan Gosling hymyilemässä Shane Blackin ohjaamassa elokuvassa? Jo on aikoja eletty! Nyt on selkeästi tultu näyttelijän mukavuusalueen ulkopuolelle. Gosling ja Russel Crowe ovat ei-niin-mukavia-miehiä (savoksi kuspäitä) elokuvassa The Nice Guys, joka on 1970-luvulle sijoittuva toimintahöysteinen rikos- ja dekkarikomedia Shane Blackin tunnistettavalla tyylillä.

Lue koko juttu


Tie taipuu – Sami Yaffa & Tommi Liimatta

04.10.2016
Like Kustannus | Kirja
Teksti:
Tie taipuu
FIILIS: KUNNIOITTAVA

Sami Yaffa on todellinen maailmankansalainen ja rock-musiikin rautainen ammattilainen, jonka tie on taipunut vuosien varrella suuntaan jos toiseenkin ympäri maailman. Useimmat suomalaiset tuntevat Samin tietysti Hanoi Rocksista ja nykyisin Michael Monroen bändistä sekä Ylen mainiosta Sound Tracker  -televisio-ohjelmasta. Mutta paljon muutakin mies on ehtinyt tehdä, nähdä ja kokea matkallaan, joka jatkuu edelleen ennakkoluulottomasti ja tinkimättömästi musiikin viitoittamalla tiellä.

Lue koko juttu